szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Csütörtökön a fővárosi közgyűlés új pályázatot ír ki a Vígszínház igazgatói posztjára. Az előző körben Balázs Péter és Eszenyi Enikő pályázott, de a közgyűlés nem döntött. Most viszont rejtélyesen csak másfél évre szólna a kinevezés.

A Fővárosi Közgyűlés honlapja szerint 2015. június végéig neveznék ki a Vígszínház igazgatóját – hívja fel a figyelmet a vs.hu. A jelenlegi igazgató, Eszenyi Enikő mandátuma 2014. január végén jár le. Az előterjesztés azzal is számol, hogy ha nem lesz eredményes az eljárás, akkor a jelenlegi igazgató mandátumát hosszabbítják meg az új vezető megválasztásáig.

A másfél éves időtartam meglepő: az igazgatói megbízatás általában 5 évre szól, a szeptember végén eredménytelennek nyilvánított pályázatot is ennyi időre írták ki.

©

Tarlós István korábban magánvéleményként azt mondta, meg kellene hosszabbítani Eszenyi Enikő mandátumát egy évvel, és csak a választások után kellene pályázatot kiírni a posztra. Ha ebbe az önkormányzati választásokat is beleérti, ezzel a másfél éves átmeneti állapot tulajdonképpen magyarázható.

A másfél évre szóló időtartam szakmabeliek szerint ugyanakkor azzal is összefügghet, hogy Eszenyi 2014/15-ös évadra vonatkozó terveiben szerepel egy jelentős nemzetközi projekt is: korunk egyik legnevesebb rendezőjének, színházi szakemberének, Robert Wilsonnak rendezésében a prágai, a pozsonyi nemzeti színház és a Vígszínház közös produkciójaként bemutatnák a - Karl Kraus Az emberiség végnapjai és Hasek Svejk című művei alapján összeállított - 1914 című darabot.
©

E többnyelvű előadás fővédnöke Balog Zoltán. Mivel magyar részről ez Eszenyihez kötődik, s már folynak is az előkészületek, nagy nemzetközi blama lenne, ha egy igazgatóváltás miatt kihagynák a Vígszínházat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egymilliárd forint a nevében is különleges Bugatti Chiron Les Legendes Du Ciel

Egymilliárd forint a nevében is különleges Bugatti Chiron Les Legendes Du Ciel

Rekordot döntött, de otthagyja az Instagramot David Attenborough

Rekordot döntött, de otthagyja az Instagramot David Attenborough

Óránként többször felébresztik Epstein volt barátnőjét a börtönben

Óránként többször felébresztik Epstein volt barátnőjét a börtönben