szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Újraértelmezhető-e a kóruséneklés és a kóruslét? November 26-án a Budapest Music Centerben egyértelművé válik, hogy igen.

A Budapest Music Center (BMC) koncertterme kedden este egy doktori tanulmányokat lezáró kórushangversenynek ad helyet. A Soharóza alapító vezetője, Halas Dóra a koraközépkortól napjainkig ívelő programot állított össze.

A műsorban a Városminor és az Aula Kamarakórus is közreműködik - olvasható a BMC, valamint a Soharóza kórus honlapján. Az elhangzó művek az elmúlt évek kórusimprovizációs tapasztalataiból összegyűlt néhány technikát mutatják be a régmúlt idők egy-egy zeneművének felhasználásával.

Minden tanulmány esetén megszólal az eredeti mű is. Ilyen például a 2. századi Szeikilosz sírfelirata vagy a 13. századi X. Alfonz kasztíliai király idejében keletkezett Cantigas de Santa Maria című gyűjtemény egyik darabja.

Ritkán hallhatók Magyarországon Alfred Schnittke-művek, a műsorban Három egyházi éneke szerepel. Rubik Ernő Zoltán Most című darabja egészen friss, 2013-as, amely egy csaknem 900 éves zenemű, Perotinus graduáléjának - Viderunt Omnes - pillanatait rendezi újra és ütközteti jelen idejű impulzusokkal. A koncertet Sáry László Kánon a felkelő naphoz című alkotása zárja.

A kórusimprovizáció fogalmával Gunnar Eriksson svéd karnagy linzi kurzusán találkozott Halas Dóra. "Négy évvel később Tóth Árpád kollégámmal bevezettük és továbbfejlesztettük ezt a fajta improvizatív módszertant a frissen megalakult Halastó kórusban, majd 2008-ban létrejött a Soharóza kísérleti énekegyüttes. Doktori disszertációm témájául is ez szolgált" - írja Halas Dóra a műsorfüzetben.

A Soharóza énekegyüttest eredetileg Bodó Viktor rendező felkérésére hozták létre 2008-ban. "Ezzel a csapattal szeretnénk bemutatni november 26-án este, hogyan lehet újraértelmezni a kóruslét fogalmát" - fogalmazott a karnagy.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
WHO-főigazgató a koronavírusról: Egyre több a fény a sötét alagút végén

WHO-főigazgató a koronavírusról: Egyre több a fény a sötét alagút végén

Az Oxfordi Egyetem vakcinája 70 százalékos védettséget ad a koronavírussal szemben

Az Oxfordi Egyetem vakcinája 70 százalékos védettséget ad a koronavírussal szemben

855 lóerős lett a legdurvább Mercedes C-osztály

855 lóerős lett a legdurvább Mercedes C-osztály