szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Felelevenítették Helsinkiben a Guggenheim-múzeum tavaly májusban elvetett ötletét, így lehetséges, hogy a nagy presztízsű márkanév felhasználásával a finn főváros mégis csatlakozik olyan jelentős művészeti desztinációkhoz, mint New York vagy Bilbao.

A helsinki városi tanács hozzájárult, hogy a Solomon R. Guggenheim Múzeum és Alapítvány ötletpályázatot hirdessen a kikötőbe megálmodott impozáns kulturális létesítmény megvalósítására. 

A pályázathoz való hozzájárulás még nem jelent zöld fényt a nagyszabású beruházás előtt, annak megvalósulásához ugyanis előbb még vissza kellene vonni a tavaly májusban kis többséggel meghozott elutasító határozatot. 

A helsinki városatyák attól tartva vetették el a Guggenheim-múzeum amúgy vonzó tervét, hogy a 140 millió eurós beruházás túl nagy terhet róna adófizetőkre a költségvetési megszorítások és a lassú gazdasági növekedés idején.

Hétfőn a helsinki városi tanács, kedden pedig a finn kormány több tagja is támogatásáról biztosította a pályázatot, amely a terv híveinek reményei szerint növelni fogja a turistacsalogató projekt népszerűségét a közvéleményben. 

Addig is, amíg megszületik a végleges döntés - akár már a jövő év elején - Helsinki városa fenntartja a létesítménynek kiszemelt, jelenleg autóparkolóként használt helyet a kikötőben, közvetlenül a tenger mellett.

A projekt hívei az úgynevezett Bilbao-effektusban reménykednek, abban, hogy egy ilyen beruházás a spanyolországi városhoz hasonlóan a finn fővárost is vonzó művészeti és építészeti turisztikai úti céllá változtatja. 

A Guggenheim-alapítvány szerint Helsinki nélkülöz egy jelentős modern művészeti múzeumot, s az új létesítmény betölthetné ezt az űrt. Az alapítvány emellett azzal kecsegteti a finneket, hogy a helsinki múzeumban az észak-európai országok művészetének és fejlett formatervezési kultúrájának a bemutatására helyeznék a hangsúlyt. 

Az ellenzők szerint a szűkös közpénzekből inkább a meglévő múzeumokat kellene támogatni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az etióp hadsereg elfoglalta a lázadó tartomány székhelyét

Az etióp hadsereg elfoglalta a lázadó tartomány székhelyét

Elítélte Demeter Szilárd publicisztikáját az izraeli nagykövetség és a Nemzetközi Auschwitz Bizottság is

Elítélte Demeter Szilárd publicisztikáját az izraeli nagykövetség és a Nemzetközi Auschwitz Bizottság is

Eltűnhet a Passat szedán a VW kínálatából

Eltűnhet a Passat szedán a VW kínálatából