szerző:
Patyi Máté
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Úgy tűnik, rájöttek a videófeltöltők, hogy az Instagram generáció figyelmét a divatplakátokhoz hasonló borítóképekkel lehet a legkönnyebben felkelteni. A Youtube-on túlszaporodtak az egykaptafára kinéző, elektronikus zenei csatornák. Csinos modell a fehér logó mögött a borítóképen: vajon tényleg csak ennyi a siker kulcsa? Íme, a legnépszerűbbek rövid története.

©

A MajesticCasual az elektronikus zenei youtube csatornák doyenje. A csatornát egy Nick nevű (ez nem vicc – valóban ez neve, nem csak egy nickname) Stuttgarti blogger indította, és talán ő is volt az első, aki a dance zenék mellett, magával ragadó majestic modell lányokat is mutatott a hallgatóinak.Többet nem is igazán tudni Nick-ről. A csatorna mára 1 millió 360 ezer feliratkozóval, saját lemezzel és alkalmazással is rendelkezik.  Természetesen a többség  ezt a csatornát másolja. Valószínűleg a sok felfutó konkurens is csak azért aratott gyorsan sikert, mert a felületes internetező azt hihette, hogy a megbízható minőséget képviselő majestic zenéjére kattint. Az erős deep house vonal mellé ráadásul már külön drum & bass csatornát is indított Nick.

Nickhez hasonlóan MrSuicideSheep, vagy Sheepy sem árulja el senkinek a valódi kilétét. Sheepy miután 2010-ben találkozott a drum & bass-el, arra a megállapításra jutott, hogy másokkal is meg  kéne ismertetni ezt a műfajt. Ekkortájt két jóbarátja – kiknek ekkor már saját csatornájuk volt - arra inspirálták őt, hogy saját csatornát indítson. A csatorna mindenféle promotálás nélkül gyorsan felfutott ás egy év alatt máris 10 ezer feliratkozója lett ( ami jelenleg több mint 1 millió). A csatorna mára elsőszámú megélhetési forrásává vált Sheepy-nek. A sikernek köszönhetően pedig már az előadók is elárasztják őt saját zenéikkel. Ugyanakkor nemrég indított egy másik csatornát is OneChilledPanda névvel, ahova indie zenéket tölt fel elsősorban. Teljes interjú Mr. Sheep-el itt.

A TheSoundYouNeed jelenleg 830 ezer feliratkozóval rendelkezik és több számuk már itthon is tarolt a közösségi médiákban. Az elsősorban deep house csatornát a francia Olivier Dutertre indította el, aki a sikeres soundcloud lejátszási listái után döntött úgy hogy szintet lép. A kezdetektől teljesen egyedül szerkeszt, leginkább a deep house és minimal disco számokat kedveli. A francia srác úgy tervezi, hogy még pár évig tanul, de azért megpróbál egyre több fesztivállal együtt dolgozni és eseményeket szervezni, illetve már készülőben van a TSYN iPhone és Android alkalmazása. (A megosztott zene pedig a Psycho című film egyik párbeszédével indul.)Teljes interjú vele itt.

Az EtonMessy a majestic-hez hasonlóan már régi motoros. A csatornát a Bristoli egyetem egyik diákja, Adam Englefield indította, aki egyébként maga is DJ. Az elsőszámű célja csupán az volt, hogy széles közönség elé tárja az általa kedvelt számokat, melyeket még nem töltöttek fel sehova. Adam a sikerének köszönhetően már nem egyedül dolgozik. Az Eton Messy rövid idő alatt az éjszakai életben is  meghatározó brandé vált, és mára lemezkiadással is foglalkozik. Adamnek a munkában Charlie Wedd és Ed Byass barátjai segítenek a munkában. Míg előbbi Adamhez hasonlóan szintúgy DJ és az eseményeket szervezi, utóbbi a promótálásért és a merchandising-ért felel. Meg is látszódik a profizmus az Eton Messy csatornáján, ugyanis a honlapon elkülönítették a chill zenéket, a nyári muzsikáktól és a house zenéktől. Teljes interjú velük itt.

 A Chic & Zic egyelőre egy kis csatorna, de nálam ők is befutók. A nevükben összefoglalják az összes többi zene csatorna ars poeticáját. Jó zenéket töltenek fel, és illegalitásból csinálják az egészet. Egyelőre minden videójuk alatt megtalálható a „ha bármelyik producer kéri, rögtön letöröljük a videót. Nincsenek szerzői jogaink ehhez a számhoz” felirat. Valahol el kell kezdeni, és talán ennek is kéne lennie a cikk szintézisének. Ezek a csatornák gyakorlatilag semmivel nem többek elektronikus zenei rajongók lejátszási listáinál. Igaz, a jó ízlés elengedhetetlen, a forma pedig adott… csak valahol el kell kezdeni. 

És ne feledjétek, hogy „ti mind egyéniségek vagytok!” – szólt Brian. („Mi mind egyéniségek vagyunk! –válaszolt a tömeg.”)Egyéb hasonló zenecsatornák muzsikái: MrDeepSense, MrRevillz, MarvellousMusic, High on Tracks, La Belle Musique, SirChillicious, Underground Charisma, Délicieuse Musique, SOUNDISSTYLE, selected, endless, electro posé, Humanprofity, TheMusicBouncer, SniizahMusic, The Vibe Guide

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Közel 11 százalékos éves kamat is elérhető kockázatmentes befektetéssel

Közel 11 százalékos éves kamat is elérhető kockázatmentes befektetéssel

GPS-ként mutat rá a rejtőzködő rákos sejtekre egy forradalminak ígérkező új módszer

GPS-ként mutat rá a rejtőzködő rákos sejtekre egy forradalminak ígérkező új módszer

Tanácsokat adna dizájnbetonnal világhírűvé vált házaspár

Tanácsokat adna dizájnbetonnal világhírűvé vált házaspár

Elkészült az embert láthatatlanná tévő anyag

Elkészült az embert láthatatlanná tévő anyag

140 kilométeres hatótávú elektromos bicikli a Peugeot-tól

140 kilométeres hatótávú elektromos bicikli a Peugeot-tól

Nyolcvanmillió dolláros szerződésre mondott nemet a Boston kosarasa

Nyolcvanmillió dolláros szerződésre mondott nemet a Boston kosarasa