szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Holtan találták az Oscar-díjas amerikai színészt, Philip Seymour Hoffmant New York-i apartmanjában vasárnap délután. A 46 éves színész halálának oka kábítószer-túladagolás lehetett. Összegyűjtöttük a legnagyobb pillanatait.

Tény, hogy Philip Seymour Hoffman alapvetően a karakterszerepekben érezte a legjobban magát, ez azonban nem jelenti azt, hogy mellékszereplőként ne tette volna hozzá a magáét néhány kultfilmhez. Ő alakította többek között A nagy Lebowski kényszeresen derűs személyi titkárát, meleg szexipari dolgozót a '97-es Boogie Nights-ban, de volt modortalan újságíró és modoros áldozat is az Anthony Hopkins főszereplésével készült Hannibal-filmben, a Vörös Sárkányban, ráadásul lassan őszülő klasszikuszenészként a Búcsúkoncert című 2012-es drámában is feltűnik.

Philip Seymour Hoffman a Capote című filmben nyújtott alakításáért kapta meg az Oscar-díjat 2005-ben.

Truman Capote minden ismert gesztusát átvette. Tökéletes volt az átlényegülés. A film Capote Hidegvérrel című világhírű dokumentarista regényének születését mutatja be. A színész ugyanezért a szerepért besöpörte a Golden Globe legjobb férfi főszereplőnek járó díját és a BAFTA-díj a legjobb férfi főszereplőnek járó díját is.

A boldogságtól ordítani című filmet, amelyben egy pszichológus páciensét alakítja, úgy tartják számont, mint amivel befutott. Szerepe szerint obszcén telefonhívásokkal zaklatott embereket.

A 2008-as Kétség című filmben nyújtott alakításáért szintén Oscar-díjra jelölték. A filmben egy karizmatikus, a megrögzött szokásokkal szembehelyezkedő papot játszott.

A tehetséges Mr. Ripley-ben 1999-ben

Az 1999-es Hibátlanok című filmben Robert de Niro mellett játszott transzvesztitát. Esendő mese az előítéletekről és az egymásra utaltságról.

A 70-es évek diszkóvilágát felelevenítő Boogie Nightsban meleg karaktert hozott.

A 2011-es A hatalom árnyékában című filmben Ryan Gosling mellett.

Egyik utolsó filmje volt a 2012-es Búcsúkoncert című film. Egyszerre jeleníti meg benne egy kiégéssel és komplexusokkal küzdő zenész, férj és édesapa alakját.

Ezer arca volt

Kövesse a hvg.hu Élet+Stílus rovatát a Facebookon is!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kicsivel 8 millió forint felett startol itthon a Corolla-alapú Suzuki Swace

Kicsivel 8 millió forint felett startol itthon a Corolla-alapú Suzuki Swace

Karácsonyék Budapest-kuponokkal mentenék a vállalkozásokat, már a BKIK is nemet mond Parragh javaslatára

Karácsonyék Budapest-kuponokkal mentenék a vállalkozásokat, már a BKIK is nemet mond Parragh javaslatára

Nem minden boltban lesz az időseknek fenntartott idősáv

Nem minden boltban lesz az időseknek fenntartott idősáv