szerző:
hvg.hu

Jankovics Marcell, az MMA elnökségi tagja rosszul alszik attól, hogy a kulturális élet ennyire kettéosztott, és hogy súlyos pénzt és felelősséget kapott az MMA. Azt vizionálja, hogy előbb-utóbb összeolvad a két művészeti akadémia. Ezt az MTA keretében működő SZIMA képviselői elképzelhetetlennek tartják.

Megtelt hétfő estére a Katona József Színház előtere, ahol a KP címmel indított kultúrpolitikai vitasorozat első estjét vezényelte le Veiszer Alinda. A sorozat célja, hogy megosztó és Magyarország szellemi jövőjét alapvetően befolyásoló témákról társadalmi diskurzust generáljon, rögtön az első alkalommal egy elég forró témát próbáltak kitárgyalni: a művészeti akadémiák szerepét, helyzetét és feladatait.

Az önmagában értékelendő, hogy leült egymással a kérdésről vitatkozni a Fekete György által vezetett Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnökségi tagja, Jankovics Marcell, valamint a Széchenyi István Művészeti Akadémia (SZIMA) elnöke, Makk Károly, és ügyvezető elnöke, Ferencz Győző. Az is értékelendő, hogy Jankovics (ellentétben a korábban SZIMA-alapító, mára az MMA-tag Jókai Annával) vállalta ebben a számára nyilván ellenséges közegben a felkérést, és állta az MMA-t érő kritikai, néha dühös, néha elkeseredett kirohanásokat.

De már-már komikusnak (rossz felhanggal fenyegetőnek) hatott, amikor a két akadémia előbb-utóbb „szükségképp bekövetkező fúziójáról” beszélt, és hogy már most az lenne szerencsés, ha minél több művész rendelkezne kettős tagsággal. Az MMA ugyanis egy évi 4,5 millárd (adó)forintból gazdálkodó, értékes ingatlanokat kapó, az alaptörvényben nevesített, közel 300 megfizetett tagot számláló, a kormány által néhány tollvonással egyesületből köztestületté avanzsált, s minden fontos kulturális döntésben szerepet kapó szervezet, míg a SZIMA mintegy évi 10 millió forintból működik, és 100 tagot sem számlál, ahová a bekerülési kritérium kizárólag az alkotók minőségi munkája.

Az este során felvetődött, hogy maga Fekete György nyilatkozta: az MMA-ba kerüléshez nem elég a színvonalas művészi munka, ideológiai elköteleződés is szükséges a tagsághoz. Ezt azonban Jankovics visszautasította, mint mondta, „nincs diktatúra”, nem szólnak bele, hogy a különböző testületeik kiket hívnak meg. Arról pedig alig volt szó, hogy az MMA-elnök antiszemita nyilatkozatai mennyiben vállalhatók a tagság számára. Ezzel kapcsolatban Jankovics megjegyezte: „Az elnök elnézést kért, és azóta nem mondott semmit.” Sőt, hozzátette azt is: „én is csak akkor nyilvánítok véleményt, ha a sajtó sarokba szorít”.

Makk Károly szerint az MMA helyzetbe hozására azért volt szüksége a kormánynak, mert rossz úton járt a kultúrpolitika, és ezért „csinált egy olyan társaságot, ami azt majd lebonyolítja”. A rendező nehezményezte, hogy a rengeteg MMA-ba szórt pénz „hozadéka eddig nem mutatkozott meg”.

A viszonylag álmos vitán, ahol a legtöbb szó a két akadémia megszületésének körülményeiről esett (amikor 1992-ben Kosáry Domokos létrehozta a SZIMA-t, Makovecz Imre gyorsan létrehozta az ellenakadémiát, az MMA-t), Ferencz Győző kategorikusan elutasította a fúzió gondolatát. Mint elhangzott, a SZIMA egyik taggyűlésén a tagság 95 százaléka is elutasította ezt a gondolatot. Már csak azért is, mert egészen más a két akadémia célja, feladata, mások a létrejöttének körülményei. A SZIMA-t Ferencz ugyanis független szervezetnek mondta, amely nem kíván beleszólni kultúrpolitikai döntésekbe, míg az MMA-t a Fidesz hozta létre és tömte ki adófizetői pénzekkel.

A 4,5 milliárdos évi támogatásról Jankovics ugyanakkor elmondta, érzik, hogy ez nagy felelősség, hiszen a pénzt értelmesen kell elkölteniük. Mint mondta, lázas munka folyik az akadémián, „kéthetente megbeszéljük az aktuális feladatokat”, márciustól fenn kell tartani a Vigadót és jó programokkal megtölteni, különböző pályázatokat írnak ki, könyveket jelentetnek meg, portréfilmet készítenek művészekről („igaz, az MMA tagjairól készítjük ezeket, rólam is készült film, és nagyon jó, hogy készült”), s ez mind pénzbe kerül.

Jankovics egyébként emlékeztetett, hogy 2002 és 2010 között az MMA nem kapott az államtól pénzt, és kiemelte, tudják, ha netán Mesterházy lesz a miniszterelnök, akkor újra beszüntetnék az MMA támogatását. („Akkor nekünk befellegzett.”)

A jövőre vonatkozó kérdésre a résztvevők nem tudtak semmi megnyugtatót mondani. Az MMA elnökségi tag megerősítette, hogy a fúzió lenne jó (még, ha ez már nem is várható az ő életében), a SZIMA ügyvezető pedig elképzelhetetlennek tartja azt. Makk Károlynak fogalma sincs, mi lesz.

Az esten részt vett Skardelli György építész, aki viszont mindkét akadémia tagja. Elmondta, ide is, oda is a kollégái hívták, és megtiszteltetésnek érezte a felvételét. Ő úgy véli, mindenkinek tennie kell a dolgát, és hozzátette: kirekesztéssel nem lehet küzdeni a kirekesztés ellen.

Igaza van. Kérdés: ki az, aki kirekeszt.  

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A kormány csődöt jelentett a kórházakra, Orbán közben a falakat festeti

A kormány csődöt jelentett a kórházakra, Orbán közben a falakat festeti

Irán továbbra sem akarja kiadni a lelőtt ukrán gép feketedobozait

Irán továbbra sem akarja kiadni a lelőtt ukrán gép feketedobozait

Fellélegezhetnek a WhatsApp felhasználói, hirdetésmentes marad a platform

Fellélegezhetnek a WhatsApp felhasználói, hirdetésmentes marad a platform

Az Emmi ígéri: a fogászatok idén is megkapják az ígért támogatást

Az Emmi ígéri: a fogászatok idén is megkapják az ígért támogatást

Kézilabda-Eb: "Éreztük, hogy lebecsültek minket"

Kézilabda-Eb: "Éreztük, hogy lebecsültek minket"

Nem mindenki fogja 90 százalékosra írni a középiskolai felvételit, de ez nem baj

Nem mindenki fogja 90 százalékosra írni a középiskolai felvételit, de ez nem baj