szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Soha nem vált nagybetűs ikonná, nem lett akciósztár és különösebb botrányhős sem – John Travolta azonban máig képes meglepetéseket okozni, és ha kell, rácáfol a másodhegedűs státuszra. A színész hatvanadik születésnapja alkalmából a legkarakteresebb alakításaiból válogattunk.

John Travolta azon kevés emberek egyike, akiknek a neve az utca embere számára több mint udvariassági derengés. Pályáját – egy-két tévésorozat mellékszerepe után – zenés-táncos filmekkel indította, amelyek meg is alapozták a hírnevét. Annyira, hogy az 1977-es Szombat esti lázért Oscarra is jelölték. A diszkókorszakot bemutató film elsöprő sikert aratott, de igazán a hatvanas éveket felidéző Grease hagyott maradandóbb nyomott a musicalkedvelők emlékezetében.

Grease (1978)

A viszonylag alacsony költségvetésű, eredetileg egynyári sikernek szánt film minden idők legsikeresebb filmmusicalje lett. Címét a kor jellegzetes, olajozott hajú, barkót viselő, bőrdzsekit hordó, ún. „Greaser” fiataljai után kapta. Travolta hozta a rögtön névjegyévé váló szívtipró, jól táncoló figurát. Az üstökösként feltűnt színész ezután gyakorlatilag eltűnt, a nyolcvanas években alig láthattuk filmekben, ha igen, azt is könnyen elfeledtük. 1994-ben született újra.

Ponyvaregény (1994)

Tarantino hírnevet ajándékozott Travoltának, aki cserébe megalkotta a Samuel L. Jackson által vászonra vitt alvilági végrehajtóval kart karba öltve randalírozó Vincent Vega karakterét. Akinek Uma Thurmannel közös táncos jelenete saját egykori karakterének a kifigurázása. A Ponyvaregény kultfilmmé lett, Travolta pedig azóta sem tudta újra megugrani az akkor és ott saját maga által felállított, később Oscar- és Golden Globe-jelölést is érő szintet.


Szóljatok a köpcösnek (1995)Meglovagolva a Ponyvaregény elsöprő sikerét, és a Travolta-újjászületést a rákövetkező évben már nemcsak jelölték a Golden Globe-on, hanem meg is kapta a díjat, méghozzá a Szóljatok a köpcösnek című vígjátékért. Azóta csupa izgalmas alkotásba hívják, a legváltozatosabb műfajokban.

Hajsza a föld alatt (2009)

Az, egy rendhagyó túszdráma szituációját kétpólusú történetben bemutató film rezidens gonosztevőjeként felbukkanó Travolta karaktere baltával faragott, karcos figura, aki gondolkodás nélkül lép túl bizonyos határokat, ha a szükség úgy hozza. A Hajsza a föld alatt minden bizonnyal neki köszönheti, hogy egy művileg megkomponált akciófilm ellenére 2-3 évente nyugodtan előásható.

Gyilkos szezon (2013)

A tavalyi év egyik legkellemesebben sikerült múltidézésében Travolta és a tényleges legenda, Robert De Niro boszniai veteránként vadászik egymásra mókusok közt, az erdei idillben. A múltat elengedni képtelen, marcona szerb harcos karaktere kétségtelenül Travoltára várt, az összhatáshoz pedig az akciókliséktől mentes, többé-kevésbé hiteles forgatókönyv és a gyönyörű természeti képek is hozzáteszik a magukét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A hermelin, a rejtőzködés nagymestere lett az év emlőse

A hermelin, a rejtőzködés nagymestere lett az év emlőse

Túlteljesítik oltási tervüket a britek

Túlteljesítik oltási tervüket a britek

Letartóztattak egy fegyveres férfit, akinél hamisított belépő volt Biden beiktatására

Letartóztattak egy fegyveres férfit, akinél hamisított belépő volt Biden beiktatására