szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

87 éves korában elhunyt Gosztonyi János Jászai Mari-díjas érdemes művész, színész, rendező.

"A kollégák, tanítványok, barátok nevében a magyar színházi szakma mély megrendüléssel tudatja, hogy Gosztonyi János drámaíró, az egykori Színház- és Filmművészeti Főiskola volt tanára, rendező, színművész, Jászai Mari-díjas érdemes művész, életének 87. évében 2014. március 5-én délután elhunyt" – írja a szinhaz.hu. Temetéséről később intézkednek – közölte a Magyar Színházi Társaság.

©

Bár már 1989-ben nyugdíjba vonult, 2008-ig dolgozott színészként, rendezőként, drámaíróként, dramaturgként és a Színművészeti Főiskola egyetemi tanáraként. Rengeteg színdarabban, tévéfilmben és sorozatban szerepelt, drámákat írt, rendezett.

Láthattuk többek között számtalan Shakespeare-drámában, a Borsban, a Fűre lépni szabadban, A halhatatlan légiósban, a Szerencsés Dánielben, a Kojak Budapestenben, a Lindában, a Kisvárosban és A Pál utcai fiúk 2003-as feldolgozásában. Saját drámai szerepei mellett előszetetettel rendezett Kafka-adaptációkat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!