szerző:
Baróti Éva
Tetszett a cikk?

2007-ben a Britain’s Got Talent valódi meglepetést hozott. Olyat, amely most közel hét év elteltével filmre kívánkozott. A hang ereje igazi szerethető, nevetős mozi.

A világot bejárta a már nem fiatal és közelről sem sztártípus előadó, Paul Potts története. Elnéző mosolyok közepette kezdett bele a versenybe. Aztán óriási hang szólalt meg, olyan, amely ritkán jön ki még a legképzettebb tenoristák torkából is. Egyszerűen mögötte volt az egész addigi élete. Az akkori tévéműsor egyik zsűritagja, Simon Cowell most producerként jegyzi a filmes megvalósítást.

Klasszikus karriersztori: az egyszeri, a legkisebb fiú elindult stb. Hihetnénk, ilyen történetet csak szívet facsaró, szívbemarkoló fordulatokkal lehet megvalósítani. Itt mindez két óra felhőtlen, nevetős moziélmény, néhol „na, ezt már nem hiszem el”-részletekkel, olyannyira balfék néha a főhős. Mindannyiunk gyerekkorában volt az osztályban a kövér gyerek, a szemüveges gyerek, a mindenki bokszzsákja gyerek. Potts éppen ez. Még a neve is őrület, Paul Potts. Gúnyolják is bőven. Látjuk, ahogy mindig egyedül kullog, de leginkább fut a többiek üldözése elől.

Paul kitalál magának egy másik világot, és adottsága is megvan ehhez: az énekelést. És nem az éppen aktuális popslágereket, hanem az operákat kedveli. Ez lesz az ő szerencséje, de addig ő a kirekesztett, a magányos kisfiú, majd nagyfiú. Marad neki a futás a többiek elől. Fiatal felnőtt kora a megaláztatások, a próbálkozások és a kudarcok sorozata.

Így aztán egészen másképp értékeli majd a sikert, amely visszavonhatatlanul elkövetkezik. Persze a kudarcok vissza is fordíthatták volna és akkor maradt volna számára a biztos, de közelről sem nagy ívű karrier lehetősége. A mobiltelefon-üzletben eladóként dolgozó fiatalemberből kisfőnök, majd nagyobb főnök, egyre emelkedő fizetéssel, középszerű élettel.

Paul Potts szerencsés, mert adott pillanatokban mégis szinte mindig jót lépett. Nem a sors dobta elé a „ki se kell nyújtanod a kezed”-megoldást. Megnyer egy kis helyi versenyt, a nyert pénzt egy Pavarotti-kurzusra fordítja, de akkor még nem jön a siker – még nem. Legjobb döntése pedig, amikor az egyetlen barátnő, a társkereső oldalon megismert lány mellett kitart, holott egy pillanatban egy bombázó kolléganő jelölt is bejelentkezik nála.

A tehetségkutató versenyre, a Britain’s Got Talentre is be kell adni a jelentkezést. Anélkül nem megy. Nem kis vállalás részéről. Bekerül. Giacomo Puccini Turandot című operájából a technikás Nessun Dorma áriát adja elő. Itt már tudja, mindent vagy semmit. Az életéért énekel 37 évesen. Még a filmről készült rövid kis ismertetők is kihangsúlyozzák, Paul nem kifejezetten megnyerő külsejű. Nem igazán karizmatikus.

©

Igazi ipari, munkás közegben mutatja meg a rendező, David Frankel a felemelkedés, a kiugrás nagyon mai sztoriját. A valóságban is itt és így élt élhetett Potts, de a filmben a rendező kihangsúlyozza a szürke közeget, a háttérben mindig ott tornyosuló gyárakat, a kohót például, ahová a történet során egyszer be is tekinthetünk, mint hősünk egy lehetséges választására. Dolgozhatna ott is apja óhajára. Ez a környezet az, melyből a kiemelkedés – lehetsz te Nagy-Britanniában, vagy Mongóliában – sehogy sem könnyű, inkább reménytelen és mindenképpen belátható, adott keretekkel bír. Általában. Potts a kivétel.

A történet ma, a tehetségkutatók világában nagyon aktuális. A feldolgozás pedig sokszor hagyományos, jól bevált módszerekkel, fordulatokkal operál. Jókat derülünk. Ezért aztán csak egy-egy pillanatban szorul össze a torkunk, épp úgy, mint a zsűri tagjainak. Ez a jelenet a valódi versenyből kivett képekkel került be a filmbe.

Nagy sztori és jó sztori. Sokakhoz juttatja el azt a műfajt, az operáét, melyhez néha meg kell érni, fel kell nőni. Ma ezek után érdemes megint rákeresni a 2007-es versenyre, Paul Potts berobbanására. A számok beszélnek. Biztos, hogy van, aki többször kattint – és ez sem véletlen. Én voltam ma a 121 456 116.

 

A hang ereje (One Chance)
Szereplők: James Corden, Alexandra Roach, Julie Walters, Colm Meaney, Mackenzie Crook, Jemima Rooper
Rendező: David Frankel
Magyarországi premier: 2014.03.06.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nagyobb sebességre kapcsol a Google, 400 új játék jön a Stadiára

Nagyobb sebességre kapcsol a Google, 400 új játék jön a Stadiára

Kiégett egy lakás Lipótvárosban, egy ember meghalt a tűzben

Kiégett egy lakás Lipótvárosban, egy ember meghalt a tűzben

Figyelmeztet a Nébih: Ne vegyen be senki állatgyógyszert a koronavírus ellen

Figyelmeztet a Nébih: Ne vegyen be senki állatgyógyszert a koronavírus ellen