szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Lemondta moszkvai vendégszereplését a magyar filmekben játszott szerepei révén is ismert lengyel színész, Daniel Olbrychski az ukrajnai orosz beavatkozás miatt.

Lemondta vendégszereplését a moszkvai Lengyel Színházban Daniel Olbrychski neves lengyel színész arra hivatkozva, hogy nem tetszenek neki Vlagyimir Putyin orosz elnök Ukrajnával és a Krím félszigettel kapcsolatos döntései. 

©

A Gazeta Wyborcza című lengyel lap közölte Olbrychski levelét Eugeniusz Lawrenczukhoz, a Lengyel Színház igazgatójához, amelyben a színész egyebek között azt írta: arra kényszerül, hogy lemondjon a vendégszereplésről, mert nem támogatja Putyin intézkedéseit.  

"Elnökük döntése orosz csapatok bevonulásáról a független Ukrajna területére nem csak a világnak ebben a részében változtatta meg homlokegyenest a helyzetet. Döbbenten és mély szomorúsággal néztem, ahogyan az orosz nép képviselői - az önök parlamentje - felállva ünnepli ezt az agressziós cselekedetet" - írta Olbrychski. 

A magyar filmekből (például Gyarmathy Lívia Recsken játszódó Szökés című, vagy Jancsó Miklós Oda az igazság című filmjeiből) is ismert lengyel színész a főszerepet alakította volna az Európa elrablása című színdarabban. Februárban már a próbákon is részt vett, a premiert májusra tervezték. Nem tudni, hogy Olbrychski lemondása után egyáltalán bemutatják-e a darabot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
70 ezerszer kértek ingyenes bérletet Budapesten az álláskeresők

70 ezerszer kértek ingyenes bérletet Budapesten az álláskeresők

Doku360: A 19 méteres medencénkből jutott el a két lányom az ifi Európa-bajnoki címig

Doku360: A 19 méteres medencénkből jutott el a két lányom az ifi Európa-bajnoki címig

20 éves lett a Wikipédia, amit ma is önkéntesek szerkesztenek

20 éves lett a Wikipédia, amit ma is önkéntesek szerkesztenek