szerző:
Baróti Éva
Tetszett a cikk?

A Titanic alábbi két filmjében nemcsak az a közös vonás, hogy műfajuk a thriller, ezekben valahogy mindenki máshová keveredik máshol él, mint ahová valaha tartozott.

Mister John

Thriller vagy nem, a film elsősorban egy helyét kereső, valami mást akaró ember története. A sztori ismerős különösen azoknak, akik látták a Csak Isten bocsáthat meg című filmet. A séma adott. Európai (nyugat-európai!)   férfiember a Távol-Keleten él, ahol mindenre kaphatóak a lányok, ahol más a mosolygás, ahol máshogy mozog a pénz. A főhős zűrös ügyekbe keveredik, elteszik láb alól, vagy ő maga dönt úgy, hogy jobb, ha itt hagyja az árnyékvilágot. A testvér pedig útra kel és felgöngyölíti, vagy akaratán kívül megismeri a bátyja életét, melybe aztán óhatatlanul bele is keveredik.

Jelen esetben Gerry, a negyvenes vasalt kék inges (brókerszerű szerkó) fazon kicsit üres tekintettel éldegél a ködös Albionban. Van felesége, szőke kislánya – de, valahogy, valami nem tökéletes.  Csak úgy van, elvan. Feleségével sincs igazán jó viszonya. Ebből az állapotából rántja ki a kötelező út, el kell búcsúznia a halott testvértől Szingapúrban és elintézni az ügyeket. Először találkozik a testvér, John családjával, kínai feleségével és tinédzser lányával.

Mesebeli tájban lebeg a holttest (John) arccal lefelé – így indulunk. A gyönyörű táj, a romantika, az egzotikum többször is visszaköszön persze szép lányok formájában is. John egy hoszteszbárt birtokolt és működtetet, olyat, ahol sok minden megtörténik. A lányok nem csak italt, bármit szolgáltatnak arra felé. Ezekre a szerepekre pedig mindenre kiterjedő castingon lehetett bejutni. A castingokat pedig rögzítette is a halott báty.

Gerry nem siet haza, az egynapos szállodai létből beköltözik sógornője kényelmes, áttekinthető házába, ahol először csak a néhai egyik ingjét adja rá az asszony. Lassan a napi rutinszerű együttélés alakul ki közöttük.  Ahogy lassan feltérképeződik a múlt, úgy közeledik egymáshoz az özvegy és az angol férfi. De, a finoman adagolt rejtélyek sorából maga Gerry és londoni élete sem marad ki.

Apacsok

Na, még egy thriller, de ez sem a legdurvább fajtából.  Korzika a helyszín, ahol medencés csodavityillók és azokat tisztogató bevándorlók között igyekszik konfliktust találni a forgatókönyvíró-rendező. Persze, ez nem nehéz. A szegény gazdag problematika ismerősnek tűnik nagyon. Ehhez persze nem kell sem Korzikára menni, sem különféle rasszokban gondolkodni feltétlenül. Az apacsok elnevezés egyébként a francia rendőrségi szlengben a fiatalkorú bűnözőkre utal.

Itt, arab bevándorlók gyermekei egy este erejéig úgy gondolják, ez a villa, ez az éjszakai úszkálás nekik is jár. Erőltetetten próbálják jól érezni magukat, de már „bulizás” közben a kis csapat tagjai különféleképpen gondolják befejezni az estét. Összepakolnak pár DVD-t, egy régi HI-FI-cuccot és lelépnek. A sztori akkor vált komolyra, mikor másnap kiderül, mást is elhozott egyikük. A két értékes vadászpuska pedig olyan, mint a többi lövésre alkalmas eszköz – nevezetesen elsülhet.

Amit az ajánlószöveg ígér: faji problémák, tini szexualitás őszinte bemutatása, „jómódú turisták és alacsonykeresetű helybéliek”  közötti feszültség ábrázolása. Valahol, valami ezekből is ott van a háttérben. De Azizék kis csapata inkább csak ímmel-ámmal dolgozik, együtt lógnak, jönnek-mennek, ülnek ők is a komputer előtt. És még így is, még a hullát is jobb autóval szállítják, mint amit itt nálunk egy közepesen szarul fizetett értelmiségi valaha megvehet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szó sem volt a modellváltásról szóló széles körű egyeztetésről a Debreceni Egyetem professzorai szerint

Szó sem volt a modellváltásról szóló széles körű egyeztetésről a Debreceni Egyetem professzorai szerint

Változtatnának amerikai demokraták a YouTube, a Facebook és a Twitter legfontosabb algoritmusán

Változtatnának amerikai demokraták a YouTube, a Facebook és a Twitter legfontosabb algoritmusán

Tudományos kudarc: leállítják az egyik francia vakcinajelölt munkálatait

Tudományos kudarc: leállítják az egyik francia vakcinajelölt munkálatait