szerző:
hvg.hu

Beléphetünk elzárt belső udvarokba, körülnézhetünk az Astoria szálló erkélyéről, második világháborús visszaemlékezést hallgathatunk a ház legidősebb lakójának tolmácsolásában. Rendhagyó történelemóra, improvizációs színház, 100 éves sütemény receptek, kincskereső kvíz, koncertek, kiállítások és háztörténeti séták- csak pár program az idei Budapest 100 kínálatából. A sajtósétán kaptunk egy kis ízelítőt az április 26-27-i eseményből.

Zichy utca 30. - Nagymező utca 31.

A sarokház ajtaján belépve idős, elegáns hölggyel találkozunk, akiről kiderül, hogy Holokauszt túlélő. Az emlékeit már leírta, a szerencsések a Budapest100 hétvégéjén ebből is kaphatnak ízelítőt. A házat 1914-ben Fodor Gyula építtette, a padlásra rögtön egy műhelyt is tervezett. Valószínűleg fényképésznek szánta, mert sötétkamra is helyet kapott benne. A lépcsőház sötétbarna, domborműves falburkolatát királykék csempék szegélyezik, felül hóvirágmotívumokkal. A kerek minták a kovácsoltvas korlátokon is visszaköszönnek. A ház igazi éke azonban a liftje, mélybordó belsővel és díszes, eredeti kovácsoltvas ajtóval. Az első emeleten egykor könyvkötő műhely, a legfelső szinten panzió működött, az udvar sokféle üzletnek adott otthont; volt itt drogéria, vas és fegyverkereskedés valamint fehérnemű kereskedés, de itt üzemelt a ma már omladozó, kihasználatlan egykori szabóság, a Fékisz is.

Kattintson galériánkért!
©

Herbert Diana, a ház egyik lakója, a programok egyik lelkes szervezője elárulja, két dolgot vár igazán az áprilisi hétvégétől, illetve az odáig vezető úttól. Egyrészt szeretné, ha a lakók valóban összeismerkednének, nem csak elmennének egymás mellett a folyosón. Másrészt, hogy megértsék, a lakásuk nem az ajtajuknál kezdődik, ezért viseljék szívükön ők is, hogy a ház eredeti állapotában, kiművelt részleteivel együtt maradjon meg.

Kattintson galériánkért!
©

A Zichy utca 31.-ben a látogatókat háztörténeti sétával, a fitteket lépcsőfutással, a műélvezőket Magyari Eszter, az Operaház énekesének fellépésével és playback színházzal várják. Utóbbi a lakók történetéből épül majd fel, teljesen improvizatív módon, a Pepita Társulat tolmácsolásában. Érdekesség lesz még Berdefy Brigitte festőművész kiállítása, aki hímzett terítők felhasználását értelmezi újra: vászonra feszíti és jellegzetesen magyar állatokat – gólyát, pontyot, mangalicát- fest rájuk.

Ferenczy István utca 14.

A házat egy eszéki kereskedő család leszármazottai, Gillming Ferenc és felesége, Gyurcsó Vilma építtette. A házaspár a Zuber Bertalan és Társa cég tulajdonosaként fegyverkereskedéssel foglalkozott. Egyik lányuk, Hermin egy katonai attasé felesége lett, akit osztályidegenként később kitelepítettek. Másik lányuk, Blanka férjének neve már ismerősebben csenghet, őt ugyanis az a Horger Antal vette feleségül, akit József Attila Születésnapomra című versében örökített meg. A költőt a tanári pályától eltanácsoló professzornak Blanka egyébként a második felesége volt, az elsőtől elvált, miután az rálőtt. A házban élt még Stühmer Frigyes, a híres csokoládégyáros fia is, akinek unokája ma is a ház lakója.

Kattintson galériánkért!
©

Az ünnepi hétvégére a szervezők 100 éves süteményreceptekből válogattak, az ezek alapján készült édességeket az idejében érkezők meg is kóstolhatják. A Gillming családról szóló kiállítás és a múltidéző séta mellett divatfotó kiállítás és az ARTE Galéria és Aukciós Ház könyvkülönlegességei várják az érdeklődőket.

Hotel Danubius Astoria

 A Múzeum körúton magasodó Astoria szálló „a magyar történelemmel párhuzamosan él”- mondja idegenvezetőnk, Abonyi Zsazsa. Nem nehéz belátni, hogy igaza van, a súlyos kristálycsillárokkal, barokk bútorokkal, rengeteg arany díszítéssel és vörösszőnyegel borított hotel tényleg sokat látott már. Az őszirózsás forradalomkor itt lakott Károlyi Mihály feleségével, beszédét is negyedik emeleti szobájuk erkélyéről mondta el. 1941-ben a Gestapo kérdés nélkül vonult be ide, mindössze két órát hagyva a vendégeknek a távozásra. A szálloda tulajdonosa, Unger Ödön feleségével állítólag két bőrönddel és két pohár pezsgővel a kezükben hagyták el a szállót. A háború végére egyetlen ablaküveg maradt meg épen, de a pusztításnak ma már nyoma sincs.

Kattintson galériánkért!
©

Az Astoria Hotel minden szegletéből kifinomult elegancia árad, amiben többek között Krúdy Gyula, Moldova György, és Jancsó Miklós is kedvét lelte. Áprilisban a Rokonok és A miniszter félrelép című filmek  stábjai után minden érdeklődő számára kinyílik a legendás szálló ajtaja, napi ötször indul majd vezetett séta, de lesz kamara kiállítás is: korabeli étlapokkal és vendégkönyvekkel, szobrokkal, lámpákkal,étkészletekkel.

Tompa utca 15/A

A házban Antal Gábor közös képviselő kalauzolt minket, aki elmondta, az építtető Nagy Kálmánné Hollósy Irma, a tervező pedig Waczula Rezső volt. Az építészről megtudjuk, hogy később rendőrnek állt és kutyakiképzéssel foglalkozott, nekrológja a Kutya Magazinból került elő. A falon ékeskedő lyukakról Rózsi néni, a ház egyik legrégebbi lakója azt mondja, ’56 nyomai, és bár szerinte a ház bőven felújításra szorulna, van benne valami finom báj- talán az ablakokból kiszűrődő halk zene, talán a napfényes negyedik emelet végtelen nyugalma, talán a poros, mégis titokzatos padlás teszi, de sétánk utolsó állomásának nehéz búcsút inteni.

Kattintson galériánkért!
©

A pincébe nem tudunk lemenni, Antal Gábor szerint ott még „a mai napig harcoló katonák is lehetnek.” Az ünnepre azért már most sikerült onnan igazi ereklyéket előbányászni.  A tavaszt is ünnepelve a ház növénycserét szervez, ahol megunt szobavirágokat vagy kallódó vetőmagokat lehet majd újra cserélni. De a ház a családosokra is gondol, gyereksarkot alakít ki, egész napos felügyelettel. A zenekedvelők hallójáratait pedig Lánszki Lőrinc akusztikus koncertje kényezteti majd.

Budapest 100
A program negyedik éve ünnepli a főváros százéves épületeit. A Kortárs Építészeti Központ (KÉK) szervezésében idén 45 lakóház és 14 intézmény- többek között a Közép-Európai Egyetem, az Astoria szálló és a Dreher Sörgyár- nyitja meg kapuit. A KÉK önkénteseivel és a lelkes lakókkal együtt dolgozik azon, hogy rendhagyó kulturális programokkal, és családias, barátságos hangulattal csábítsák be otthonuk előterébe az érdeklődőket. A cél, hogy bárki bátran betérhessen és úgy érezhesse, ez a város érte és általa él, nyüzsög, lélegzik,hiszen ez a két nap nem csak Budapest rejtett csodáinak megmutatásáról, hanem a közösségépítésről is szól. További információk a programról itt.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Most már tényleg chipet ültetnének az agyunkba – ki jöhet ki jól belőle?

Most már tényleg chipet ültetnének az agyunkba – ki jöhet ki jól belőle?

Páros lábbal szállt bele James Corden egy műsorvezetőbe

Páros lábbal szállt bele James Corden egy műsorvezetőbe

Tarlós azt vizsgálná, mi volt Karácsony felelőssége a patkányirtás-tender eredményében

Tarlós azt vizsgálná, mi volt Karácsony felelőssége a patkányirtás-tender eredményében

Nagy a titkolózás, de ez a táblázat már a Huawei Mate 30 Pro erejét mutathatja

Nagy a titkolózás, de ez a táblázat már a Huawei Mate 30 Pro erejét mutathatja

Megszólalt a Líbiában megsérült magyar fotós: két méterre csapódott be mellé a rakéta

Megszólalt a Líbiában megsérült magyar fotós: két méterre csapódott be mellé a rakéta

Mennyi mindenre elég lehet 100 lóerő: apró méregzsák a Hyundaitól

Mennyi mindenre elég lehet 100 lóerő: apró méregzsák a Hyundaitól