szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az állami támogatás hiánya miatt marad el idén a Hegyalja Fesztivál, de Tokaj polgármestere nem adja fel, saját erőből próbálnak összehozni egyet – írja a Borsod Online.

"A fiatalok egyre konszolidáltabbak lettek, a rombolás megszűnt, és megjelent egy olyan réteg, amely már nem a kempinget vette igénybe, hanem a város szálláshelyeit és akik a belváros éttermeiben, borozóiban mulattak a fesztiválozás közben" – nyilatkozta Májer János Tokaj polgármestere a Hegyalja Fesztiválról, amit az elején nehezen fogadtak a város lakói, de aztán hozzászoktak a hajcihőhöz, sőt: "ők termelték az idegenforgalmi bevétel jelentős részét a város vállalkozóinak és a városnak is". Ezek után nagy érvágás, hogy idén állami támogatás és szponzori pénzek hiányában nem tudják megrendezni az eseményt, de Májer nem adja fel: egy négy helyett háromnapos fesztiválban gondolkodik. . .ez a ... fesztivál hozta az utóbbi években Tokaj idegenforgalmi bevételeinek az ötven százalékát. Ez pedig akkora összeg, amiről nem mondhatunk le."

Hegyalja Fesztivál 2013-ban
©

Az indulótőke a várostól jön, a 10 millió forinton felül próbálnak minél több szponzort bevonni. Ebben a fesztivál beszállítói is érdekeltek, így a vállalkozók is beszállnak a munkába: "már megkezdték a szponzorok beszervezését, akiknek jelentős része a vállalkozók beszállítói köréből tevődnek össze".

A tervek szerint a belvárosban három napon keresztül napközben a vendéglátók települnek ki, esténként pedig koncertek sorozata várja majd a fesztiválozókat. Az első este a világzenéé lenne a főszerep, második este a „tribute” zenekarok lépnének fel, a harmadik, szombati estén pedig underground muzsikusoké lenne a színpad. Az éjfélig tartó koncerteket követően pedig after partykat rendeznek, a pincészetekben pedig 2-3 tagú zenekarok várnák a betérőket – írja a Borsod Online.

Március 25-én a Hegyalja Facebook-oldalán közölték hogy elmarad idén rendezvény. "A Hegyalja Fesztivál területén folytatott és tervezett munkálatok következtében az idei Hegy’ elmarad. A végsőkig küzdöttünk ennek elkerülése érdekében, de sajnos a döntés elkerülhetetlenné vált. Nincs olyan lehetőség, amellyel megváltoztathatnánk a dolgok állását" – írták az oldalon.

2000 óta rendezték meg a Hegyalja Fesztivált
©

A szervezők később a hvg.hu kérdésre is megerősítették a hírt, bár azt nem árulták el, pontosan milyen munkálatok akadályozzák a rendezvényt. A fesztivál hivatalos honlapján nem szerepelnek információk a döntésről, a kialakítás alatt lévő szájtról a látogatókat a Facebook-oldalra irányítják át.

A fesztivál főszponzora, a Borsodi Sörgyár is csak akkor értesült arról, hogy a rendezvényt lefújták – mondták a társaságnál a hvg.hu-nak. "Nagyon sajnáljuk, annyit tudunk, amennyit a szervezők tudattak a nyilvánossággal" – közölték a cégnél. Úgy tudjuk, a vállalat és a Hegyalja Fesztivál között érvényben van a szponzori szerződés.

A Facebookon az egyik hozzászóló kérdésére, hogy nincs-e esetleg egy másik helyszín, az oldal működtetői úgy válaszoltak: "a környéken sajnos nincs, bármelyik más városban az már egy másik fesztivál lenne, nem a Hegy'".

A Hegyalját sokan Tokajhoz kötik, de az eseményt 2000 óta valójában a szomszédos Rakamaz közigazgatási területén rendezik meg. A szervező Delta Fest Kft. a fesztivál 15 éves jubileuma alkalmából idén ingyenessé tette volna a rendezvényt. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Emberrablásért ült, aztán hirtelen államfő lett a „kirgiz Trump”

Emberrablásért ült, aztán hirtelen államfő lett a „kirgiz Trump”

Hogy vészelte át a magyar a karantént? Ivott, és sokat

Hogy vészelte át a magyar a karantént? Ivott, és sokat

Hazai pálya: Fél órát álltunk sorba egyetlen lesiklásért, mégis örülünk

Hazai pálya: Fél órát álltunk sorba egyetlen lesiklásért, mégis örülünk