szerző:
Vincze Szabolcs
Tetszett a cikk?

Tunézia nemcsak azért lett az egyik legkedveltebb turistacélpont Észak-Afrikában, mert hófehér homokos tengerpartjai mágnesként vonzzák a nyaralókat, hanem mert több mint harminc éve itt forgatták a Csillagok háborúja című filmek egyes jeleneteit. Május 4. a nemzetközi Star Wars-nap, a hvg.hu pedig egy lelkes rajongócsoporttal a galaxis peremére, a Tatuinra látogatott.

A tunéziai Tozeur városa évtizedek óta a Star Wars-rajongók második otthona, mivel a közeli és távoli környéken 12 olyan helyszín van, amelyeket az egyelőre hatrészes filmeposz forgatási helyszíneiként használtak. Itt sétált ki iglujából Luke Skywalker 1977-ben, hogy szomorúan megnézze a Tatuin kettős naplementéjét , két évtizeddel később (de igazából harminc évvel korábban) pedig itt nőtt fel apja, Anakin Skywalker. A kettő között pedig itt trónolt Jabba, a Hutt, bár az ő palotáját hiába keresnénk.

A Star Wars-túra abban a Sidi Bouhel-hasadékban kezdődött, amely annak idején annyira megfogta George Lucast, és ahol most belefutottunk a tunéziai SW-helyszínek megóvásáért küzdő német rajongói klub több mint húsz, állig felfegyverkezett tagjába. A rajongói rohamosztag a valósághű jelmezeikkel valódi csillagközi hangulatot varázsoltak, már csak azért is, mert jobban ismerték a filmek forgatási helyszíneit, mint Berlint vagy Frankfurtot. Így szinte minden kőről tudták, milyen szerepet játszott a filmben.

Ezer eurót is költenek egy ilyen jelmezre
©

A rajongók alig győzték kapkodni a fejünket: mivel ezen a tunéziai helyszínen lőtték ki R2-D2-t a jawák, itt feküdt Luke Skywalker, és ijesztette el a buckalakókat Obi-Wan Kenobi, itt találkoztak először, és itt támadta meg Luke-ot a buckalakó, miközben távcsövön fürkészte őket robotjai társaságában. A látványtól a tisztes, őszhalántékú családapák megfiatalodtak vagy harminc évet, és legalább annyira pedánsan, mint amennyire lelkesen kezdték gyűjtögetni a felcímkézett kis zacskókba a homokot az egyes forgatási helyszínekről.

Ezek után nekivágtunk a dűnéknek, és meg sem álltunk Luke Skywalker iglujáig, amely a Chott El Djerid sós vizű tó medrében épült a hetvenes évek közepén, de később lerombolták. A kilencvenes évek végén, az új részek forgatásakor újra felépítették, de ismét magára hagyták, és az erózió el is végezte a dolgát rendesen. Az, hogy ma úgy néz ki, ahogy annak idején a filmben, pár lelkes rajongó 2011-es felújítási munkáinak köszönhető. Ez azonban csak külső helyszín volt, Luke Skywalker – valójában nevelőszülei, Owen bácsi és Beru néni – otthonának belseje pár száz kilométerre keletre, Matmatában található, amely ma már hotelként üzemel.

©

A legnagyobb látványosság viszont Mos Espában, a sivatag közepén, a tunéziai Naftah városától északra felépített híres patyomkin faluban volt, ahol a későbbi Darth Vader, Anakin Skywalker gyerekrabszolgaként élt, de felszabadult, hogy egyensúlyt vigyen az Erőbe, és a szakmai ranglétrán felfelé lépkedve előbb padawan, majd Jedi, végül Sith legyen belőle. Karrierje csúcsán pedig megölte az uralkodót, Palpatine-t.

Ez a hely tulajdonképpen a szíve-lelke a tunéziai Star Wars-látványosságoknak. A tómeder legmélyebb pontján (17 méter mélyen, ami egyben egész Tunézia legalacsonyabb pontja is) húzták fel 1997 és 1999 között, a betörő dűnék pedig azóta is mindent elkövetnek, hogy lebontsák, ami többé-kevésbé sikerül is nekik, de egyelőre még ott van életnagyságban Watto üzlete, vagy Sebulba kocsmája. Nem csoda, ha a világ SW-rajongói erre vigyáznak a legjobban, és évek óta gyűjtenek pénzt a zarándokhellyé vált sivatagi település megőrzésére.

A németek idén május 3-án egy nagyszabású, jelmezes felvonulást rendeztek Tozeurban, az Első Tunéziai Nemzetközi Star Wars-napon, majd levetítették óriáskivetítőn a Csillagok Háborúját Mos Espa közepén. A rajongók mindegyike beöltözött rohamosztagosnak, a rendezvényen pedig kis túlzással lehetett lassúzni Boba Fettel, szemezni a buckalakókkal, csapni a szelet Amidala hercegnőnek, sörözni a szolgálaton kívüli klónkatonákkal, vagy beszélgetni Darth Vaderrel.

©

A német rajongók elárulták, hogy egy-egy ilyen élethű jelmezen nem ritkán négy hónapig dolgoznak, az értékük pedig eléri az ezer eurót is. Ez a drága hobbi, nem csak például a siklóernyőzés.

De nemcsak a helyszínek miatt érdekes ez az ország a SW-rajongóknak, akik akár több ezer kilométert is képesek utazni, csak hogy homokot vihessenek haza a Tatuinról, és egyszer feküdhessenek ott, ahol Luke Skywalker, hanem azért is, mert a kultikussá vált sorozatban több név is valóságos tunéziai földrajzi nevek után kapta a fantázianevét. Így lett a 120 ezres lakosú egykori erőd, Tataouine városa után a sivatagos bolygó neve Tatooine, vagy például a Chebika-oázis ihlette a szőrös vuki, Csubakka nevét.

7 dolog, amit kevesen tudnak a Star Warsról

1. Han Solo eredetileg egy dagadt, zöld, kopoltyús lény lett volna, aztán a díszleteket összeácsoló Harrison Ford beugrott segíteni az egyik meghallgatásra, a történet innen már ismert.
2. Leia hercegnő csavaros haján minden forgatási nap elején két órán keresztül dolgoztak a fodrászok. Carrie Fisher utálta is.
3. A Darth Vader markáns hangját kölcsönző James Earl Jones kiskorában dadogott, George Lucas eredetileg nem is vele szerette volna megszólaltatni a modernkori Sötét Lovagot, hanem Orson Welles-szel. Neki azonban könnyen azonosítható volt a hangja.
4. Jar-Jar Binks az eredeti történet szerint nem ez az idegesítő, nagyfülű, kétballábas lény volt, hanem egy kétkulacsos kereskedő, aki a forgatókönyve szerint elárulja Qui Gon Jinn Jedi-lovagot.
5. George Lucas akkor találta ki R2-D2 nevét, amikor az American Graffiti című filmjét forgatta, és az egyik unalmas forgatási napon elszenderedett. Miután felébredt, a hangszerkesztő így rövidítette a következő jelenetet (R2D2 = Reel 2, Dialog Track 2, azaz második felvonás, második párbeszéd), Lucasnak pedig megtetszett, és felhasználta a fejében már alakuló új filmjének kis droidjához.
6. Csubakka figuráját George Lucas Indiana nevű kutyája ihlette, aki mindig mellette ült az anyósülésen vezetés közben. Keresztezte egy medvével és egy majommal, így született meg a kétméteres vuki.
7. A legtöbbet Anthony Daniels szenvedett meg a szerepéért. A C3PO-t játszó színész mind a hat eddigi filmben az aranyszínű robot bőrébe bújt, de 1983-ban azt nyilatkozta, hogy forgatás közben gyakran úgy érezte, hogy legszívesebben szétverné a jelmezt egy kalapáccsal.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pattanásig feszülnek az idegek a Közel-Keleten az iráni atomtudós likvidálása után

Pattanásig feszülnek az idegek a Közel-Keleten az iráni atomtudós likvidálása után

Így ünneplik a karácsonyt a Szegedi Szabadtéri Játékok sztárjai

Így ünneplik a karácsonyt a Szegedi Szabadtéri Játékok sztárjai

Meztelen férfi tűnt fel a homofób litván képviselő mögött a bizottsági ülésen

Meztelen férfi tűnt fel a homofób litván képviselő mögött a bizottsági ülésen