Bicsérdi Ádám
Bicsérdi Ádám

Mundruczó Kornél új filmjében egy kétszáz fős kutyafalka áll bosszút az őket kitagadó emberiségen. Ennyi ebet filmvásznon még sohasem láthattunk együtt mozogni. Halász Árpád, az állatok szereplésért felelős csoport irányítója osztotta meg velünk élményeit a jó hangulatú, de olykor véresen komoly forgatásról. A valóságban kedves, barátságos "filmsztár kutyák" pedig máig keresik szerető gazdájukat.

"Kissé bizonytalan, félénk, de barátságos", "nagyon pörgős, rámenős, sporthoz, aktív élethez ideális társ","tartózkodó, nyugodtsága kikezdhetetlen", "fiatal, karakteres, de szeretetéhes", "a nyugalom megtestesítője, lelki békéje és jóindulata kibillenthetetlen". Nem, ezeket a leírásokat nem egy párkereső oldalról vettük. A felsorolt jellemzések örökbe fogadható kutyákat takarnak, méghozzá nem is akármilyeneket: ők Mundruczó Kornél nemsokára Cannes-ban bemutatandó filmjének főszereplői, akik közül páran továbbra is gazdát keresnek. A Fehér Isten című filmben körülbelül kétszáz menhelyen élő kutya kapott szerepet, ilyen kaliberű vállalkozásra eddig aligha volt példa a filmtörténelemben.

Morgó,a filmsztár gazdit keres
©

A Fehér Isten forgatása három-négy hónapot vett igénybe, az alkotók leírása szerint volt olyan kutya, aki már ebben az időszakban is talált gazdát, de a munka végeztével a készítők küldetésévé vált, hogy minden egyes négy lábon járó filmsztár szerető közegbe kerüljön. A kezdeményezés külön oldalt is kapott "Fogadj örökbe filmsztár kutyákat!" néven, ahol személyre szóló leírások segítségével választhatták ki a leendő gazdik, melyik eb a legszimpatikusabb a számukra. Az oldal tanúsága szerint a házőrzők nagy része már el is került a menhelyről, alig néhányan maradtak árván, de a hír, hogy a film meghívót kapott a cannes-i filmfesztiválra, most újra a még menhelyen élő ebekre irányíthatja a figyelmet.

Nehézkes kezdetek

A film alkotói által felkért Gödöllői Kutyasport Központ (GKSK) trénereinek szakértelmét már több filmben is igénybe vették, Halász Árpád, a kutyaközpont vezetője szerint 1999 óta folyamatosan vesznek részt hazai és külföldi produkciókban, de ekkora kaliberű feladatra még nem kérték fel őket korábban. "Amikor először olvastuk a megkeresést, még azt hittük, hogy egy jóval kisebb volumenű produkcióról van szó. Eleinte 30-40 ebre tartottak igényt, de aztán a biztató próbafelvételek után folyamatosan emelkedett ez a szám. Kétszáz kutya együtt dirigálását más hozzánk hasonló intézmények kivitelezhetetlennek tartották, de mi mégis elvállaltuk. Most már nyugodtan mondhatom, megérte" – vallott a hvg.hu-nak a kezdetekről a GKSK-t vezető tréner. A munkálatok során végül összesen kétszáznyolcvan kutyát alkalmaztak, a tömegjeleneteknél kétszáz eb mozgott együtt a falkában.

Jelenet a Fehér Istenből
©

A filmben szereplő házőrzők közül nagyjából ötvenen érkeztek a GKSK berkein belülről, a többi, mintegy százötven "szereplőt" különböző menhelyekről, Vácról, Budaörsről, Gödöllőről válogatták. A "casting" azonban elég nehezen indult. "Nagyon nehéz volt olyan menhelyeket találni, ahol az intézmény tulajdonosa pozitívan reagált volna a megkeresésünkre. Manapság elterjedt nézet, hogy egy kutya akkor érzi jól magát, ha pihenhet, jóllakhat. De a kutyának feladat kell, akkor érzi jól magát, ha rábíznak valamit. A mai háziállatok legnagyobb baja a 'munkanélküliség', és ezt kevés menhely ismeri fel" – folytatja Halász.

Végül a már említett helyeken beleegyeztek a kutyák kiképzésébe, így a GKSK harmincfős csapata csak ezután vághatott bele igazán az érdemi munkába. A menhelyen élő ebeket először helyben, majd később a GKSK gödöllői központjában készítették fel a nem mindennapi feladatra. A négy hónapig tartó trenírozás alatt a legnehezebb feladat a kutyák összehangolása, az egymás közti egészséges rivalizálás visszaszorítása volt. "A trenírozás természetesen nem ért véget a forgatás közben sem. Mivel a film jelenetei többször is változtak menet közben, ezért sokszor a forgatás ideje alatt tanítottuk be az újabb és újabb mozgásokat a kutyusoknak."

Mundruczó whiskyvel hálálkodott

"A közös munka mindkét fél számára óriási élmény volt" – folytatja lelkesen a tréner, aki szerint ma már sokan sajnálják, hogy kimaradtak a forgatásból. "A stáb és a kutyák számára is egyfajta terápiás foglalkozás volt a forgatás. Jó volt látni, ahogy a forgatócsoport minden egyes tagja mosolyogva vitte az ölében vagy vezette a kutyákat. Mindenkit meglepett, milyen teljesítményre képesek ezek az állatok egy filmfelvételen." Halász elmondta azt is, hogy előzetesen tartottak Mundruczó hírétől, de a közös munka teljesen eloszlatta kételyeiket. A tréner szerint az alkotók rendkívül türelmesen álltak a különleges szereplőgárdához, és ami még fontosabb, nyitottak voltak a trénerek véleményére is. "Az egyik legemlékezetesebb forgatási pillanat az volt, amikor az egyik jelenetben négy kutyának kellett egy ember elpusztítását eljátszani. A felvétel végeztével körbenéztem, mindenki riadtan nézett, teljes csönd honolt. Kiderült, hogy a stáb néhány pillanatra elhitte, hogy az ebek tényleg megölték a színészt. Ez a példa is jól illusztrálja, hogy a kutyák milyen valósághű színészkedésre képesek. De volt annyira jól sikerült jelenet is, ami után Kornél dicsérő szavak helyett inkább egy üveg whiskyvel jutalmazott meg minket."

Jelenet a Fehér Istenből
©

A filmhez kifejezetten átlagos, keverék kutyákat kerestek, akik fizikailag is képesek egy forgatást végigcsinálni. Persze nem mindegyik szereplő keverék, volt a kétszáz eb között fajtiszta egyed is, rá például foltokat festettek a természetesebb kinézet érdekében. A filmben nem csak a GKSK, hanem az amerikai Teresa Miller és négylábú tanítványai is közreműködtek. Többek között az ő nevéhez fűződik a Rexet alakító német juhász betanítása is. Miller hozta a főszereplő kutyát és a dublőreit is, de Halász szerint a két csapat nem külön, hanem egymással összhangban dolgozott a felvételek alatt.

Az állatvédők félelmei miatt külön werkfilm is készült, bizonyítékul arra, hogy a kutyákat nem kihasználták, hanem foglalkoztatták a forgatás során. "Mindenkit biztosíthatok, hogy az ebek is élvezték a színészkedést. Nagyon kemény és fárasztó munka volt ez a számukra is, hiszen dupla nehézséget jelentett, hogy a jeleneteknek minél természetesebbnek kellett kinéznie, de az ebek így is boldogan végezték el a rájuk szabott feladatokat" – mesél a kulisszák mögötti hangulatról Halász.

"Olyan odaadással, mint amit Terese és Árpi csapata képviselt nagyon ritkán találkozni a filmes világban. Abszolút sajátjuknak érezték a filmet, vérprofi módon dolgoztak." - ezt már Mundruczó Kornél, a film rendezője modta, aki megerősítette, hogy az állatok valódi színésszé váltak, és a szó szoros értelmében játszottak a felvételek során. Szó sem volt tehát az ebek kihasználásáról. "Csányi Vilmos etológus írja, hogy egy egészséges, türelmesen, jó környezetben felnevelt kutya akár egy 4-5 éves gyerek értelmi szintjét is elérheti. Ez egy óriási dolog, és ennek a kijelentésnek az igazságtartalmát mi is megtapasztalhattuk. Szimbolikus, hogy a kutya és egy kisgyerek nézőpontja is ugyanolyan magasságban van, és ezt szerintem a film nagyon jól visszaadja."  

Fehér Istent legkésőbb augusztus végén szeretnék bemutatni Magyarországon, mivel ahogy Mundruczó fogalmazott, "eddig mindenkinek tetszett a film, kár lenne sokáig rejtegetni a nézők elől." A filmtörténeti alkotás mellett egy werkfilmet is bemutatnak, ezt az alkotók szeretnék minél szélesebb körű közönség elé vinni, ezért tervben van az is, hogy a kísérőfilmet a közszolgálati televízió vetítené le először.

Jó formába hozták őket

Az alkotók nagyon fontosnak tartották, hogy a kutyák ne csak a forgatás idején legyenek formában, a produkció nagy összeggel támogatta az érintett menhelyeket, és a filmben szereplő kutyák oltását, chipek beültetését, illetve a betanítás anyagi költségeit is teljes mértékben ők állták. A már betanított, beoltott kutyák természetesen hamar gazdára leltek, így a menhelyek forgalma is alaposan megnőtt az örökbe fogadó kezdeményezés hírére. De a filmnek nem csak reklámértéke volt, Halász hangsúlyozta, a menhelyek üzemeltetői is ráébredtek, hogy érdemes az ott élő kutyákat taníttatni, hiszen azok jobb eséllyel találnak később gazdát maguknak.

A példának hozott jelenet ne vezessen félre senkit, a Fehér Isten igazi családbarát mozi, amellyel Mundruczó Kornél saját bevallása szerint új korszakot nyit pályájában. Legutóbbi Szelíd teremtés – A Frankeinstein terv című alkotása egy művészi korszak zárópontját jelentette, azt a vonalat már nem lehetett tovább folytatni.

A 2013-ban forgatott film a rendező hatodik alkotása, amely egy olyan utópisztikus világban játszódik, ahol a gazdáknak minden keverék után különadót kell fizetniük. Ebek százaitól szabadulnak meg gazdáik, így tesz a tizenhárom éves Lili (Psotta Zsófi) és apja (Zsótér Sándor) is, akik Hagent, a család házőrzőjét teszik az utcára. Lili azonban mégis a kutya keresésére indul. Eközben a kisemmizett kutyák fellázadnak, és Hagen vezetésével elindulnak, hogy véres bosszút álljanak az embereken.

A film világpremierje, az alkotók jelenlétében május 17-én Cannes-ban lesz, ahol a hagyományosan formabontóbb, merészebb alkotásokat felvonultató Un Certain Regard szekció keretein belül versenyez majd a neves díjért. Az unikális alkotásról még több adalék a film hivatalos facebook oldalán olvasható.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Napenergiában erősít a MOL, Paksról várja a megtérülést

Napenergiában erősít a MOL, Paksról várja a megtérülést

Amnesty: Tömeggyilkosságokat, háborús bűnöket követtek el a törökök és szövetségeseik

Amnesty: Tömeggyilkosságokat, háborús bűnöket követtek el a törökök és szövetségeseik

Donald Tuskot jelöli az Európai Néppárt élére a lengyel Polgári Platform párt

Donald Tuskot jelöli az Európai Néppárt élére a lengyel Polgári Platform párt

Elmarad a Budapest Bár koncert-cirkusza

Elmarad a Budapest Bár koncert-cirkusza

Nem jött be a német rendőröknek az aranyozott BMW

Nem jött be a német rendőröknek az aranyozott BMW

Mi történik most a Brexittel? Három perc alatt képbe hozzuk

Mi történik most a Brexittel? Három perc alatt képbe hozzuk