szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Fernando Saunders világhírű amerikai énekes, basszusgitáros, producer és dalszerző szombaton a helyszínen, Koppenhágában szurkol fiának, Kállay-Saunders Andrásnak az Eurovíziós Dalfesztivál döntőjében. Az MTI-nek adott interjúban fiáról, Lou Reedről és Presser Gáborról is beszélt.

"Sok időt töltök Európában, így már hallottam az Eurovíziós Dalfesztiválról. Tudom, hogy mindenhol nézik az emberek, klassz és fontos esemény. Komoly lehetőségeket kínál zenészek és énekesek számára, fiatalabbaknak és idősebbeknek egyaránt céljaik eléréséhez" - mondta Fernando Saunders az MTI-nek.

Az amerikai zenész kiemelte: boldog, hogy fia ilyen dallal versenyez, amelynek r&b-s zenei világa és komoly szövege van, és igazából nem lepte meg a dolog, hiszen ismeri Andrást. "Velem is megvitatta, melyiket válassza a fesztiválra, mert más ötletei is voltak. Szerintem nagyon jó döntést hozott. Mindig nehéz kiszámítani, melyik lehet a jó kislemezdal, melyik jó egy versenyre, a legjobb, ha az ember az érzéseire hagyatkozik".

Fernando Saunders elmesélte, hogy bár fia már öt éve nem volt New Yorkban, ő időnként felbukkan Budapesten, jó néhányszor találkoztak ez idő alatt, közös fellépésük is volt a magyar fővárosban. "Csehországban fejeztem be legutóbbi albumomat, a 2012-ben megjelent Happiness címűt, úgyhogy akkor sem voltam messze, át tudtam ruccanni Magyarországra. Jó lenne még többet Európában lenni, hogy jobban követhessem András életét és pályafutását". Szerinte fia énekesként mostanában nyílt meg igazán, egyre erősebb, karakteresebb a hangja, és csak tőle függ, meddig jut el, a tehetsége megvan hozzá.

Az 56 éves énekes, basszusgitáros eddig öt szólólemezt készített, mostani európai turnéja keretében legutóbb Spanyolországban adott koncerteket. Az MTI kérdésére azt mondta, elképzelhető esetleges magyarországi fellépés is, de egyelőre nem tudja, mikor, talán még idén ősszel összejöhet. "A következő hetekben Csehországban, Szerbiában, Németországban, Olaszországban játszom a zenekarommal".

Fernando Saunders már 16 évesen bekerült a showbusinessbe, első komoly munkája Hamilton Bohannon r&b/funk/diszkó előadó kísérete volt 1974-ben. Az elmúlt négy évtizedben olyan világsztárokkal dolgozott együtt zenészként és producerként, mint Lou Reed, Jan Hammer, Jeff Beck, John McLaughlin, Jimmy Page, Eric Clapton, Joe Cocker, Slash, Marianne Faithfull, Pat Benatar, Tori Amos, Joan Baez, Steve Winwood vagy Suzanne Vega.

"Hogy kit szerettem közülük a legjobban? Mindenki adott nekem valami fontosat, sokat tanultam Hamilton Bohannontól, Ray Parkertől, aki később a Szellemirtók zenéjét írta, és persze ott volt Jan Hammer, Marianne Faithfull és Lou Reed, akikkel a legtöbbet dolgoztam együtt. Lou-hoz álltam a legközelebb, nem csak zenei értelemben, igazi barátom volt" - fejtette ki Fernando Saunders.

A tavaly októberben elhunyt Lou Reeddel, a legendás Velvet Underground egykori alapítójával a nyolcvanas évek elejétől több mint húsz éven át játszott együtt turnékon és a stúdiófelvételeken, Saunders összesen kilenc albumán zenélt, a stúdiólemezek közül a The Blue Mask-on (1982), a Legendary Hearts-on (1983), a New Sensations-ön (1984) vagy az Ecstasy-n (2000).

"Úgy kezdődött, hogy eljött egy koncertemre, és utána megkérdezte, én írtam-e a Reviens Chérie című dalt? Igennel válaszoltam, mire ő azt mondta, akkor én értem a zenéjét, ezért játsszak a következő lemezén. Nem volt romantikus alkat, de ha meghallgatod a Perfect Dayt vagy a Satellite of Love-ot Lou Reedtől, éppen az ellenkezőjét érzed" - jegyezte meg Fernando Saunders az MTI-nek.

Mint elmondta, számára mindig természetes, hogy különböző műfajú és stílusú zenészekkel, előadókkal dolgozik. "Amikor a pályám kezdtem, még nem volt külön rock, dzsessz vagy country rádióadó, csak egyszerűen egy zenei adó, amin mindenfélét hallhattál, Iggy Popot, Stevie Wondert, James Brownt, Led Zeppelint, így később zenészként magától értetődő volt számomra, hogy ennyifélét játszhatok".

Kitért arra, hogy bár sok mindent csinál a zenén belül, meghatározó volt, hogy baptista gospel környezetben nőtt fel, templomokban énekelt. "Ha nem éneklek, csak basszusgitáron játszom, akkor is ott jár a fejemben a dallam, és a hangszerem is szólhat úgy, mintha énekelnék".

Fernando Saunders húsz évvel ezelőtt közreműködött Presser Gábor részben Amerikában felvett lemezén, a Csak dalokon: basszusgitározott az Elfáradt dalban, illetve az ő vezetésével énekelt a New York Ross Temple kórus A legvégén lesz még egy dal-ban.

"Amikor Gábor kint volt New Yorkban, mindketten egy magyar származású orvoshoz jártunk, de az ő kuncsaftja volt Peter Gabriel is. Emlékszem, hogy a doki rendelőjében gitárok, meg erősítők voltak, és az se volt neki fontos, fizetünk-e neki. Ő ajánlott be Gábornak a lemezéhez, és nagyon szép emlékeket őrzök erről a munkáról, kiváló zenészt ismertem meg benne" - mondta végül Fernando Saunders.

Az Eurovíziós Dalfesztivál szombati döntőjét - benne Kállay-Saunders András szereplését - az M1 21 órától élőben közvetíti.

A  versenyről percről-percre tudósítunk este nyolc órától.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A lengyeleknél már a 14. havi nyugdíjról szavaznak

A lengyeleknél már a 14. havi nyugdíjról szavaznak

Gravitációs háttérhullámot észlelhettek a tudósok, segíthet megérteni az univerzumot

Gravitációs háttérhullámot észlelhettek a tudósok, segíthet megérteni az univerzumot

Nyáron rendeznék meg az Ünnepi Könyvhetet, ősszel a Könyvfesztivált

Nyáron rendeznék meg az Ünnepi Könyvhetet, ősszel a Könyvfesztivált