szerző:
Lukács Andrea
Tetszett a cikk?

Conchita Wurst sokaknak maga a fertő, mások azonban a tolerancia császárnőjét látják benne. Az osztrák eurovíziós győztes láttán a politikusok és a véleményformálók igen súlyos nyilatkozatokat tettek, a néhai vasfüggönytől keletre Európa hanyatlását vizionálják, miközben hazájában még a szövetségi elnök és a kancellár is tárt karokkal fogadta. Miért és mitől félnek az utálkozók? Nézze meg, hogy szavaztak a nemzeti zsűrik, illetve egy-egy ország telefonálói.

„50 évvel ezelőtt a szovjet hadsereg elfoglalta Ausztriát, hiba volt szabadon engedni, ott kellett volna maradnunk” – ezt Vlagyimir Zsirinovszki orosz nacionalista képviselő mondta, aki Európa hanyatlását látja Conchita Wurst szombat esti győzelmében, de miniszterelnök-helyettese, Dimitrij Rogozin üzenete sem volt kevésbé fenyegető, hiszen az eredmény szerinte megmutatja „az európai integráció híveinek, hogy mi vár rájuk: egy szakállas lány”.

Conchita Wurst szombat este toronymagasan, 290 ponttal nyert Koppenhágában az 59. Eurovíziós Dalfesztiválon. A helyi tízezres közönség már az elődöntőn őt ünnepelte, de mivel az osztrákok a továbbjutók felsorolásakor az utolsók voltak, sokan úgy gondolták, korántsem lesz akkora a támogatottsága a döntőben, hogy legyőzze a legesélyesebbnek tartott holland duót, vagy a szomszédos svéd énekesnőt. Tévedtek. Ahogy a fehéroroszokat, ukránokat és oroszokat kárhoztató nyugati sajtó is, amikor azt gondolta, hogy a hangosan gyűlölködők az egész ország véleményét képviselik.

Szavazók kontra hangadók

Hiába fenyegettek bojkottal és írtak petíciót a szakállas díva ellen Fehéroroszországban, a fehérorosz szavazó közönség (ezen az oldalon minden ország zsűrijének és szavazóinak véleményét is megtalálja) Conchitát a negyedik helyre kívánta, és csak azért nem kapott tőlük pontot, mert az öttagú zsűri lehúzta: csak a 23. helyre rakta az osztrák fellépőt.

A táblázat első felén az A, B, C, D, E az öttagú zsűri által adott helyezést jelenti, majd az ötük összesített helyezését az adott országokra lebontva, utána látható a szavazó közönség összesített rangolása, amiből egy átlagolt helyezés, és az ahhoz tartozó pontszám látható az utolsó oszlopban. Ez a táblázat Fehéroroszország szavazását mutatja.
©

Az ukránoknál még meglepőbb eredmény született. Ott a zsűri és a közönség is imádta a Rise Like a Phoenixet, a zsűri 3. a közönség 5. helyre várta, így az összesítésben 8 pontot kaptak Ukrajnától az osztrákok. Pedig a döntő előtt onnan is a gyűlölködők hallatszottak.

Aztán kiderül, hogy az orosz közönséget sem kell azonosítani a szószólóikkal, Rogozinnal vagy Sirinovszkival: a döntéshozó nép ugyanis 3. helyre kérte Conchitát, és bár a helyi szakértő zsűri csupán a tizenegyedikre, így is futotta 5 pontra attól az országtól, melynek ikerfellépői kénytelenek voltak elszenvedni a Nyugat ellenszenvét a politika, legfőképp Putyin miatt. Bármikor osztottak ugyanis pontot Oroszországnak a koppenhágai aréna fújolástól lett hangos.

Ám szombat éjjel óta a fújolásra hangolódott a média is, leginkább a közösségi. Valóságos hecckampány indult a Facebookon és a Twitteren, és kiderült: a szakállas díva sokkal többet képvisel, mint a békés, nem túl komolyan veendő, viszont nagy múltú és sok nemzetet felvonultató dalverseny győztese általában szokott. Ő lett egyik (liberálisan nevelt) oldalon a tolerancia, a sokszínűség, a másság úttörője, a kapu egy elfogadóbb világra, míg a másikon a nő-férfi szerepek elcsorbulásának, az emberi nem elkorcsosulásának, és a gyermekek megrontásának közvetlen kiváltó oka. Mert sokan vannak, akik a gyermekeiket féltik tőle. Azt nem tudni, hogy pontosan mitől: talán attól, hogy Conchita Wurst megfertőzi őket, és hirtelen szakállas nénivé szeretnének a gyerekek is válni, vagy inkább attól, hogy majd olyan ember lesz belőlük, aki – hasonlóan mint Tom Neuwirth – akkor is felvállalja magát, ha az nem mindenkinek tetszik. Ez utóbbi esélyesebb, mint az előbbi, kérdés: miért tartják ezt életveszélyesnek keletebbre, és miért üdvözlik nyugatabbra?

Már az EP-választásokat is Conchitával hirdetik
©

The Wiener Takes It All

Sokan szemére vetik Conchitának, hogy szakáll nélkül semmire se ment volna. Azt, hogy ő ezzel tisztában van, és hogy erre számos alkalommal utalt interjúi során, már nem akarják meghallani az utálkozók. A kolbász, azaz Wurst név konkrétan arra utal, hogy neki mindegy, mit gondolnak róla, és nem fog azzal törődni, ha a kinézete miatt elítélik. Ezért is rajzolt magának szakállat, festette ki magát, húzott női ruhát, és énekelt a felemelkedő főnixmadárról. Az arcszőrzet azóta a tolerancia védjegyévé vált, az osztrákok tömegei – nők és férfiak – vasárnap már műszakállal várták, a közösségi oldalakon pedig kereng az a Sissi-festmény, amire ugyancsak szakállat applikáltak. A Facebookon Conchita és az ügy támogatói sorra cserélik le profilképeiket: a nők szakállat rajzolnak magukra.

Conchita Wurst az új Sissi
©

A döntő előtti esélylatolgató cikkünkben idéztük azt az észt énekest, aki elsőként győzött a szovjet utódállamokból. "Egy eurovíziós művész többet tud tenni Európáért egy hét alatt, mint egy politikus egy teljes év alatt" – mondta Dave Benton 2001-es győztes, mert addigra például már megért – és túlélt – Európa egy transznemű győzelmet, Dana International személyében. 1998-ban az izraeliek Sharon Cohent küldték el az Eurovízióra, aki Birminghamben lopta el az emberek szívét Diva című számával. A nővé operált férfit akkoriban saját hazájában is támadták az ortodox zsidók, amire ő így reagált: „A győzelem azt bizonyítja, hogy Isten az én oldalamon van. A kritikusaimnak a megbocsátás üzenetét küldöm és azt szeretném mondani: próbáljanak elfogadni engem és azt a fajta életet, amit élek. Vagyok, aki vagyok, és ez nem azt jelenti, hogy nem hiszek Istenben, és tagja vagyok a zsidó nemzetnek”.

Az osztrákok büszkesége

Tom Neuwirthnek, alias Conchita Wurstnak annyival könnyebb dolga van, hogy hazájában tényleg otthonra talált. A fogadóbizottságban ugyanis nem csupán a rajongó közönség, de az osztrák államfő is jelen volt, és széles mosollyal fogott kezet az énekessel. „Ez nem csupán Ausztria győzelme, hanem az európai sokféleségé és a toleranciáé is. Az pedig, hogy a győzelmét mindenkinek ajánlotta, aki hisz a békében és a szabadságban, még értékesebbé teszi [a győzelmet]. Ez egy szép nap Ausztriának.” A szocialista kormányfő, Werner Fayman szerint pedig örvendetes és jó jel, hogy a zenei teljesítmény le tudta győzni az előítéleteket és az intoleranciát.  A legtöbb osztrák párt ugyancsak üdvözölte Conchita Wurstot és győzelmét, csak a jobboldali FPÖ (Freiheitliche Partei Österreichs) nem gratulált.

A magyar visszhang

Itthon vegyes a fogadtatás, pedig a magyar voksolók egyértelműen szerették az osztrák dalt és előadóját: a telefonálók a 2. helyre szavazták, míg a zsűri szerint a 8. helyre lett volna méltó. Ám még a konzervatívabb ítészek ellenére is 10 pont járt tőlünk Ausztriának az összesítés szerint, amit idén nyilvánosságra hozott az EBU (European Broadcasting Union), az esemény szervezője.

A magyarok szavazatai, Ausztria kiemelve.

A döntő után Puzsér Róbert erősen kritizálta a produkciót: „ez a semmiből előrántott kreatúra azt hazudja a színpadon, hogy nem létezik szexus, hogy nincsenek nemek. Félférfi-félnő nincsen” – véli a médiakritikus, aki szerint „a szakállas nő egy gyalázatos provokáció, egy förtelmes vicc, egy mocskos hazugság”. Ez azt mutatja, hogy a véleményformálók sokkal komolyabban veszik az Eurovíziót, mint az saját magát. Köztudott ugyanis, hogy a lassan hatvanéves verseny nyertese nem sokra viszi később, és bár még mindig Celine Dionnal és az Abbával példálóznak, a hat évtized alatt ennél a kettőnél több világsztárt nem tudott kitermelni az idén 37 nemzetet megmozgató esemény, mely körül a felhajtás minden év májusában pontosan egy hétig tart: a keddi esti első elődöntőtől a következő keddig, amikorra rendre lecsillapodnak a kedélyek a győztesek és a vesztesek kiben- és mibenléte miatt.

Jövőre mindenesetre Bécsben rendezik az Eurovíziós Dalversenyt, tőlünk alig 300 kilométerre, nem mellesleg abban a városban, amely már harmadik éve kapja meg az első helyet a világ legélhetőbb városainak listáján. Ez még nekünk magyaroknak is hasznos lehet, mert Kállay-Saunders ötödik helye is csodálatos eredmény, és borsot tör azok orra alá, akik szerint minket aztán mindenki utál. A szomszédolásból eredő szavazatok jövőre pedig még többet hozhatnak a magyar dal konyhájára. Főleg, ha az osztrákok mintájára előrukkolunk valami olyan egyedi és eredeti produkcióval, amitől mi is olyan szimpatikusak és akár megosztók lehetünk, mint Conchita Wurst, Dana International, vagy akár Lordi, a finn zombiegyüttes.

https://www.facebook.com/Szomszedok.forever

 Kövesse a hvg.hu Élet+Stílus rovatát a Facebookon is!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy székesfehérvári családtól érkezett az ország fenyője a Parlamenthez

Egy székesfehérvári családtól érkezett az ország fenyője a Parlamenthez

Több városban egészségtelen a levegő, Budapesten romlani fog a helyzet

Több városban egészségtelen a levegő, Budapesten romlani fog a helyzet

Sztár gasztrobloggerrel erősít Újlipótváros jellegzetes étterme

Sztár gasztrobloggerrel erősít Újlipótváros jellegzetes étterme