szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Plágium miatt be fogják perelni a Led Zeppelint az egykori Spirit együttes elhunyt gitárosának ügyvédei - adta hírül kedden internetes kiadásában a USA Today című amerikai napilap.

A jogászok eredetileg a Bloomberg Businessweek amerikai magazinnak nyilatkozva állították azt, hogy a Led Zeppelin a Stairway to Heaven című számának nyitódallamát a Spirit 1968-ban kiadott, Taurus című hangszeres szerzeményéről másolta. A zeneszám állítólagos eredeti komponistája, Randy California először 1997-ben, a Listener magazinban panaszkodott arról, hogy a legendás brit rock banda ellopta az általa alkotott szólamot. 

"Ezek a fickók több millió dollárt kerestek vele, de sohasem mondták azt, hogy köszönöm, és sohasem mondták azt, hogy "fizethetünk neked némi pénzt ezért?". Fájó pont ez nekem. Egy nap a lelkiismeretük talán ráveszi majd őket, hogy tegyenek valamit" - nyilatkozott California. 

A felperesek célja az, hogy a bíróság elismerje: megsértették California szerzői jogait a Starway to Heavennel kapcsolatban. A Spirit és az elhunyt gitáros-komponista szülei a Rolling Stone magazin szerint azért vártak ilyen sokáig a pereskedéssel, mert nem volt pénzük megfizetni a jogi képviselőket. A panaszosok megpróbálják megakadályozni a Led Zeppelinnek a vitatott számot is tartalmazó albumának újbóli kiadását. 

A Rolling Stone úgy tudja, hogy a Led Zeppelinnek és a Spiritnek 1968-ban és 1969-ben négy közös fellépése volt.

Itt a két videó, hallgassa meg, és döntse el, hogy lopott-e a Led Zeppelin!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!