szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Carpathia Kft. szerint nem méltányos a sámándobos pavilont bírálni, hiszen a zsűri őket hozta ki másodiknak. Nem elsőnek – másodiknak.

Szőcs Géza kormánybiztos a napokban mutatta be a 2015-ös milánói világkiállítás magyar pavilonjának terveit. Akkor derült ki, hogy nem az erre szolgáló pályázat nyertese, „A Malom”, hanem a második helyezett „Alakor” fogja képviselni az országot.

A döntést többen bírálták, például a Magyar Építész Kamara és a Magyar Építőművészek Szövetsége. A tervező Carpathia Kft. közleményben válaszolt a bírálatokra. Ennek lényege, hogy „a látványötlet-pályázat zsűrijének összetételével kapcsolatban soha senki nem fogalmazott meg fenntartást, kompetenciáját senki nem vitatta. Most azonban mintha valamiféle kettősség volna megfigyelhető a zsűri döntésével kapcsolatban. Az, hogy 45 pályamű közül első díjasként minősítette az egyiket, állandó hivatkozási alap. Ám amikor a második díjazott pályázatról beszélünk, akkor ez a legitimáció mintha már nem számítana."

Leszögezik: „Ha valaki valahol elsőként végez, a második ugyanabban a versenyben lesz második.”

©

A tervező cég azért érzi, hogy még sincs teljesen rendben minden a pályázattal, hiszen nem az első helyezett építi meg a magyar pavilont. Ezt így magyarázzák: „A kormánybiztosság … maximálisan figyelembe véve a bennük foglalt értékeket, a megvalósíthatósági és egyéb szempontok alapján eljutott addig a konklúzióig, mely szerint az első helyezett látványötlet a rendelkezésre álló idő alatt és a rendelkezésre álló költségkeretből nem valósítható meg. Az elemzéshez kikértük és figyelembe vettük mind a pályázók, mind a szakmai szervezetek, mind független szakértők véleményét. Ezek összesítéséből az derül ki, hogy a MALOM című pályázat látványa és koncepciója a milánói adottságok között 2 milliárd forintból nem valósulhat meg. "

Azt azért hozzáteszik, hogy kívánatosnak látják, hogy a nagy népszerűséget szerzett MALOM elképzelés megvalósuljon. „Híveinek számát figyelembe véve, nem lehet kétséges, hogy előbb-utóbb ez meg is fog történni.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
2035-ben már utasokat szállíthatnak az Airbus új, elektromos repülőgépei

2035-ben már utasokat szállíthatnak az Airbus új, elektromos repülőgépei

Feljelentésnek vette a Járóka Lívia ügyében feltett kérdést Polt Péter

Feljelentésnek vette a Járóka Lívia ügyében feltett kérdést Polt Péter

SZFE: Október 1-jén indulhat a sztrájk

SZFE: Október 1-jén indulhat a sztrájk