szerző:
hvg.hu

Rapben reagált Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott buzilobbis kijelentésére Molnár Áron, a Vígszínház társulatának tagja.

"Lássuk be, az talán mégsem úr módi, ha valaki száját elhagyja az, hogy buzilobbi" – énekli a Fidelio által is bemutatott videón Molnár Áron, a Vígszínház színésze abban a rapvideóban, amellyel Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott hírhedté vált kijelentéseire reagált. "És akkor, ájjáj, még nagyobb a gikszer, ha ez a valaki alkirály, vagy éppen miniszter" – szól a dal.

A szöveg szerint a megénekelt történet főhőse "K. úr", akinek elmélete "megbontja elménket". Ha teret adnának az elvének, Truman Capote hazamehetne, Pedro Alomodóvar nem csinálhatna filmet, Leonardo da Vinci nem festhetne, Csajkovkszkij és a Hattyúk tava pedig "kiszáradhatna".

"Őrült a beszéd, és nincs is benne rendszer, úgyhogy megkérem, K. úr, hogy ha még egyszer arra fanyalodna, hogy köpködjön és szapuljon a másságról egy kicsit többet kell, hogy tanuljon" – zárul a felvétel.

Az videó előzménye, hogy Kerényi Imre, Orbán Viktor miniszterelnöki megbízottja az Újszínház által szervezett Keresztény Színházi Fesztiválhoz kapcsolódó beszélgetésen bírálta a Színház- és Filmművészeti Egyetemen zajló színészképzést, és azt mondta, fel kell venni a harcot a buzilobbi ellen.

"Ez egy nagyon nagy harc. Ez a buzilobbi tulajdonképpen. Ez az egész nemzetközi opera- és filmvilágot átszövi. Fel kell ismerni a helyzetet, fel kell venni a harcot. Ez ellen előadások sorát kell létrehozni, de főleg iskolákat" – fogalmazott a miniszterelnöki megbízott.

©

A Fidelio felidézte azt is, hogy M. Tóth Géza, a budapesti színművészeti egyetem rektora levélben fordult Orbán Viktorhoz és Balog Zoltánhoz, hogy adjanak tájékoztatást arról, a miniszterelnöki megbízott véleménye mennyiben tekinthető a miniszterelnök hivatalos álláspontjának. Balog Zoltán válaszában arról adott tájékoztatást, hogy a kormány nem fogadott el és nem is tárgyalt olyan előterjesztést, amely az egyetem átalakítását vagy megszüntetését célozná.

A Független Előadó-művészeti Szövetség az üggyel kapcsolatban született nyílt levelében azt üzenték Kerényi Imrének: "Felhívjuk kedves figyelmét, hogy a zsidólobbi kimaradt. Meg a díszletfestők."

Kulka János, a Katona József Színház társulatának tagja is nyílt levelet írt, ő Orbán Viktor miniszterelnököt szólította meg. Erre végül az Indexhez eljuttatott nyílt levelében Bognár Zsolt, Kulka János egykori évfolyamtársa válaszolt, aki védelmébe vette Kerényi Imrét.

A Magyar Színházi Társaság közleményben ítélte el Kerényi Imre "kategorikus és kirekesztő kijelentéseit". A május 27-én közzétett dokumentumban azt írták, "arra kérjük miniszterelnök urat, vonja vissza ezt a megbízatást, mert megbízottja ezzel csak árt a magyar kultúrának. A meglévő problémák tisztázására pedig kérjen fel szakembereket, akik ítélőképességük teljes birtokában tudnak felelős véleményt alkotni a meglévő problémákról".

Az ügyben a Színház- és Filmművészeti Egyetem elsőéves színházi dramaturg hallgatói is megszólaltak. " Ha mi lettünk volna Kerényi Imre dramaturgjai, akkor azt a beszédet kihúztuk volna" – írták a nyílt levelükben. Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház direktora is reagált, szerinte Kerényi Imre fölösleges és megengedhetetlen módon szólalt meg akkor, amikor párbeszédre lenne szükség. Ez nem vállalható hangnem, és nem vállalható tartalom – tette hozzá.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!