szerző:
MTI

A vendégeket 313 vidéki és 133 budapesti múzeum, kiállítóhely mintegy négyezer programja várja az idei Múzeumok Éjszakáján.

A Múzeumok éjszakája június 21-i rendezvényein a vidéki helyszínek kerülnek a programsorozat fókuszába - mondta el Hammerstein Judit, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős helyettes államtitkára szerdán Kecskeméten, a Cifrapalotában tartott sajtótájékoztatón.

A vendégeket 313 vidéki és 133 budapesti múzeum, kiállítóhely mintegy négyezer programja várja - ismertette a helyettes államtitkár az év legrövidebb éjszakáján a programsorozathoz kapcsolódó intézmények számát. Hammerstein Judit kiemelte, hogy a Múzeumok éjszakáját Budapesten tizenkettedik, vidéken pedig tizedig alkalommal szervezik meg.

A helyettes államtitkár emlékeztetett a vidéki kulturális intézményrendszer átalakítására, melynek egyik legfontosabb célja volt, hogy erősítse a helyi kötődéseket, a lokális értékek megőrzését. Ebben a folyamatban különleges jelentősége van az olyan rendezvényeknek, mint a Múzeumok éjszakája – tette hozzá. Megfogalmazása szerint, a rendezvény 2014-ben hangsúlyozottan is lehetőséget teremt arra, hogy településeink múzeumai mintegy hálózati központként működjenek, programjaikkal az együttműködés legkülönbözőbb formáinak adjanak teret. Az idén Debrecen, Kecskemét, Szolnok, Kaposvár-Szenna, Pécs, Hatvan-Gyöngyös, Sopron, valamint Sárospatak és Sátoraljaújhely kiemelt helyszínként kapcsolódik be a programsorozatba.

Hammerstein Judit kiemelte Kecskemétet, amelyet mintául szolgáló városnak nevezett, ahol 41 helyszínen várják a látogatókat, az egyesületektől az egyházakig szinte mindenkit bevontak a programba.

A helyettes államtitkár beszámolt arról, hogy 2013-ban a Múzeumok éjszakáján az Emmi Kultúráért Felelős Államtitkársága önkéntesek bevonásával látogatói felmérést készített, amely 1750 látogató megkérdezésén alapult. A felmérés egyik fontos megállapítása az volt, hogy a rendezvény látogatóinak mintegy fele már több alkalommal részt vett a Múzeumok éjszakáján. A budapesti megkérdezettek mintegy 60 százaléka ugyanakkor azt állította: szívesen látogatna vidékre a rendezvény alkalmából, amennyiben vonzó ajánlatot kapna múzeumi programokra és a turisztikai-szolgáltatási csomagokra. Kiemelte: a program, költségvetése 40 millió forint, amelyből már nemcsak a kommunikációra, hanem programfinanszírozásra is jut.

Hammerstein Judit fontosnak nevezte, hogy a civil szervezetek nagy számban vesznek részt a programsorozatban.

Katona Ilona, a Magyar Turizmus Zrt. Észak-alföldi és Dél-alföldi Regionális Marketing Igazgatóságának igazgatója hangsúlyozta, hogy nagyon sok a vidéki program, melyhez kapcsolódva hosszú hétvégére szóló szállásajánlatokat állítottak össze. Pacz Béla, a MÁV-START Zrt. szegedi Területi Személyszállítási és Vontatási Központ technológiai vezetője a vasúttársaság alapvető érdekének nevezte, hogy a fesztiválokhoz, kulturális rendezvényekhez minél több embert szállítsanak.

Ismertette, hogy június 21-től 24-ig 50 százalékos menettérti kedvezményt adnak a Budapestre, Szolnokra, Pécsre, Kecskemétre, Debrecenbe, Hatvanba, valamint Miskolcra a Múzeumok éjszakája rendezvényre vonattal utazók számára. A sajtótájékoztatón elhangzott: 2013-ban 356 ezren vettek részt a Múzeumok éjszakája rendezvényein.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!