szerző:
hvg.hu

Jó napja lehet hétfőn a magyar dalszerzőknek: megkapják az üres hordozó jogdíjakért járó 2013-as Artisjus-honoráriumukat. Igaz, ennek egy részét lenyúlta az állam, de így is 71 művész kap több mint egymilliót.

8064 magyar dalszerző és jogutód kap ”fizetést” az Artisjustól a magánmásolásokért 2013-ban beszedett 1,15 milliárdnyi üres hordozó jogdíjakból.

Ez az első olyan jogdíjkifizetés, amelynél minden egyes szerzőnek járó ilyen jogdíj 25 százaléka egy tavalyi kormánydöntést követően a Nemzeti Kulturális Alaphoz került. Ha egy szerző most, mondjuk bruttó 75 ezer forintot kap, akkor utána 25 ezer forint került az NKA számlájára.

Az NKA-nak a szerzői jogi törvény rendelkezései szerint a jogosultak érdekében kell felhasználni ezt az einstandolt pénzt, a tervek szerint ez az összeg lesz a forrása többek között a Cseh Tamás Program néven bejelentett zenei támogatási rendszernek.

©

Bár minden üres hordozó díjat az Artisjus szed be, azokat már a közös jogkezelők (Artisjus, EJI, MAHASZ, FILMJUS, HUNGART) osztják fel a képviseleti körükbe tartozó jogosultak között, a filmszerzőktől az előadókig, a filmproducerektől a hangfelvétel-kiadókig.

Az Artisjus a zeneszerzői, szövegírói, írói jogdíjrészeket fizeti ki hétfőn. Az Artisjus által beszedett üres hordozó díjak összege az előző évhez képest nőtt, így a 25 százalékos elvonás ellenére a felosztási alap mindössze 3 százalékkal kisebb a tavalyinál, kb. 1,15 milliárd Ft.

Az Artisjus tájékoztatója szerint egymillió forint felett például 71 fő, félmillió és egymillió közötti összeget 128 fő kap, de több mint ezren részesülnek néhány ezres „honorban”. A legtöbb művésznek 10-50 ezer forinttal lesz vastagabb a pénztárcája.

Hogy ki, mennyi összeget kap, azt az Artisjus egy bonyolult eljárással számítja ki, ebbe beletartozik az egyes dalok rádiós, tévés elhangzása, a hanghordozók megvásárlásának vagy a legális letöltésének adatai.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!