szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Rendszerint elítéljük és rossz szemmel nézzük a pletykásokat, miközben a legtöbben mégis élvezettel hallgatják a közös ismerősökről szóló történeteket. Pszichológusok szerint azonban a pletyka egyáltalán nem bűnös szenvedély, sőt még segíthet is.

A pletykálkodókat általában mindig negatívan ítéljük meg, holott ha valaki jól használja ezt az "eszközt", akár még pozitív hatást is érhet el vele. Másokról, a közös ismerősökről fecsegni, vagy mások történeteit – az alany tudtán kívül – hallgatni nem bűn, ha ésszel és segítő szándék áll emögött.

"Amikor a barátok összejönnek és pletykálkodnak, az sokat segíthet az egymás iránti elköteleződésben – állítja Christine Weber, New York-i pszichológus, aki hozzáteszi: a pletyka szorosabbá teszi a hasonló értékrendű és érdeklődésű egyének közötti kapcsolatot".

©

Nicole Zangara, a Túlélni a női barátságot című könyv szerzője szerint a pletyka nagyon is hasznos lehet. Példája szerint, ha egyik közös ismerősünk épp váláson megy keresztül, vagy valamilyen betegségben szenved, de problémáját szégyenli megosztani másokkal, akkor a róla szóló pletyka arra is sarkallhatja a barátokat, hogy segítsenek a nehéz időszakon áteső barátjuknak. A kifecsegés nélkül ugyanis aligha jutna el ez az információ a barátokhoz.

Egymás kibeszélésének pozitív hatásait már szociológiai vizsgálatok is alátámasztották. Egy kutatás során egymást nem ismerő embereket raktak egy szobába, ahol egy számítógépes hálózati  játékkal kellett játszaniuk. A projekt sajátossága az volt, hogy a résztvevők önként pénzt dobhattak a közös büdzsébe, ezzel segítve a csapat előrejutását a játékban, majd a közös bevételeken osztozhattak. De természetesen volt olyan, aki nem adott a közösbe, ám így is ugyanannyi bevételhez jutott. A játék végeztével azonban a csoport tagjai figyelmeztethették az utánuk következő játékosokat, hogy melyik társuk volt az, aki csak a saját érdekeit nézte.

A vizsgálat szerint a résztvevők nagyon is szívesen adtak infót a többieknek az önző játékosokról, akiket így később már ki is közösítettek a  játékból. De a megfigyelés szerint a kipécézett személyek is azonnal együttműködőbbekké váltak, ahogy észrevették, hogy kizárták őket a játékból. Mindkét fél nyert tehát: a megosztott információ, a pletyka hatékonyabbá tette a csapatokat, az önző játékosok pedig elkezdték a közösség céljait nézni.

Mindezek persze nem feltétlenül jelentik azt, hogy minden pletyka pozitív hatású. A fecsegés csak akkor lehet hasznos, ha megbízható körben hangzik el. Jól kell kiválasztani kivel mit osztunk meg: a pletyka címzettjei legyenek a belső baráti kör tagjai, így megakadályozható, hogy az információ túlságosan messzire jusson.

Fontos, hogy a pletyka igaz legyen, így elkerülhető, hogy káros menedemondák terjedjejnek el a kibeszélt alanyról. A fikciót el kell különíteni a valóságtól. Ahogy Beverly Flaxington, viselkedéselemző fogalmaz, "mielőtt kifecsegünk másról valamit, mindig képzeljük el, hogy a pletyka alanya vajon hogyan mesélné el a sztorit a saját szemszögéből".  A kutató szerint egy jó pletykáló azt is tudja, mikor kell befognia a száját: attól még hogy valami igaz és érdekes, még rengeteg fájdalmat okozhat, ilyenkor mérlegelni kell, milyen kockázatai lehetnek a kibeszélésnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kész ráfizetés Mészárosék horvátországi luxusvillája

Kész ráfizetés Mészárosék horvátországi luxusvillája

Mindenkinek van, de kevesen tudják, mire jó

Mindenkinek van, de kevesen tudják, mire jó

800 lóerős hibrid lehet az új Mercedes S-osztály csúcsmodellje

800 lóerős hibrid lehet az új Mercedes S-osztály csúcsmodellje