szerző:
hvg.hu

Mozi a Gellért-hegyen, oldtimer-show a Gellért szállóban, különleges vetítések a Cirkó moziban, régi Ikarus nosztalgiabuszok Kecskeméten. Ez csak néhány példa az idei Múzeumok éjszakája programjából. Az év legrövidebb éjszakája országszerte idén is a múzeumoké, gyűjteményeké. A legizgalmasabb szombati programok közül válogattunk.

A Múzeumok éjszakája idén, a tavalyi kérdőívek eredményeként főként a vidéki városokra koncentrál. A tavalyi, látogatók közötti felmérés során a megkérdezettek hatvan százaléka válaszolta azt, hogy ha megfelelő programot talál, szívesen elutazna akár egy másik városba is. Persze Budapest sem marad ki a jóból, idén is bőven lesz különleges rendezvény a fővárosban is.

Az eseménysorozatot a Budapesti Fesztiválzenekar lépcsőzenéje nyitja. Fischer Iván és zenekara szombaton 18 órakor játszik a Hősök terén, a Szépművészeti Múzeum lépcsőjén. A helyszínen málnaszörppel várnak mindenkit a zenészek és lesz tombola is, amelyen éves bérletet lehet nyerni a Fesztiválzenekar jövő évadjára. A BFZ továbbá keres 50 olyan embert, aki még soha nem volt koncerten, ők a lépcsőn kapnak majd helyet!

A Gellért-hegy sziklái mozivászonná változnak

A Gellért épülete lesz az egyik legizgalmasabb helyszín
©

Az idei program leglátványosabb része egyértelműen a pesti oldalról élvezhető különleges vetítés lesz. A Kiégő Izzók videó-szettjét a Gellért-hegy szikláira vetítik majd, este fél tíztől egészen hajnali kettőig. A vetítés a Herman Ottó-emlékév egyik csúcseseménye, a videóösszeállítás a néprajzkutató-természettudós munkásságá előtt tiszteleg. A vetítéshez zene is jár, az érdeklődök az 91.4 Mhz-en  sugárzott zenék segítségével élvezhetik teljes egészében a különleges eseményt.

A holokauszt-emlékév keretében különleges vetítéseknek ad otthont a Cirko-Gejzír mozi is, ezen a helyszínen eddig soha nem látott dokumentumfilmeket nézhetünk a budapesti zsidóüldözésről. A program az OSA Archívum Csillagos házak projektjének egyik fontos része, de a Cirko épüllete mellett ezen a napon az összes többi csillagos ház is bejárható.  A szervezők különleges városi sétákkal és beszélgetésekkel is készülnek erre a napra, a részletes programért érdemes ellátogatni a hivatalos oldalra.

Ludwig Múzeumban még utoljára tekinthető meg a nemzetközileg is elismert Reigl Judit kiállítása, itt komolyzenei koncetek, míg az első emeleten, Hantai Simon kiállításán elektronikus, kísérletező produkciók teszik teljesebbé az élményt.

Ha Szent Iván-éj, akkor Shakespeare. Érdemes lesz kinézni a Margitszigetre éjjel, mivel egészen hajnali kettőig lesz látogatható a Shakespeare a szigeten című kiállítás a Víztorony Visual Art Galériájában. A tárlatfotó- és színháztörténeti különlegességekből válogat, méghozzá a margitszigeti Szabadtéri Színpad első korszakának Shakespeare-előadásairól.

Kalandtúra a  város rejtett alagútjaiban

Szombaton az idén százéves Astoria hotel hétközben rejtett zugaiba is betekintést nyerhetnek az érdeklődők. A szálló történetét felelevenítő séták mellett, a MÁV Szimfonikusok zenekara Mozartot és Strausst játszik majd az épületben. A másik patinás szálló, a Gellért sem marad ki a programkavalkádból. A hotel alatt található kiterjedt alagútrendszer a föld alatt köti össze a Gellért, a Rudas és a Rác fürdő épületeit. Az 1930-as évekbeli tervek szerint kisvasút szállította volna a vendégeket a három gyógyfürdő között. A múzeumok éjszakáján interaktív kalandtúrák vezetnek ezekre a nagyközönség elől elzárt területekre, sőt a híres kupola is látogatható lesz.

Az Astoria szálló is bejárható lesz a Múzeumok éjszakáján
©

A Gellért és az Astoria között ezen az éjszakán retróbuszok szállítják majd a karszalaggal rendelkezőket. A Gellértben ezen kívül az 50-es évek Amerikáját idéző show-műsor szórakoztatja majd az ilyesfajta mókára fogékonyokat , sőt a X. Budapest Classic Grand Prix 100 oldtimer autójának befutója és kiállítása is ezen a helyszínen kap helyet.

Kecskemét lesz az idei központ

Kecskeméten olyannyira széleskörű programkínálattal várják a városba látogatókat, hogy itt külön programfüzetet nyomtattak az alkalomhoz. Aki az – ebben a városban – ingyenes programokon kívül más különlegességre is vágyik, mindenképp utazzon egy kört aznap a városban köröző, retró Ikarus buszok egyikén. Kecskeméten benézhetünk a legendás Kecskemétfilm stúdiójába, kipróbálhatunk veterán autókat, őskori divatbemutatót nézhetünk a Cifrapalotában, sőt éjfélig a Csillagvizsgálóban szakértők segítségével tanulmányozhatjuk az égi jelenségeket.

Kecskemét lesz a fő vidéki helyszín
©

A többi vidéki helyszín kínálatát is érdemes átböngészni: Szeged részben ókori egyiptomi várossá változik erre az éjszakára. A Kultúrpalotában az ókori egyiptomi vallás és mindennapok, a Kass Galériában a halotti kultusz, a Fekete-házban pedig a mumifikálás lesz a téma, de lesz még egyiptomi táncelőadás is a fény városában.

Akit inkább más történelmi korszakok érdekelnek annak figyelmébe ajánljuk például Paksot, ahol a Paksi Városi Múzeum erre az éjszakájára I. világháborús futóárkot épít, emellett vurstlival, kuplékkal idézik meg a korabeli hangulatot. A Zala megyei Kehidakustány a reformkort helyezi középpontjába, itt minden Deák Ferencről fog szólni, még egy hajtincsét is megcsodálhatják majd  a"rajongók".

A Múzeumok éjszakája részletes programja itt érhető el, ugyanitt lehet tájékozódni a jegyárakról is. A BKK a fővárosban direkt erre az alkalomra különleges, a helyszíneket összekötő járatokat indít. A múzeumi körjáratok június 21-én, szombaton 18:00 órától éjjel 2:30-ig ötféle útvonalon közlekednek, amelyeket a belépőjegyként szolgáló karszalaggal vehetnek igénybe a látogatók. A részletes menetrend és útvonal itt böngészhető.

Kövesse a hvg.hu Élet+Stílus rovatát a Facebookon is!

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!