szerző:
MTI / hvg.hu

2012 után idén októberben ismét megrendezik a magyar filmszemlét - mondta Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója a Variety-nek, a lap pedig a magyar film reneszászáról írt.

Újra lesz filmes seregszemle Magyarországon: október közepén magyar filmhetet rendeznek - egyebek mellett erről is beszélt Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója a Variety filmes folyóiratnak adott interjújában a Karlovy Vary-i Filmfesztiválon. 

Havas Ágnes már a júniusban a hvg.hu-n megjelent interjúban is beszélt arról, hogy a terveik szerint leghamarabb ősszel megrendezhetik az újabbb filmes seregszemlét. Azt mondta abban az interjúban, hogy egy ilyen rendezvénynek akkor lenne értelme, ha legalább tíz-tizenöt friss magyar filmet, leginkább világpremiereket tudnának bemutatni a rendezvényen.

A Variety.com írása szerint a magyar filmipar felszálló ágban van. A Karlovy Vary-i filmfesztiválon három magyar nagyjátékfilmet is vetítenek: Pálfi György Szabadesés, Zomborácz Virág Utóélet és Reisz Gábor VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című munkáját. 

©

A "magyar film reneszánszát" emlegető cikk rámutatott, hogy az elmúlt évben több magyar film ért el nemzetközi sikereket: Szász János A nagy füzet című alkotása, az első film, amely már a 2011 végén felállt új magyar filmtámogatási szervezettől, a Magyar Nemzeti Filmalaptól kapott támogatás segítségével készült el, Karlovy Varyban Kristályglóbuszt nyert és Magyarországot képviselve feljutott arra a kilenc filmből álló szűkített listára, amelyből végül a legjobb idegen nyelvű film Oscar-jelöltjeit válogatták ki. Cannes-ban pedig idén elnyerte az Un certain regard-szekció fődíját Mundruczó Kornél Fehér Isten című filmje, amelynek az észak-amerikai forgalmazási jogát a Magnolia Pictures vásárolta meg. 

Havas Ágnes szerdán a cseh A-kategóriás filmfesztiválon megrendezett magyar fogadáson a még idén elkészülő 15 magyar film közül tízből mutatott be ízelítőt a közönségnek. A filmalap vezetője arra is kitért, hogy jövőre két nagy költségvetésű magyar történelmi dráma is forogni kezd: Pálfi György Toldi című filmje Arany János elbeszélő költeménye nyomán, és a a leghíresebb magyar versenylóról szóló Kincsem Herendi Gábor rendezésében. 

A magyar filmgyártás fellendülését tovább erősíti, hogy az Európai Bizottság júniusi jóváhagyásával a filmes produkciókat ösztönző adókedvezmény 20 százalékról 25 százalékra nőhet. A változásról ősszel szavaz a magyar parlament. Havas Ágnes további jó hírként árulta el az interjúban, hogy idén ismét lesz magyar filmes seregszemle. A magyar filmhetet október közepén rendezhetik meg. Az utolsó Magyar Filmszemlét 2012-ben tartották. 

Andrew G. Vajna, a nemzeti filmipar megújításáért felelős kormánybiztos január végén, amikor kiderült, hogy a filmművészek szövetsége 2014-ben sem tudja megszervezni a Magyar Filmszemlét, az MTI-nek azt mondta, mindenképpen szeretne valamilyen mustrát, de a korábbi szemléknél különlegesebb eseményben gondolkodik. Csütörtökön az MTI megkeresésére a filmalap nem kívánt részleteket közölni az októberi filmhétről. 

A Variety cikke szerint a magyar filmhét mellett a Filmalap egy olyan marketingkampányt is támogat, amely arra biztatja a hazai közönséget, hogy nézzenek több magyar alkotást a mozikban. Ősszel tíz új magyar produkciót láthatnak a nézők. "Úgy éreztük, tennünk kell valamit, hogy a magyar kritikusok és a nézők megint beleszeressenek a magyar filmbe, mert az nagyszerű. Hiszünk a tehetség erejében és mindent megteszünk, ami erőnkből telik, hogy a fiatal tehetségeket felkészítsük és megbecsüljük, támogassuk az idősebb filmes generációkat" - idézte Havas Ágnest a hollywoodi lap. A filmalap vezetője szerdán cseh, szlovák és lengyel kollégáival további koprodukciós lehetőségekről is egyezetett a filmfesztiválon.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Már legalább öt halottja van a Japánt letaroló tájfunnak

Már legalább öt halottja van a Japánt letaroló tájfunnak

Takáts Tamás kórházban fekszik, és még mozgó urnát sem tudott igényelni

Takáts Tamás kórházban fekszik, és még mozgó urnát sem tudott igényelni

Szavazatvásárlás miatt tesznek feljelentést Pikó Andrásék

Szavazatvásárlás miatt tesznek feljelentést Pikó Andrásék

Puzsér Róbert: Pokolba a számítással!

Puzsér Róbert: Pokolba a számítással!

Délig még lehet mozgóurnát igényelni

Délig még lehet mozgóurnát igényelni

Indul a Vodafone TV Magyarországon

Indul a Vodafone TV Magyarországon