szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hétfőn hétezredik adásához érkezett Magyarország első számú kulturális narkotikuma, a Barátok közt. Nem is gondolnánk, mi minden történt a korszakokon és generációkon átívelő sikertörténet közben.

Nem akar többnek látszani annál, ami – talán így foglalható össze legfrappánsabban, miért is csüng egy ország a magyar szappanopera koronájának legfényesebb ékkövén, a Barátok köztön.

A végtelenül banális széria 1998 óta fut folyamatosan (aki akkor lépett be az általános iskolába, mára – szerencsésebb esetben – rég egyetemista). Az RTL Klub e csodafegyvere ma is hétről hétre vezeti a televíziós nézettségi listákat. Hétfőn hétezredik adásához érkezett.

A Barátok közt minden hétköznap új, reklámok nélkül átlagosan 22 perces duplaepizóddal jelentkezik, ebből pedig néhány egyszerű számítással kiszámolható, a sorozat eddigi termése 1283 óra, azaz megközelíthetőleg 53,4 napnyi megszakítás nélküli tévénézést jelent. Ez kétségtelenül hosszú idő, melyet ráadásul már senki nem ad vissza, így óhatatlanul felmerül a kérdés: mégis mire lett volna elég a Berényi család kalandjainak lekövetésével eltöltött idő?

- Átvitorlázhattunk volna az Atlanti óceánon – több mint hét alkalommal. Az Atlanti óceán nyugat-keleti átszelésének rekordját még 1994-ben állította fel a francia Laurent Bourgnon, aki vitorlásával mindössze 7 nap alatt abszolválta a nem mindennapi utat.

Laurent Bourgnon hajójával 1994. november 6-án
©

- 1,5 évre előre letudhattuk volna a teljes óraszámot egy szabadon választott jogi vagy orvosi irányultságú egyetemi szakon.

- Teljes, 220 kilométeres útvonalon tekerhettük volna körbe a Balatont, ráérős, négynapos túra során, egymás után 13 alkalommal.

- OKJ-képzésen, óraszám alapján kitanulhattunk volna atomerőművi turbinagépésznek, boncmesternek, kántornak, esetleg professzionális fülilleszték- vagy csipkekészítőnek.

©

- Felépíthettünk volna 25 lapraszerelt nyaralót. A barkácsboltból rendelhető, könnyű faszerkezetes hétvégi házak a szakértők szerint legrosszabb esetben is két nap alatt nulláról festési stádiumba hozhatók, így a közel két hónap bőven elég arra, hogy bárki saját horgászfalut álmodjon magának.

Persze voltak, akiket valamilyen megmagyarázhatatlan oknál fogva nem taszított áldott tétlenségbe Magdi anyus első felbukkanása a képernyőn, úgy is fogalmazhatnánk, a világ még a Barátok közt 16 éve tartó diadalmenete miatt sem állt meg. De, hogy miből is maradtunk ki abban az esetben, ha az elmúlt másfél évtizedben tényleg híradó helyett is csak Berényiéket néztük?

- A Rolling Stones tagjai bejelentették a visszavonulást, majd a nagyszabású visszatérést. Kétszer is.

Rolling Stones koncerten
©

- Amerika 2001. szeptember 11. után újraértelmezte a terrorveszélyt, Oszama bin Ladent levadászták, a társadalmi hozományként érkező arab tavasz pedig lángba borította a teljes keleti régiót.

- A Curiosity szonda átutazott a Naprendszeren, és már a Mars felszínéről küldi impozánsnál impozánsabb fotókat a vörös bolygóról és persze saját magáról.

Első útján a Curiosity
©

- A Föld népessége több mint 1,2 milliárd fővel nőtt, Magyaroszág lakóinak száma 388 ezerrel csökkent.

- A BigMac ára 259-ről 760 forintra nőtt.

- Magyarországon háromszor is miniszterelnöknek választották Orbán Viktort.

A Barátok közt két legfelkapottabb epizódja a – számos paródiát is megért – Magdi anyus lépcsőházi halálát, illetve ugyanő visszatérését bemutató rész volt, de mi a Kertész-konyhában felállított pálinkafőző robbanását ajánljuk e szép jubileumra:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Radar360: Helyzet van a választási törvény és George Clooney körül

Radar360: Helyzet van a választási törvény és George Clooney körül

Szenvedélyei közül a külpolitikában jut a legmagasabbra Biden külügyminiszter-jelöltje

Szenvedélyei közül a külpolitikában jut a legmagasabbra Biden külügyminiszter-jelöltje

Nagyobb sebességre kapcsol a Google, 400 új játék jön a Stadiára

Nagyobb sebességre kapcsol a Google, 400 új játék jön a Stadiára