szerző:
hvg.hu

Pataky Attila szerint a Nemzeti Kulturális Alap szűkmarkúan bánik vele és kollégáival, ráadá­sul saját pénzükből finanszírozzák őket – írja a Bors.

Kétmillió-hatszázezer forintot kaptak az államtól Pataky Attiláék, amit a Zenei Kollégium pályázatán nyertek el, hogy elkészítsék 32. albumukat, de a zenész azt mondja: jó tízmíllió forintnyi jogdíjat fizettek már az államnak zenekarával az elmúlt években – írja a Bors.

A pályázaton nyertes több neves és a nagyközönség számára alig ismert művész kapott támogatást munkássága folytatásához. A pénz el­osztásáról szakmai zsűri döntött, figyelembe vé­ve az adott előadó zenei életben végzett tevékenységét, valamint azt, hogy az ebből adódó jogdíjakkal ő maga hogyan növelte az állami büdzsét. Tizenkét kategóriában osztottak pénzt, köztük alkotói, komoly- és könnyűzenei, pályakezdő művészek támogatására, kortárs zenei értékek és rockzenei művészek bemutatkozására.

©

"Most legyek boldog? A saját pénzünket kapjuk vissza – vagyis még azt sem – más jogcím alatt, mint ahogy elvették. Ennél sokkal többet vettek el tőlünk és másoktól is, az összeg szerintem összesen olyan nyolcszázmillióra rúghat. Csak megjegyzem, hogy a szerzői jog­védőkhöz is pályáztam, de egyetlen fillért nem nyertem negyven év zenélés után" – nyilatkozta a Borsnak Pataky, aki szerzőként is számtalan slágert jegyez.

A Nemzeti Kulturális Alap a mostani körben összesen több mint 342 millió forintot osztott szét. Ez az összeg a Magyar Szerzői Jogvédő Irodától (Artisjus) és az Előadóművészi Jogvédő Irodától (EJI) régebben elvett pénzekből adódik össze. Korábban a két érdekvédelmi szervezet saját hatáskörben, szintén pályáztatás útján osztotta ki ezeket az pénzeket – írja a lap.

A szerzői jogi törvény módosítása nyomán az NKA-hoz kell befizetni annak az összegnek a hetven százalékát, amelyet a hazai közös jogkezelők tagjaik saját döntése alapján a játszottság szerint járó jogdíjukból elkülönítettek. A fennmaradó harminc százalékot szociális támogatásokra fordítja az Artisjus.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!