Bicsérdi Ádám
Bicsérdi Ádám
Tetszett a cikk?

Egyre érdekesebb fordulatokat vesznek a Kincsem-film előkészületei. Az még csak hagyján, hogy egyszerre két film is készül a legendás versenylóról, de a nemzetközi koprodukcióban megvalósuló forgatás olyan színészeket ígért sajtótájékoztatóján, mint Mads Mikkelsen vagy Jean-Paul Belmondo. Ez lehet a valaha volt legnagyobb költségvetésű Magyarországon forgatott produkció.

Idén októberben kezdődhet meg a hazai viszonyok között igen komoly költségvetésű Kincsem-film forgatása. A produkció már tavaly is tartott egy sajtótájékoztatót, de akkor még kevés konkrétum derült ki a legendás, legyőzhetetlen versenylovat megörökítő moziról (az angol cím The Invincible, azaz legyőzhetetlen). Mostanra azonban már világosabban látszanak a részletek: az amerikai Roger Christian rendezi a filmet, amelynek orosz, osztrák és brit producerei is lesznek.

Illusztráció a film sajtóanyagából
©

A producerek látványos és drámai mozit ígérnek, rendkívül illusztris szereplőgárdával. Az alkotók (a producerek és a rendező) előélete, illetve az a tény, hogy az operatőr a mai sajtótájékoztatón találkozott először Christiannal, azért sok kérdést vet fel. A produkció látványosan elzárkózótt attól, hogy a Magyar Nemzeti Filmalaphoz pályázzon, miközben a Filmalap egy másik Kincsem-filmet támogat, melynek forgatása szintén hamarosan elkezdődhet. Azt Herendi Gábor (Valami Amerika) rendezi, és 2013 augusztusában kapott 6,8 millió forint értékű gyártáselőkészítési támogatást a Filmalaptól. Herendi és csapata a  legutolsó hírek szerint jövőre állhat neki a forgatásnak.

A Magyar Filmalap támogatása nem kell, de az oroszé igen

"A produkció nem vesz igénybe állami támogatást, a Magyar Nemzeti Filmalaphoz sem pályáztak, a szükséges forrásokat vállalkozók és befektetők adják össze" – fogalmaz erről a filmről a készítők által kiadott sajtóközlemény. Losonczi Gábor, a film egyik producere, aki saját bevallása szerint öt-hat éve küzd a projekt megvalósításáért, újságírói kérdésre kifejtette, hogy a hazai Filmalap olyan kötöttségeket rótt volna a készítőkre, amelyet sem ő, sem az alkotók nem akartak elvállalni. A nyílt elzárkózás pikantériáját az adja, hogy az alkotók között dramaturgként szerepel Szőcs Géza korábbi kulturális államtitkár is, aki még a Filmalap megalakulása előtt dönthetett a filmtervek finanszírozásáról.

Balról jobbra: Harald Reichebner producer, Roger Christian rendező, Losonczi Gábor producer, Szőcs Géza dramaturg

Azóta a magyar filmterveket a Filmalap a forgatókönyv megszületésétől kezdve egészen a végleges verzióig kíséri, ezt a követelményrendszert eddig minden magyar produkció elfogadta, a Kincsem lehet az első komolyabb film, amely kikerüli a hazai finanszírozást. Hogy mik lehetnek azok a kötöttségek, amelyeket Losoncziék nem akartak elfogadni, nem tudni, ám tovább árnyalja a képet, hogy a filmben szerepet vállal producerként és színészként Jevgenyij Geraszimov, aki Szőcs korábbi pozíciójához hasonlóan jelenleg az orosz vagy orosz koprodukcióban készülő filmekről dönt, mint az Orosz Kulturális Minisztérium tagja. (Korábban az is felmerült, hogy Elena Drapeko orosz színész, a duma kulturális bizottságának első elnökhelyettese Kincsem trénerének a feleségét játssza, de erről a lehetőségről ezúttal nem esett szó.)

Itt kell megjegyezni, hogy az orosz filmfinanszírozási rendszer – a magyarhoz hasonlóan – nagy átalakuláson esett át az elmúlt években, és a korábban önálló jogkörrel rendelkező Orosz Filmalap helyett ma már az Orosz Kulturális Minisztérium a fő pénzelosztó szervezet ezen a területen. Az átalakításra azért került sor, mert az orosz filmek nézettsége rohamosan csökkent az új évezredben, és a Putyinhoz közel álló politikai erők is régóta szerettek volna nagyobb hatással lenni a készülő filmekre. A Vlagyimir Medinszkij vezette új vezetés fő célkitűzése, hogy látványosabb, közönségbarátabb filmek készüljenek orosz pénzből, ebbe a kategóriába pedig – bár nem kizárólag orosz film – a Kincsem is tökéletesen beleillik.

A Kincsem-film pontos költségvetéséről még nincsenek adatok, de a sajtóanyag szerint az meghaladhatja Magyarország kétéves filmre szánt keretét is. Ez a kétéves keret jelenleg 12 milliárd forint, de Losonczi a sajtótájékoztatón cáfolta, hogy ezt a keretet elérné a projekt.

A "javasolt" szereplőgárda még nem, a rendező és az operatőr már biztos

A sajtóanyag nem kisebb neveket lebegtetett meg lehetséges színészként, mint a mostanában a Hannibal sorozatban remeklő, de korábban például az egyik James Bond-filmben (Casino Royale) főgonoszt alakító Mads Mikkelsen, a színészlegenda Jean-Paul Belmondo, vagy a Sherlock-sorozatból és a Hobbitból ismert Martin Freeman.

Mads Mikkelsen ezúttal híres zsoké lehet
©
Apró betűvel azonban az is olvasható a brosúrán: "a szereposztás még egyeztetés alatt áll". Az osztrák koproducer, Harald Reichebner a szereposztást firtató kérdésre úgy reagált, hogy addig, amíg nem kerül aláírás a szerződésekre, nem mondhat biztosat. Valószínűleg a színészek elfoglaltságától függ majd, hogy elcsábíthatóak-e a forgatás idejére, de Reichebner szerint minden felsorolt színész szívesen részt venne a projektben. A magyar színészek közül egyelőre Kamarás Iván és Weisz Fanni neve merült fel lehetséges szereplőként.

Az tehát most kiderült, hogy a filmet a korábban a Csillagok háborújában és az első Alien filmben látványtervezőként dolgozó Roger Christian rendezi majd. A produkció Oscar-díjas rendezőként aposztrofálta Christiant, de arról szemérmesen hallgattak, hogy az amerikai filmes nem rendezésért kapott szobrocskát, hanem a látványtervezésért.

Roger Christian a sajtótájékoztatón

Rendezői karrierje során eddig nem járt Oscar közelben, sőt a Háború a Földön című filmjéért Arany Málna-díjat kapott, és ezt a mozit korábban egy filmes fórumon az elmúlt évtized legrosszabb filmjének választották.

A rendezőnek azonban már megvan a víziója arról, hogyan lehetne ezt a saját bevallása szerint lebilincselő forgatókönyvet a vászonra vinni. Christian a Tűzszekerek és a Doktor Zsivágó egyvelegeként írta körül a filmet, amely ezek szerint egyszerre lesz látványmozi és kelet-európai hangulatú romantikus dráma. A felkért rendező főleg a karakterrajzban érzi erősnek a forgatókönyvet, amelyről minden résztvevő elismerően nyilatkozott a sajtótájékoztatón, sőt az is kiderült, hogy a szöveg a Paramount stúdió értékelésén nagyon jó osztályzatokat kapott. Sajnos a könyv szerzője, Bereményi Géza, és az azt továbbfejlesztő Fonyódi Tibor (Tűzvonalban, Hacktion) nem jelent meg az eseményen, így őket nem lehetett faggatni a hétpecsétes titokként kezelt forgatókönyvről.

A film operatőre egyébként Ragályi Elemér lesz, aki még nem tudott válaszolni egyetlen a film vizualitását érintő kérdésre sem, hiszen elárulta, még nem találkozott a rendezővel, márpedig kettejük elképzeléseinek egyeztetése után beszélhet csak a Kincsemről.

Illusztráció a film sajtóanyagából
©

Az azonban kiderült, hogy a forgatáson a legmodernebb drón-, és GoPro-kamerák állnak majd az alkotók rendelkezésére, így a filmben szereplő három lovas futam rendkívüli élményt nyújthat majd a vásznon.

Kísért a múlt

Bár az eddigi megnyilatkozásokból az érződik, hogy igazi szupermozira készülnek a producerek, eddigi munkásságukat átböngészve azért vannak kétségeink. Harold Reichebner legfontosabb produceri munkája az 1994-es Nostradamus című film volt, jelenleg ez a film a nem túl kedvező 5,8 ponton áll az IMDB-n. A film nemzetközi forgalmazásáért felelős Carnaby iroda sem adott még igazán emlékezetes filmet a világnak, bár azt hozzá kell tenni, hogy egy friss irodáról beszélünk.

A magyar producerek eddigi filmográfiája sem igazán tekintélyt parancsoló. Az ötletgazda Losonczi Gábor producerként eddig A mohácsi vész és a Casting Minden című filmekért felelt, utóbbinál emlékezetes pénzügyi vitába keveredett az egyik szereplővel, Oláh Ibolyával. A másik magyar producer, Cirkó József pedig már dolgozott orosz-magyar koprodukcióban korábban, méghozzá a Diótörő 2011-es 3D-s feldolgozásában. Az a közös munka egyáltalán nem happy enddel végződött, sőt a rendező Andrej Koncsalovszkij később perre ment Cirkó cégével, a HCC Média Grouppal. Koncsalovszkij pert vesztett az ügyben, de súlyos mondatai még ma is rendkívül élesen hatnak: a rendező a HVG moszkvai tudósítójának úgy fogalmazott: "a magyarokkal nem kevésbé veszélyes dolgozni, mint az oroszokkal, mert még náluk is jobban lopnak".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megírták a kormányzati tájékoztató honlapon, mit kell tudni a kínai vakcináról

Megírták a kormányzati tájékoztató honlapon, mit kell tudni a kínai vakcináról

Előállították a vadászt, aki a levegőbe lőve próbált elzavarni egy kutyasétáltatót

Előállították a vadászt, aki a levegőbe lőve próbált elzavarni egy kutyasétáltatót

11 éves rekord dőlt meg a lakáspiacon tavaly

11 éves rekord dőlt meg a lakáspiacon tavaly