szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Régi ajtókból építették fel a Berlini fal átértelmezett mását a Sziget fesztiválon az építmény leomlásának 25. évfordulóján - mondta Barsa Kata kommunikációs vezető a projektről, amelyben öt ország hat egyeteme vett részt.

Pontosan 25 éve, 1989-ben döntötték le a berlini falat, amely évtizedeken keresztül elválasztotta egymástól a demokratikus és a szocialista Európát.

A német nagykövetség és a Terror Háza kezdeményezésében azt tűzték ki célul, hogy a Sziget fesztiválon, a Kelet Európa Vurstliban régi, a 60-as és a 70-es években készült ajtókból építik fel a fal újraértelmezett mását. Maga az építmény 25 ajtóból áll, tehát körülbelül 25 méter hosszú. 

"Ezek az ajtók ugyanúgy elzártak két világot, a kintit és a bentit, mint a fal a maga idejében, ráadásul ezeket is kibontották a keretükből, ami pedig a fal lebontását szimbolizálja" - mondta Barsa Kata. Az egymáshoz illesztett ajtók elrendezése a fal betonelemire hasonlít, sőt a többi berendezés, az őrtornyok, a határsáv kellékei is mind az eredeti környezetre hasonlítanak - tette hozzá.

©

A projektre öt ország hat egyeteméről 12, képzőművészetet tanuló diák jelentkezett; a pályamunkákat előzőleg elbírálták, így a helyszínen már csak a festmények felvitele volt a dolguk az ajtó-fal mindkét oldalára. A diákok egyébként Magyarországon kívül Ausztriából, Szlovákiából, Romániából és Lengyelországból érkeztek a Szigetre - mondta Barsa Kata.

A diákokat arra kérték, hogy azokat az elképzeléseket fessék fel a keleti és a nyugati oldalra, amelyeket nagyszüleik, szüleik gondoltak az ellentétes oldalról. Például az egyik ajtón egy valódi kolbász lóg, míg a másik oldalán annak csak a festett mása. Egy másik munkán egy úttörő látszik, aki hamburgerről, magnókazettáról, vagyis a nyugati világ vívmányairól álmodik.

A falat úgy állították fel, hogy teljesen szétszedhető, így a fesztivál után továbbutazik majd, és kiállítják több helyen is, például a Szépművészeti Múzeum már jelezte, hogy érdekelné a projekt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hivatalos: újra Dárdai Pál a Hertha BSC vezetőedzője

Hivatalos: újra Dárdai Pál a Hertha BSC vezetőedzője

Hőhullám is segítheti az ausztrál bozóttüzek terjedését

Hőhullám is segítheti az ausztrál bozóttüzek terjedését

Nem mindig a vásárló jár jól az új jótállási szabályokkal

Nem mindig a vásárló jár jól az új jótállási szabályokkal