szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nemzetközileg is elismert magyar alkotásokat, a filmtörténelemben egyedülállóan 12 éven át forgatott felnövés-történetet, gigantikus jelzőkkel illetett időutazásos sci-fit vagy akár fontos fekete-fehér lengyel művészfilmet is nézhetünk a magyar mozikban az elkövetkezendő három hónapban. Időrendi sorrendben bemutatjuk azokat a filmeket, amikre érdemes lesz ősszel jegyet váltani.

Az üldözött (A Most Wanted Man)

Bár az év végi Éhezők viadala-folytatásban még feltűnik egy rövid szerep erejéig, az utolsó igazi Philip Seymour Hoffman-alakítás ebben a filmben látható. A John Le Carré regényén alapuló műben egy csecsen menekült érkezik Hamburgba, hogy egy ügyvéd segítségével megkaparintsa kétes ügyletekkel meggazdagodott apja vagyonát. Ez azonban feltűnik a helyi hírszerző ügynökségeknek is, főként Günther Bachmann-nak (Hoffman), aki egy olyan kémcsapat vezetője, amely a hamburgi muszlimok ténykedéseit figyeli. Amikor az egyik terrorista-gyanús muszlim és a csecsen menekült szálai összeérni látszanak, a CIA is beszáll, és kezdődhet a Le Carré-i macska-egér játék. Mindez attól az Anton Corbijntól, aki a Control és Az amerikai rendezései előtt főleg a Depeche Mode és a U2 videoklipjeiért és albumfotóiért volt felelős.

Rendező: Anton Corbijn; Főszereplők: Philip Seymour Hoffman, Rachel McAdams, Robin Wright
Bemutató: augusztus 28.

Utóélet

Az Utóéletnek már az előélete is rendkívüli – még meg sem jelent a magyar mozikban, de már ódákat zengnek róla világszerte. A Karlovy Vary Filmfesztiválon debütált alkotás egy mindentől szorongó huszonéves fiú, Mózes története, aki képtelen megfelelni lelkész apja elvárásainak. Amikor azonban az édesapa szívrohamot kap, a fiú először megkönnyebbül, de aztán elkezdi kísérteni a lelkész szelleme. Hogy megszabaduljon tőle, olyan emberek segítségét kéri, mint apja asszisztense vagy épp egy spiritiszta autószerelő. A filmet a hazai médiumokon kívül olyan neves szaklapok is dicsérték a cseh fesztiválpremiert követően, mint a Hollywood Reporter vagy a Variety. Utóbbi például ezeket a hízelgő sorokat írta az Utóéletről: „Zomborácz stílusa rendkívül kiérlelt, és a párbeszédek helyett inkább a látványra koncentrál. A film humora egyszerre fura és húsba vágó, ezzel leginkább A nyomozó című filmmel rokonítható.”

R.: Zomborácz Virág; Fsz.: Kristóf Márton, Gálffi László, Anger Zsolt, Petrik Andrea, Csákányi Eszter
Bemutató: szeptember 11.

Ida

A lengyel film lassan egy éve járja a neves filmfesztiválokat és szinte mindig valamilyen díjjal tér haza. Ez önmagában még nem jelentene semmit, de Pawlikowski fekete-fehér filmje nagyon egyedi hangulatú, különös módon beszippantó mozi, mely a hatvanas évek fojtogató légkörű Lengyelországában játszódik. A főszereplő Ida szülei sírjának felkutatására indul nagynénjével, és útjuk során a két rendkívül ellentétes személyiség között különös szövetség alakul ki. Az Ida az ősz művészfilmes csemegéje, melynek láttán ismét csak irigykedhetünk, hogy a lengyeleknek – velünk ellentétben – megint csak sikerült egy hiteles és fontos mozit készíteniük a súlyos feszültségektől terhes múltjukról.

R.: Pawel Pawlikowski; Fsz.: Agata Kulesza, Agata Trzebuchowska
Bemutató: szeptember 11.

Sráckor

Ha valaki követi a filmes eseményeket, akkor már biztosan hallott Richard Linklater rendező nagyszabású projektjéről, a 12 éven át forgatott Sráckorról. Az ötlet teljesen egyedi a filmes történelemben: Linklater ugyanazokkal a szereplőkkel (Ethan Hawke, Patricia Arquette, Ellar Coltrane), több mint egy évtizeden át forgatta le filmjét, így a Sráckor legfontosabb szereplője a szemünk láttára telő idő. A film főszereplője az átlagos amerikai gyermek, akit a kamera 6 éves korától egészen a felnőtté válás küszöbéig, 18 éves koráig kísér. A Sráckor az a film, amelyről minden országban sokat beszéltek és vitatkoztak bemutatásakor, gyaníthatóan nálunk sem lesz másképp.

R.: Richard Linklater; Fsz.: Ethan Hawke, Patricia Arquette, Ellar Coltrane
Bemutató: szeptember 18.

Szabadesés

Pálfi Györgyről tudható, hogy nem szűkölködik az ötletekben, és addig sem tétlenkedett, amíg tovább gyűrűzött a Toldi-film körüli hercehurca. A rendező nagyon rövid idő alatt és nem túl sok pénzből forgatta le a Szabadesés című filmet, melynek epizódokra bontott forgatókönyvét még korábbi ötleteiből gyúrta össze Ruttkay Zsófival. A Szabadesés rangos díjat nyert Karlovy Varyban, még úgy is, hogy műfaja és stílusa nem épp a legkönnyedebb: az eddigi beszámolók szerint a film különös humorú, abszurd történetekből álló kísérleti alkotás. Hét, ugyanabban az emeletes házban található lakás szolgál a történések helyszínéül: a hét egymás alatt élő közösség nem hétköznapi történeteit ismerhetjük meg a film során. Főszerepben többek között Molnár Piroska, Benedek Miklós és Trill Zsolt.

R.: Pálfi György; Fsz.: Molnár Piroska, Trill Zsolt, Tenki Réka, Nagy Zsolt, Benedek Miklós
Bemutató. szeptember 25.

Holtodiglan (Gone Girl)

Az üldözött mellett természetesen lesz még itt könyvadaptáció, a Holtodiglan például Gillian Flynn thriller-regénye alapján, de David Fincher rendező szerint attól nagyban eltérve készült. Nick (Ben Affleck) és Amy (Rosamund Pike) az ötödik házassági évfordulójára készül, amikor a fiatal feleség váratlanul eltűnik. Nick természetesen egyből értesíti a hatóságokat, de rövidesen a média is rátelepszik az ügyre. A nagy nyomás alatt a férj elkezd hazudozni, majd amikor őt kezdik el vádolgatni, ügyetlenül próbálja elterelni magáról a figyelmet, amivel csak még inkább gyanúba keveri magát. Az utóbbi időben rendezőként bizonyító Ben Affleck most újra bebizonyíthatja, hogy főállású színészként is lehet rá számítani, Fincher pedig a kisebb csalódást okozó Tetovált lány-remake után találhat magára – külön öröm, hogy ismét a Nine Inch Nails-vezér Trent Reznor és Atticus Ross szolgáltatja a filmzenét, ami valószínűleg csak fokozza majd a thriller hatását.

R.: David Fincher; Fsz.: Ben Affleck, Rosamund Pike, Neil Patrick Harris, Tyler Perry
Bemutató: október 2.

Viktória – A zürichi expressz

Keveset lehetett hallani itthon erről a produkcióról, pedig egy főként magyar nyelvű, magyar színészekkel forgatott moziról van szó, igaz, a Viktória nem részesült hazai állami támogatásban. A film egy már többször is megközelített, ám ki nem tárgyalt témát, a magyar lányok nyugati prostitúcióját járja körül egy vidékről Zürichbe költöző cigány lány szemszögéből. A főszerepet alakító Farkas Franciska modellként dolgozik a civil életben, mellette Nagy Zsolt, Stefanovics Angéla és Szabó Simon is feltűnik a filmben. A forgatókönyv alapját a kint dolgozó lányok igaz történetei adták, így ennél hitelesebb képet valószínűleg még nem kaptunk mozgóképen a sokszor tabuként kezelt jelenségről.

R.: Men Lareida; Fsz.: Farkas Franciska, Nagy Zsolt, Stefanovics Angéla
Bemutató: október 5.

Senki szigete

Ez lehet az új Moszkva tér – legalábbis a film témájából és könnyed, játékos stílusából erre következtethetünk. Török Ferenc új filmjének középpontjában három budapesti fiatal, egy esküvőjéről megszökött menyasszony, egy távoli, rejtélyes szigetre vágyó taxis lány és egy kallódó, nőcsábász kosaras fiú áll. Hármuk véletlenszerűen összefonódó sorsa adja a sztori vázát, de a film remélhetőleg egy régi adósságot is törleszt majd, hiszen az utóbbi években alig készült a mostani fiatal generációról őszintén mesélő magyar film. Bár a külföldre költözés, vagy annak vágya központi motívuma lesz a Senki szigetének, de Török azt ígéri, ezt a film a szokásosnál jóval vidámabban és absztraktabb módon közelíti meg. Végre a vásznon is lehet nyoma annak, hogy milyen is volt huszonévesen a pezsgő Budapesten élni.

R.: Török Ferenc; Fsz.: Jakab Juli, Mohai Tamás, Bánfalvi Eszter, Stohl András
Bemutató: október 16.

Csillagok között (Interstellar)

Christopher Nolanben sokan a sci-fi huszonegyedik századi messiását látják, és ha ez egyelőre túlzásnak is tűnik, azt meg kell hagyni, hogy a Batman-filmeken kívüli alkotásai (Memento, A tökéletes trükk, Eredet) izgalmas, újszerűen ható ötleteken alapszanak. A Csillagok között viszont már kimondottan a 2001: Űrodüsszeia megismételhetetlen hatásának elérésére törekszik, és ehhez nem kisebb nevet vetett be az angol direktor, mint Kip Thorne-t, az elméleti fizika legendás alakját, aki munkásságában nagy figyelmet szentelt a féreglyukaknak – a filmben egy ilyet fedeznek fel, ami az univerzum két távoli pontját köti össze. A sztoriról pedig lehet, hogy nem is érdemes többet tudni annál, mint hogy különböző tudósok és felfedezők vállalkoznak arra, hogy az időutazás lehetőségét is számba véve, megcélozzák a féreglyukat. Na meg érdemes egy pillantást vetni a szereplőgárdára is.

R.: Christopher Nolan; Fsz.: Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Jessica Chastain, Wes Bentley, Michael Caine, Matt Damon
Bemutató: november 6.

Káprázatos holdvilág (Magic in the Moonlight)

A 78 éves New York-i legenda, Woody Allen az utóbbi tíz évben bejárta Európát, filmezési célzattal, most pedig elérkezett az idő, hogy visszalátogasson legsikeresebb ilyen alkotásának színhelyére, Párizsba. A 2011-es Éjfélkor Párizsban váltakozó korszakai után most az egész játékidőt a húszas években tölti, ebben az érában láthatjuk a francia riviérát, ahol a magát látnoknak kiadó angol úrilány, Sophie (Emma Stone) lakik. A híres bűvész, Wei Ling Soo, pontosabban a keleti álarc mögött rejtőzködő brit férfi, Stanley (Colin Firth) azért látogatja meg Sophie-t, hogy – mint azt másokkal már töbször tette korábban – lebuktassa a csalónak vélt lányt. Az 1982 óta minden évben új rendezéssel jelentkező Allen máris dolgozik a 2015-ös filmjén, így valószínűleg nem sokat foglalkozik azzal, hogy vegyes fogadtatás érte a Káprázatos holdvilágot, amelyet egyes kritikusok korhűtlen zagyvaságnak, mások látványos és bájos történetnek neveznek. Ősszel mi is kideríthetjük, kinek van igaza.

R.: Woody Allen; Fsz.: Colin Firth, Emma Stone, Marcia Gay Harden, Hamish Linklater
Bemutató: az ősz vége felé

Kövesse a hvg.hu Élet+Stílus rovatát a Facebookon is!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szabálytalan közpénzfelhasználás miatt vizsgálat indult a volt japán kormányfő ellen

Szabálytalan közpénzfelhasználás miatt vizsgálat indult a volt japán kormányfő ellen

Naponta 500 egyetemista segíti a koronavírus-tesztelést

Naponta 500 egyetemista segíti a koronavírus-tesztelést

A Volner párt elnöke a kamupártokkal magyarázta a választási törvény miatt beadott módosítóját

A Volner párt elnöke a kamupártokkal magyarázta a választási törvény miatt beadott módosítóját