szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A 2010-es nyár slágere volt Shakira Loca című száma, most a spanyol verzióról a New York-i bíróság megállapította, hogy másolat.

Loca, azaz bolond lány. Shakira slágerét 2010 nyarán – nem sokkal a híres focivébés Waka Waka után – ismertük meg, mostanra megállapították, hogy plágium. Mármint a spanyol verzió, azt ugyanis a dominikai repper, El Cata a Ramon Arias Vasqueztől lopta – írja a BBC.

A szerdán meghozott 40 oldalas ítéletben a New York-i bíróság szövetségi bírája megállapította, hogy Shakira Sale el Sol című 2010-es albumán szereplő dal spanyol változata Ramon Arias Vasquez dominikai énekes-dalszerző művének másolata. A júniusban és júliusban több mint tíz napon át tartó tárgyalássorozaton a rapper Arias elmondta, hogy a dallamot Loca con su tíguere címmel ő komponálta 1996 és 1998 között, sőt el is énekelte a bíróságnak. Akkoriban kazettára vették fel a dalt, a szerző ezt is meg tudta mutatni.

A szerzeményt később, 2007-ben dolgozta fel El Cata. Az énekes is tanúsította a bíróságon, hogy az eredeti szerző Arias volt. Az Arias dalainak kiadási jogával rendelkező Mayimba Music már 2012-ben panaszt emelt a Sony és számos leányvállalata ellen amiatt, hogy megsértették ügyfele szerzői jogait. A bíróság a felelősséget két cégre, a Sony/ATV Latinra és a Sony/ATV Discosra korlátozta.

A bíróság azt is megállapította, hogy a Loca angol változata – amelyet szintén Shakira énekel – nem sértette meg Arias szerzői jogait.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Könnyebben és gyorsabban kaphatnak kártérítést az üdülési joggal pórul járt vevők

Könnyebben és gyorsabban kaphatnak kártérítést az üdülési joggal pórul járt vevők

Kevés szabálytalanságot találtak az újranyitott boltoknál

Kevés szabálytalanságot találtak az újranyitott boltoknál

Az utóbbi idők egyik leghasznosabb funkciójával bővült a Chrome

Az utóbbi idők egyik leghasznosabb funkciójával bővült a Chrome