Bodnár Zsolt
Bodnár Zsolt
Tetszett a cikk?

Lezajlott a 2014-es Emmy-díjátadó gála, amelyen a legtöbb díjat a búcsúzó Breaking Bad kapta, de a Modern család és a Sherlock is hazavihetett 3-3 trófeát. A tévés Oscarnak is nevezett rendezvényen megemlékeztek az elmúlt egy évben elhunyt filmesekről is, Robin Williams külön szegmenst is kapott.

Felkerült az i-re a pont, azaz a Breaking Bad lett a legjobb drámasorozat a 2014-es Emmy-díjkiosztón, ezzel az utolsó Emmy-részvételüket 5 díjjal, az este legjobb eredményével zárták. Ahogy 2010 óta minden évben, idén is a Modern család vihette haza a legjobb vígjátéksorozatnak járó Emmyt, amit Jay Lenótól vehetett át a csapat.

A Breaking Bad csapata
©

A további drámai díjak között is tarolt a Breaking Bad – Bryan Cranston negyedjére érdemelte ki Walter White karakterével a legjobb férfi főszereplőnek járó elismerést, mellékszereplői fronton Aaron Paul harmadjára, a nőknél Anna Gunn pedig a tavalyi év után másodjára vehette át az Emmyt. A női főszereplő kategóriában Julianna Margulies győzedelmeskedett, aki korábban aVészhelyzettel volt folyamatosan versenyben, de egy ideje A férjem védelmében című szériában játszik, 2011 után másodjára nyert ezért a szerepért. Az írói díjat is vitte a Breaking Bad, név szerint Moira Walley-Beckett, aki azt az Ozymandias című epizódot jegyzi, ami máig őrzi a rendkívül ritka 10/10-es osztályzatot az IMDb-n. Rendezésért Cary Joji Fukunaga nyert, a True Detective (magyarul a semmitmondó A törvény nevében címet adták neki) első évadjáért.

Bryan Cranston
©

Az In Memoriam szekcióban az elmúlt egy évben elhunyt kiválóságokra emlékeztek egy montázs keretében, így egyben elég megdöbbentő névsorral: Paul Walker, Paul Mazursky, Philip Seymour Hoffman, Peter O'Toole, Eli Wallach, Shirley Temple, Harold Ramis, Bob Hoskins – és ez csak egy töredéke a megemlített filmeseknek. Természetesen Robin Williams sem maradt ki a sorból, Billy Crystal, a színész egykori nagy barátjának tolmácsolásában, külön szegmensben emlékeztek rá.

A tévéfilm/minisorozat kategóriában a legjobb írónak járó díjat a Sherlock című széria agya, Steven Moffat kapta. Ugyanezen kategóriában díjazták a közkedvelt nyomozós sorozat fő- és mellékszereplőjét, Benedict Cumberbatch és Martin Freeman személyében. A nőknél két Oscar-díjas lett gazdagabb egy-egy Emmyvel, Kathy Bates és Jessica Lange is az Amerikai Horror Storyban játszott szerepét vehette át az elismerést. Hiába vitte a színészi díjakat az AHS és a Sherlock, a legjobb minisorozat a Coen-filmből sorozattá gyúrt Fargo lett. A legjobb tévéfilm díja az Igaz szívvelt illette, ami egy melegjogi aktivistáról szól, amint a nyolcvanas években próbálja felhívni a figyelmet az AIDS-re. A legjobb talk show a tavalyi gálához hasonlóan Stephen Colbert műsora, a Comedy Centralon futó Colbert Report lett

Stephen Colbert - örül
©

A legjobb vígjátéksorozat-főszereplő díját "hatalmas meglepetésre" az Agymenők főszereplője, Jim Parsons vitte el, immár negyedjére. Ennek női változatát pedig az egykori Seinfeld-sztár, Julia Louis-Dreyfus kapta, aki Az alelnök főszerepével győzedelmeskedett, sorozatban harmadjára, de korábban is nyert már kétszer különböző szériák főszerepeivel. A legjobb férfi vígjátéksorozat-mellékszereplő 2011 után másodjára Ty Burrell lett, aki a Modern család szeleburdi apukáját, Philt játssza, a női mellékszereplői kategóriában Allison Janney nyert, a Mom című sorozatért. A magyar származású Louis C.K. írói díjat vehetett át a komédia kategóriában.

Julia Louis-Dreyfus
©

A legnagyobb amerikai tévés díjátadót a Los Angeles-i Nokia Theatre-ben tartották, a házigazda a talk show-t vezető Seth Meyers volt. Arról, hogy miért olyan fontos a mai mozgókép-mezőnyben az Emmy-díj, itt írtunk.

A nyertesek

Legjobb vígjátéksorozat: Modern család
Legjobb drámasorozat: Breaking Bad
Legjobb minisorozat: Fargo
Legjobb tévéfilm: Igaz szívvel
Legjobb talk show: The Colbert Report
Legjobb versenyzős valóságshow: The Amazing Race
Legjobb férfi vígjátéksorozat-főszereplő: Jim Parsons (Agymenők)
Legjobb női vígjátéksorozat-főszereplő: Julia Louis-Dreyfus (Az alelnök)
Legjobb férfi vígjátéksorozat-mellékszereplő: Ty Burrell (Modern család)
Legjobb női vígjátéksorozat-mellékszereplő: Allison Janney (Mom)
Legjobb férfi drámasorozat-főszereplő: Bryan Cranston (Breaking Bad)
Legjobb női drámasorozat-főszereplő: Julianna Margulies (A férjem védelmében)
Legjobb férfi drámasorozat-mellékszereplő: Aaron Paul (Breaking Bad)
Legjobb női drámasorozat-mellékszereplő: Anna Gunn (Breaking Bad)
Legjobb férfi tévéfilm/minisorozat-főszereplő: Benedict Cumberbatch (Sherlock)
Legjobb női tévéfilm/minisorozat-főszereplő: Jessica Lange (Amerikai Horror Story)
Legjobb férfi tévéfilm/minisorozat-mellékszereplő: Martin Freeman (Sherlock)
Legjobb női tévéfilm/minisorozat-mellékszereplő: Kathy Bates (Amerikai Horror Story)
Legjobb vígjátéksorozat-rendező: Gail Mancuso (Modern család)
Legjobb drámasorozat-rendező: Cary Joji Fukunaga (True Detective)
Legjobb tévéfilm/minisorozat-rendező: Colin Bucksey (Fargo)
Legjobb vígjátéksorozat-író: Louis C.K. (Louie)
Legjobb drámasorozat-író: Moira Walley-Beckett (Breaking Bad)
Legjobb tévéfilm/minisorozat-író: Steven Moffat (Sherlock)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Több városban egészségtelen a levegő, Budapesten romlani fog a helyzet

Több városban egészségtelen a levegő, Budapesten romlani fog a helyzet

12 féldisznó, 31 ezer okostelefon – így telt a Black Friday az eMAG-nál

12 féldisznó, 31 ezer okostelefon – így telt a Black Friday az eMAG-nál

Marozsán Erika fontos pozícióba kerülve dönthetett jó filmekről

Marozsán Erika fontos pozícióba kerülve dönthetett jó filmekről