szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Takarékossági okokból megszűnik az év végével a Fischer Ádám vezette Dán Nemzeti Kamarazenekar.

A dán rádió és televízió (DR) égisze alatt 75 éve működő, 42 tagú zenekart egy hétfőn bejelentett nagyszabású takarékossági csomag részeként számolják fel. Ennek révén 644 millió dán koronát, azaz 27,2 milliárd forintot akarnak megtakarítani 2015 és 2018 között.

A DR kulturális igazgatója, Tine Smedegard Andersen sajnálkozását fejezte ki a nagy hagyományú együttes megszüntetése miatt, amelyet főként a dán lakosság változó médiaszokásaival indokolt.  Bár a zenei szektor szenvedi el a legnagyobb érvágást, az ugyancsak a médiaszolgáltatóhoz tartozó Dán Nemzeti Szimfonikus Zenekart, a DR Big Bandet és a rádió leánykórusát megerősítik.

A takarékossági csomag következtében a 3000 főt foglalkoztató, hat televízió- és 10 rádiócsatornát működtető DR 170-200 alkalmazottja veszíti el állást. A takarékossági lépések között szerepel, hogy 2017-től a dolgozók nem fogyaszthatják el reggelijüket a munkaidő terhére. 

Fischer Ádám 1998 óta volt a zenei vezetője a Dán Nemzeti Kamarazenekarnak, amellyel hét évi munka eredményeként tavaly megjelentették lemezen Mozart összes szimfóniáját.

Klaus Ib Jörgensen, a zenekar igazgatója a 12 CD-n 45 szimfóniát tartalmazó gyűjteményes kiadás bemutatóján azt mondta, hogy az együttes a magyar karmesterrel való együttműködés eredményeképp a skandináv térség legjobbjává vált.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az osztrák sajtó rácsodálkozik a magyar kormánypropaganda működésére

Az osztrák sajtó rácsodálkozik a magyar kormánypropaganda működésére

Brad Pitt saját ruhakollekcióval állt elő

Brad Pitt saját ruhakollekcióval állt elő

Elhunyt Igaly Diána olimpiai bajnok sportlövő

Elhunyt Igaly Diána olimpiai bajnok sportlövő