szerző:
hvg.hu

Két évig dolgoztak rajta, öt producer kezelte, most itt az ír zenekar tizenharmadik nagylemeze.

Az album megjelenését tegnap jelentették be a kaliforniai Cupertinóban az Apple sajtóeseményén. Itt hozták nyilvánosságra – természetesen több Apple-bejelentés mellett, mondhatni azokat megkoronázva –, hogy a U2 tizenegy dalt tartalmazó Songs Of Innocence című új nagylemeze megjelenik – ráadásul nem is akárhogyan: az iTunes-on, az iTunes Radión és az Apple által nem rég megvásárolt Dr Dre-féle Beats Music-on, ingyenesen.

A digitális megjelenést természetesen fizikai kiadás is követi majd októberben, egész pontosan október 13-án. A lemez fizikai kiadása (cd/bakelit) bónusz verzióban is kijön majd négy, az albumon nem szereplő felvétellel, és a néhány albumtrack akusztikus változatával, illetve egy újrakevert dallal.

©

"Minden idők legnagyobb albummegjelenése" – így fényezte az eseményt Tim Cook az Apple vezérigazgatója. A sajtóeseményen a U2 elő is adott egy új dalt, a Ramones néhai énekesére utaló a Miracle (Of Joey Ramone) című számot, a Songs Of Innocence nyitódalát.

Az album tracklistája

1. The Miracle (of Joey Ramone)

2. Every Breaking Wave
3. California (There Is No End To Love)
4. Song For Someone
5. Iris (Hold Me Close)
6. Volcano
7. Raised By Wolves
8. Cedarwood Road
9. Sleep Like A Baby Tonight
10. This Is Where You Can Reach Me Now
11. The Troubles.

A lemezen a U2 két éve dolgozik: három városban, Dublinban, Los Angelesben és New Yorkban gyúrták összesen öt producerrel, a munkát irányító Danger Mouse-zal, valamint Paul Epworth-tel, Ryan Tedderrel, Declan Gaffney-val és Flooddal. A zenészek fogadkoztak, újra olyan albumot készítenek majd, amelynek van tétje, húzása, s amelyen emlékezetes dalok szerepelnek majd.

Ha a részletes elemzéssel egyelőre adósak is vagyunk, azt elmondhatjuk, az új U2-nagylemez mindenképpen vitálisabb és élesebb kontúrokkal rendelkező album, mint az öt évvel ezelőtt megjelent No Line On The Horizon.

Érdekesség, hogy a lemezen nem szerepel sem a 2013-ban megjelentetett Ordinary Love, mely a Long Walk to Freedon című Mandela-filmhez készül, sem az idén februárban kiadott Invisible című kislemezdal.

A Songs Of Innocence nem konceptlemez, de mégis van központi gondolata: a múlt és a személyesség. "Egy nagyon személyes lemez akartunk készíteni" – nyilatkozta Bono, "Próbáltuk megfogalmazni, miért akartunk egy együttesben zenélni, a zenekar körüli kapcsolatokat, barátságainkat, szerelmeinket, családjainkat. Ez egész album az első utazásokról szól: az első utazásokról földrajzi értelemben, szellemileg vagy szexuálisan. Nem egyszerű, de végigcsináltuk."

 

A zenekar személyes kedvenceire is utal az új albumon: nem csak a Ramones-ra, hanem a Clash-re, a Kraftwerkre vagy a Joy Divisionre.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
600 lóerős BMW X4 divatterepjáró tűnt fel a színen

600 lóerős BMW X4 divatterepjáró tűnt fel a színen

Megjelentek az első családvédelmi videók

Megjelentek az első családvédelmi videók

Óriási meteorrobbanás nyomaira bukkant a NASA

Óriási meteorrobbanás nyomaira bukkant a NASA

Pintér bizalmasa a koronatanú Gyárfás zsarolási ügyében

Pintér bizalmasa a koronatanú Gyárfás zsarolási ügyében

Bottas nyerte az Ausztrál Nagydíjat

Bottas nyerte az Ausztrál Nagydíjat

Megújulhat-e a liberalizmus?

Megújulhat-e a liberalizmus?