szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Középfutamokkal, elődöntőkkel és a döntőkkel folytatódik a hetedik Nemzeti Vágta versenyprogramja vasárnap a fővárosi Hősök terén.

Az immár hagyománynak számító lovas verseny- és programsorozat a nyárias időnek köszönhetően idén is rengeteg látogatót vonzott már az előfutamok ideje alatt is. Szombat délután a kishuszár vágta, a 72 versenyző település és az ötösbefutó fogatvágta előfutamaival indult a verseny.

A celebvágtát Kaszás Géza nyerte

A programot számos lovas verseny színesítette és megrendezték az évek óta nagy sikernek örvendő jótékonysági sztárfutamot is.

A versengést végül Kaszás Géza nyerte, aki a nyertesnek járó 500 ezer forinttal a Kézenfogva Alapítvány Fogadd el, Fogadj el! közvélemény-formáló programját támogatja. A futamon második helyen végzett Pintér Tibor a Bottyán Equus Alapítványt, a harmadik helyezett Homonnay Zsolt a Ments életet, Adj Vért Alapítványt, a negyedikként befutó Buch Tibor a Magyar Lovasterápia Szövetség fóti telephelyén található istálló fejlesztését támogatja 200 ezer forinttal. 

Jönnek a középdöntők

Vasárnap délelőtt a középdöntőkkel folytatódik a versengés. A lovasok célja itt már a döntőbe jutás: annak győztese viselheti majd a 2014 leggyorsabb lovasa címet és veheti át az ötmillió forintos fődíjat, valamint a vándordíjat, egy 1848-as huszárszablyát. A döntőben másodikként befutó versenyző egymillió forintot, a harmadik helyezett 500 ezer forintot, a 4. és 5. helyezett pedig 300-300 ezer forintot vihet haza.

A tavaly először megrendezett nemzetközi futam kibővült: már 12 ország lovasa méri össze sebességét. Az előfutamokon Magyarország képviselője (Varga Zoltán) mellett Kazahsztán, Örményország, Szerbia, Bulgária, Kína, Románia, az Egyesült Arab Emírségek, a tavalyi győztes Katar, az Amerikai Egyesült Államok, Szerbia és Csehország versenyez az este fél hatkor kezdődő döntőbe jutásért.

A versenyszámok között bemutatók szórakoztatják a közönséget: bemutatkoznak a lóidomítás mesterei, lesz lovas íjász bemutató, lovas kaszkadőr bemutató, felvonulnak csikósok és puszta-ötös, hagyományőrző huszárok pedig 1848-as csatajelenetet adnak elő. A vendégeket eközben Vágta Korzó és Országkonyha várja ínycsiklandozó ételekkel és italokkal, valamint változatos programokkal és vásárral.

A döntő futamok délután a kishuszár vágta döntőjével kezdődnek, melyet az ötösbefutó fogatvágta, majd a PreVital nemzetközi futam döntője, végül a Nemzeti Vágta döntője és a díjátadó ünnepség követ.

A Nemzeti Vágta részletes programja megtekinthető a www.vagta.hu internetes oldalon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megvan, milyen néven és mikor nyit a volt Tilos az Á

Megvan, milyen néven és mikor nyit a volt Tilos az Á

Tibor valósággal gyilkosnak érzi magát: ő vitte a végzetes kórt az édesanyjának

Tibor valósággal gyilkosnak érzi magát: ő vitte a végzetes kórt az édesanyjának

A Szuperliga alelnöke elismerte, nem indulhat el a sorozat

A Szuperliga alelnöke elismerte, nem indulhat el a sorozat