szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A The Death of Klinghoffer című opera az Achille Lauro-ügyet idézi fel. Az olasz luxushajót 1985-ben térítették el a Palesztin Felszabadítási Front tagjai, akik a fedélzeten megöltek egy mozgássérült zsidó amerikai túszt, Leon Klinghoffert. A zenés műben a palesztinok, az izraeliek, az áldozatok és a terroristák is megszólalnak.

Több száz tüntető fogadta hétfő este a New York-i Metropolitan Opera évadnyitó előadására érkezőket, a protestálók a The Death of Klinghoffer című kortárs opera őszi bemutatójának törlését követelték az operaház vezetésétől.

A Lincoln Center előtti egybegyűltek transzparenseiken annak a véleményüknek adtak hangot, hogy John Adams brit zeneszerző operája "a terrorizmust dicsőíti" és "antiszemita". A Met október 20-ra tervezi az opera bemutatóját.

Az Adams egyik mesterművének tartott opera az Achille Lauro-ügyet idézi fel. Az olasz luxushajót 1985-ben térítették el a Palesztin Felszabadítási Front tagjai, akik a fedélzeten megöltek egy mozgássérült zsidó amerikai túszt, Leon Klinghoffert. 

Az operában a palesztinok, az izraeliek, az áldozatok és a terroristák is megszólalnak, ami már az 1991-es ősbemutató után is vitát kavart. Ez a vita újult ki tavasszal, amikor az operaház meghirdette az új évad műsortervét. Néhány zsidó szervezet már akkor megkérdőjelezte a mű színre vételét. Az operaház végül a Rágalmazás Elleni Liga (ADL) amerikai zsidó szervezettel történt konzultáció után határozott úgy, hogy törli az előadás november 15-re meghirdetett élő közvetítését.

Tom Morris, az operaház igazgatója a múlt heti próbán hangsúlyozta, hogy a mű a terrorizmust dramatizálja, és semmivel sem elnézőbb, mint például Verdi - Shakespeare drámáján alapuló - Otello című operája, amely "azt sugallja az embereknek, hogy öljék meg feleségüket".

Peter Gelb, a Met főigazgatója egy korábbi interjúban leszögezte, hogy a mű nem antiszemita, és nem dicsőíti a terrorizmust. Mint fogalmazott: az opera mély tisztelettel adózik Leon és Marilyn Klinghoffer emléke előtt, és teljes mértékben elítéli a brutális gyilkosságot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az ingatlanbiznisz a nemzeti hagyománynál is fontosabb a Fidesznek

Az ingatlanbiznisz a nemzeti hagyománynál is fontosabb a Fidesznek

656 millió forintnak megfelelő dollárt fizetett valaki egy régi Batman-képregényért

656 millió forintnak megfelelő dollárt fizetett valaki egy régi Batman-képregényért

A református egyháznak adná az Ódry Színpadot az SZFE kuratóriuma

A református egyháznak adná az Ódry Színpadot az SZFE kuratóriuma