szerző:
hvg.hu

Soha nem hallhatta még senki úgy Mozart A-dúr szonátáját, mint ahogy azt ma Kocsis Zoltán a Kutatók éjszakáján bemutatja. Ehhez egy budapesti zenetörténész szenzációs felfedezésére volt szükség.

Nemrégiben Mikusi Balázs zenetörténész, az Országos Széchényi Könyvtár Zeneműtárának vezetője a gyűjtemény azonosítatlan töredékeket tartalmazó mappájában rábukkant Mozart – a záró Török indulóról széles körben ismert – A-dúr szonátájának négyoldalnyi eredeti kottalapjára. Eddig csak a mű autográfjának utolsó lapja volt ismert, amit a salzburgi Mozarteumban őriznek.

©
Péntek este a könyvtár dísztermében a magyar nagyközönség elsőként ismerheti meg ezen értékes kottalapokat, és Ulrich Leisinger a Mozarteum kutatási igazgatója bemutatja a szonáta salzburgi kéziratlapját is. A prezentáció végén pedig Kocsis Zoltán zongoraművész egy korabeli fortepiano kópiáján a teljes szonátát is előadja.

Mivel a nyomtatott kiadások sok tekintetben pontatlanok, a felfedezésnek köszönhetően a rendkívül népszerű darab már abban az eredeti formában szólalhat meg, ahogy Mozart 1778 nyarán a papírra vetette. Az új forrásnak köszönhetően az eddigi kiadások több ponton is finomításra szorulnak, számos előadási jelet, és téves ritmusokat is ki kell igazítani.

Azt egyelőre nem tudni, hogyan és mikor kerülhetett a kézirattöredék Pestre, de mivel Mozart Bécsben számos magyar nemesi családdal került kapcsolatba, elképzelhető, hogy egyikük ajándékozta a nemzeti könyvtárnak.

A mostani bemutatót követően Mikusi október elején Salzburgban neves Mozart kutatók előtt is beszámol a felfedezésről, ahol az eredeti kéziratot – a salzburgi utolsó lappal együtt – ki is állítják, de a töredék utána visszatér a Széchényi Könyvtárba és ott őrzik majd. A kéziratot már digitalizálták, és egyúttal azt is tervezik, hogy közös hasonmás kiadásban egyetlen kötetben megjelentetik a budapesti és a salzburgi töredéket.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A Mészáros-klán ügyesebb a banképítésben, mint a Matolcsy-rokonság

A Mészáros-klán ügyesebb a banképítésben, mint a Matolcsy-rokonság

Orbán telefonon beszélt Trump külügyminiszterével

Orbán telefonon beszélt Trump külügyminiszterével

Döglött rovarok, élő egerek a Békés megyei vágóhídon

Döglött rovarok, élő egerek a Békés megyei vágóhídon

Egy időre Pápára költöztetik a Gripeneket

Egy időre Pápára költöztetik a Gripeneket

Görkorit csináltak ebből a mobilból, hogy teszteljék, mennyire törésálló  – videó

Görkorit csináltak ebből a mobilból, hogy teszteljék, mennyire törésálló – videó

Hírcsárda: Soros ellen küzd majd Süsü

Hírcsárda: Soros ellen küzd majd Süsü