szerző:
MTI

Robert Wilson világhírű amerikai rendező 1914 című előadásának magyarországi premierje látható október 15-én a Vígszínházban; a különleges látványvilágú, nagyszabású produkciót a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében mutatják be.

A prágai Nemzeti Színházzal és a Szlovák Nemzeti Színházzal koprodukcióban készült előadás egyik főszerepében a Vígszínház vezetője, Eszenyi Enikő színművész is látható lesz. A darabot október 16-án és 17-én is műsorra tűzi a színház.

A színháztörténeti jelentőségű koprodukcióban, nemzetközi alkotógárdával létrejött előadás nemcsak a közép-kelet-európai régión belül, de európai szinten is kiemelt kulturális eseménynek számít - olvasható a színház MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, a produkciót az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával mutatja be a Vígszínház, az előadás magyarországi fővédnöke Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

A produkció Karl Kraus Az emberiség végnapjai és Jaroslav Hasek Svejk című műve alapján készült. A többnyelvű előadásban Eszenyi Enikő mellett szlovák és cseh színészek szerepelnek. A cseh bemutató áprilisban volt Prágában, a budapesti mellett a pozsonyi premiert is októberben tartják.

A produkció már több meghívást kapott nemzetközi fesztiválokra, így Magyarország és a visegrádi országok művészeti együttműködését fogja képviselni Belgrádban, Reimsben, Londonban és Párizsban is.

A cseh irodalom ikonikus regénye, a Svejk - Egy derék katona kalandjai a világháborúban és Karl Kraus Az emberiség végnapjai című háborúellenes műve Robert Wilson keze alatt metaforikus színpadi képeinek gazdagságával egyedi kollázzsá formálódik. Az előadás nemcsak a világháború áldozatainak állít emléket, hanem mostani életünkről is szól, száz évvel a huszadik század történetét meghatározó háború után - olvasható az előadás ismertetőjében.

Robert Wilsont a hatvanas évek közepe óta az egyetemes vizuális kultúra egyik legmeghatározóbb alkotójának, formálójának tartják. A rendező rendszeresen együtt dolgozik öt földrész élvonalbeli képzőművészeivel, zeneszerzőivel és színházi alkotóival, nem egy előadása korszakos jelentőségűvé vált.

Robert Wilson előadásai - amelyeknek sajátos díszleteit és fényvilágát is ő tervezi - folyamatosan a nemzetközi figyelem középpontjában állnak. A mostani bemutató azért is különleges, mert Robert Wilson korábban még nem rendezett Magyarországon, és vendégjátékon is csupán egyszer, 1992-ben volt látható előadása.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A Gazprom vezérét fogadta Szijjártó Péter Budapesten

A Gazprom vezérét fogadta Szijjártó Péter Budapesten

Mégis maradhat a vásárlók könyve

Mégis maradhat a vásárlók könyve

A Huawei kémkedést tiltó szerződést ajánlott Németországnak

A Huawei kémkedést tiltó szerződést ajánlott Németországnak

Reagált a rendőrség az M7-esen döngető "horrorfurgon" hírére

Reagált a rendőrség az M7-esen döngető "horrorfurgon" hírére

Tizenöt percre volt a teljes pusztulástól a Notre-Dame

Tizenöt percre volt a teljes pusztulástól a Notre-Dame

Szokatlan kéréssel fordultak a Bosszúállók rendezői a rajongókhoz

Szokatlan kéréssel fordultak a Bosszúállók rendezői a rajongókhoz