szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Közismert művészek jelentettek az állambiztonságnak a rendszerváltás előtt Klapka Györgyről, a besúgók egyike a Blikk szerint a már elhunyt Szuhay Balázs volt.

Viktor fedőnéven beépített ügynökként szolgálta ki a hatalmi rendszert Szuhay Balázs, a 2001-ben elhunyt színész-újságíró – állítja a Blikk.

A lapnak Klapka György számolt be arról, hogy amikor kikérte a levéltárból a róla szóló állambiztonsági aktát, amelyből kiderül, hogy a rendszerváltást megelőzően kik jelentettek róla az állambiztonságnak, egy 350 oldalas aktát kapott. Klapka a Blikknek azt mondta, hogy nem lepte meg, hogy megfigyelték, az viszont már igen, hogy az anyjáról és a Buenos Airesben élő bátyjáról is jelentettek.

Szuhay Balázs népszerű szerepében, Hiszékeny úrként a Zseb TV műsorában

Miközben Klapka állítása szerint azért kérte ki az aktát, mert valaki azt súgta neki, hogy egy egykori énekesnő volt a besúgója, egy másik ügynököt talált, akiről állítása szerint nem is sejtette volna, hogy jelent róla. (Arról nem szól a Blikk híre, hogy az énekesnővel kapcsolatos gyanú beigazolódott-e.) Mivel Klapka aláírt a levéltárban egy papírt, amelyben vállalja, hogy az illető halála után 30 évig nem hozza nyilvánosságra a nevét, csak körülírni tudta az illetőt, amiből a Blikk következtette ki, hogy Szuhay Balázsról lehet szó.

Szuhay Klapkához hasonlóan Rózsahegyi Kálmán színiiskolájában tanult, később szintén a kecskeméti Katona József Színházban volt színész, és már 1960-ban is jelentett. Mindenki szerette, mert humoros, barátságos, behízelgő modorú ember volt, persze arról fogalmunk sem volt, hogy beépített ügynök – mondta róla Klapka, aki elárulta, hogy egy megszűnt szatírikus hetilap főszerkesztője is volt a besúgója, márpedig Szuhay 1992-ben a Ludas Matyi főszerkesztője lett.

Klapka Györgyből ismert kereskedő lett
©

Klapka egyébként arról is beszámolt a Blikknek, hogy az is szerepel az anyagában, hogy pénzért csempészett Kelet-Berlinből a nyugati oldalra embereket, amiért az NDK-ban halálra ítélték. "Eddig soha nem láttam az ítéletet, most ebben az anyagban ez is benne van, akárcsak az ellenem kiadott nemzetközi elfogatóparancs" – mondta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!