szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

75 éve, 1939. június 17-én hajtották végre guillotine-nal az utolsó nyilvános kivégzést Franciaországban. Fotók és filmfelvételek is készültek róla.

Eugéne Weidmannt többszörös emberrablásért, gyilkosságért, rablásért ítélték halálra – írj a kivégzésről több képet is bemutató Fotó-történet blog. Weidmann peréről a lapok folyamatosan beszámoltak.

Az ítélet végrehajtására 1939. június 17-én a Versaille-i Saint-Pierre börtön épületén kívül, a nyílt utcán, hatalmas tömeg előtt került sor. A korabeli sajtóbeszámolók szerint a tömeg „undorító”, fegyelmezetlen és türelmetlen volt.

Állítólag a hajnalra tervezett kivégzést a tömeg unszolására hajtották végre később, a reggeli órákban, csak azért, hogy a lefejezésről fénykép- és filmfelvételek készülhessenek. A híressé vált felvétel egyébként nem tükrözi a teljes valóságot a kíváncsi tömeg nagyságáról: a fényképen csak az a pár száz ember látható, akiket a rendőrség a lezárt területre engedett. A tömeg nagy része (több ezer, egyes források szerint több tízezer) ember a környező utcákban várta a lefejezést. Az ítélet végrehajtás és a guillotine szétszerelése után az őrjöngő tömeg beszabadult a lezárt területre.

Ezután Franciaországban nem volt több nyilvános kivégzés, de a halálbüntetést csak 1977 után szüntették meg.

A blogon még több felvétel látható az utolsó nyilvános francia kivégzésről.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Magyar filmesek dolgoznak egy marokkói filmen, az állam is támogatja

Magyar filmesek dolgoznak egy marokkói filmen, az állam is támogatja

Így igényelhet vissza akár 280 ezer forintnyi szja-t

Így igényelhet vissza akár 280 ezer forintnyi szja-t

Radadr360: Orbán egy szón rugózott, Szijjártó az ukránokat bosszantotta

Radadr360: Orbán egy szón rugózott, Szijjártó az ukránokat bosszantotta