szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A lebontott Ipari Minisztérium helyén egyelőre csak a mélygarázs tűnik biztosnak. L. Simon László azt is bejelentette, hogy a következő évadot már a Millenárius Teátrumban kezdi a budai Várból kiebrudalt Nemzeti Táncszínház.

A tervek szerint már a következő, 2015/2016-os évadot a Millenáris Teátrum épületében kezdheti a Nemzeti Táncszínház – jelentette be a L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára pénteken a Millenáris Parkban.

Emlékeztetett arra, hogy a Nemzeti Táncszínház új játszóhelyének kialakítására csaknem 2,7 milliárd forintot fordít a kormány. Az összegből teljesen megújul és kibővül a Millenáris Teátrum, "ezzel is erősítve a Millenáris Park kulturális arculatát". Hangsúlyozta, hogy a munkálatokkal azért kell jövő októberre elkészülni, mert nem akarják, hogy a színháznak még egy évadot ideiglenes helyszíneken kelljen töltenie. 

A színháznak azért kellett kiköltöznie a budai Várban található karmelita kolostorból, mert odaköltözik a miniszterelnök hivatala.

Az épületben mobilizálható, különböző méretűvé alakítható játék- és nézőterek, közösségi színterek készülnek, valamint megfelelő számú és méretű próbatermet, öltözőt és kamaratermet is kialakítanak. Ezáltal a társművészetekkel való találkozásra, illetve a táncszakma olyan ünnepeire és fesztiváljaira is alkalmas lehet majd a helyszín, mint az UNESCO nemzetközi szakmai világzenei vására, a World Music Expo (Womex), amelynek már a megújult épület adhat otthont 2015. október 21. és 25. között.

1,9 milliárdot adnak a Margit körúti grund rendezésére

L. Simon László hozzátette, hogy a támogatásról szóló keddi határozat a volt Ipari Minisztérium lebontásával megürült területről is rendelkezik: a kormányzat 1,9 milliárd forintot biztosít egy 500 férőhelyes mélygarázs kialakítására és a terület rendezésére. 

Az Ipari Minisztérium hűlt helye
©

Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a táncszínház költözése gyors ütemben, professzionális színvonalon zajlott, az idei évad lebonyolításának megszervezésével együtt. Az új játszóhely elfoglalásáig ideiglenesen a Művészetek Palotájában, a Marczi közösségi térben, a Várkert Bazárban, a MOM Kulturális Központban és a Hagyományok Házában mutatja be produkcióit a társulat.

Az átmeneti időszak kiadásainak finanszírozására a kormánytól az intézmény 293 millió forintot kapott.

A színháznak azért kellett kiköltöznie a budai Várban található Karmelita kolostorból, mert az épületben 2016-tól a Miniszterelnökség fogja végezni munkáját.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Százötven dollárt fizetett, majd megskalpolta a párduc

Százötven dollárt fizetett, majd megskalpolta a párduc

Több lakó és dolgozó is koronavírusos a bólyi lakóotthonban

Több lakó és dolgozó is koronavírusos a bólyi lakóotthonban

Újabb gyárat nyit Tatabánya mellett a Doosan

Újabb gyárat nyit Tatabánya mellett a Doosan