szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Meghalt Gera Zoltán, a nemzet színésze - közölte szombaton az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelős államtitkársága.

A Tenkes kapitányában (1963)
©

Elhunyt Gera Zoltán - közölte az Emmi. Közleményük szerint a színész pénteken hunyt el életének 92. évében.

Felidézték, hogy a Kossuth-díjas művész a magyar filmművészet olyan emblematikus alkotásaiban nyújtott felejthetetlen alakításokat, mint a Bakaruhában, az Édes Anna, a Kincskereső kisködmön, a Nárcisz és Psyché vagy A napfény íze.

Tévésorozatokban is maradandót alkotott, emlékezetes szerepformálásai voltak A Tenkes kapitányában, a Borsban, a Robog az úthengerben és a Nyolc évszakban is.

Gera Zoltán 1923. augusztus 19-én született Szegeden, 1939-ben kezdett játszani a Belvárosi Színházban, majd 1940-ben Inke Rezső vándortársulatához került, de 1942–1944 között dolgozott Rév István bábszínházánál is - olvasható a Wikipedia róla szóló szócikkében.

Később, 1944-től Szegeden szerepelt, előbb a Városi Színház, majd az Ifjúsági Színház társaságában. 1945-ben Magyar Néphadsereg Színház, majd a Vígszínház tagja lett. 1947–1950 között elvégezte a Színház- és Filmművészeti Főiskolát. 1964-ben Angliába írt leveleit a postán felbontották, és ennek következményeként 10 hónapi börtönbüntetésre ítélték izgatás címén.

Szabadulása után 1966-ban egy évadot töltött a szolnoki Szigligeti Színházban, majd 1967-ben Mikroszkóp Színpad alakuló társaságába szerződött, ahol 1980-ig játszott. 1980–1987 között a Mafilm tagja volt, majd 1987-1992 között a Radnóti Miklós Színház művésze lett, 1992-től pedig szabadfoglalkozásúként dolgozott.

Sokat szinkronizált, többek között Walter Matthaunak, és a Dallas című sorozatban Jockot alakító Jim Davisnek is ő kölcsönözte a hangját.

Tavaly választották be a nemzet színészei közé Szabó Gyula helyére.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kínában a 18 évnél fiatalabbaknak számláló mutatja majd, mikor mit csinálhatnak a neten

Kínában a 18 évnél fiatalabbaknak számláló mutatja majd, mikor mit csinálhatnak a neten

Túlárazott játszóterekkel csalt el 700 milliót egy banda

Túlárazott játszóterekkel csalt el 700 milliót egy banda

Újabb két teremből zárták ki az SZFE hallgatóit

Újabb két teremből zárták ki az SZFE hallgatóit