szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A világ első sztártenorjának, Enrico Carusónak a magánügyei már életében is az újságok címlapjait ékesítették, de a Christie's-nél november 19-én eddig rejtve maradt, féltett titkokat tartalmazó leveleket is elárvereznek.

Elárverezi Enrico Carusónak (1873-1921) a nagyközönség számára ismeretlen iratait - közöttük a legendás olasz tenorhoz írt szerelmes leveleket - a Christie's aukciós ház november 19-én, Londonban. A több mint 700 személyes iratért negyedmillió fontot (vagyis: mintegy 98,5 millió forintot) várnak.

Caruso az Aidában
©

Az iratok között van többek között Vina Velásquez argentin örökösnő mintegy húsz levele és képeslapja, hét távirata és több fényképe, akihez az 1921-ben 48 éves korában meghalt Carusót gyengéd szálak fűzték. A románc annak idején felkerült az újságok címoldalára is. Vina Velásquez túlfűtött hangú, néha zaklatott kézírású levelei egy részét olaszul, másokat spanyolul, franciául, ismét másokat pedig mindhárom nyelven egyszerre írta.

A The Washington Times 1912. július 28-i cikke szerint Vina Velásquez "inkább robosztus alkatú, sajátos spanyol szépség volt, vidám, de nem különleges". A leírást a Christie,s által megvételre kínált fényképek is igazolják. A cikk párizsi keltezésű, és a szerelmesek eljegyzéséről számol be. Az esküvőre azonban egyáltalán nem került sor.

"Tudjuk, hogy életének ebben a szakaszában Caruso állandóan eljegyezte magát egyesekkel, vagy olyan helyzetbe került velük, hogy azt hitték, eljegyezte őket, de nem jutott el a házasságig" – magyarázta Thomas Venning, a Christie,s könyv és kézirat főosztályának egyik vezetője. Kétszer is beperelték az eljegyzés felbontása miatt. Az egyik ilyen per aktája is szerepel az árverésen.

 Egy másik sorozat levél arról a kapcsolatáról számol be, amelyet 1897-től folytatott Ada Giachetti operaénekesnővel, aki elhagyta miatta a férjét és négy gyermeket szült neki, majd a sofőrjükkel távozott.

A kapcsolatuk elejéről származó egyik levél szerint az akkor 24 éves művészt jobban foglalkoztatta az énekesnő, mintsem a milánói debütálásával kapcsolatos hírek. "Érzem, hogy megőrülök, nem bírok magammal... Már két napja, hogy nem kaptam levelet tőled. Micsoda kín"- írta.  Milánó győztesként fogadja, s megírhatja kedvesének: "Győzelem! A közönség hétszer hívott ki bennünket vastapssal... Biztosítva van a jövőm". 

Caruso nem vette el sem Ada Giachettit, sem az énekesnő Rina húgát, akivel később négy évig élt együtt. 1918-ben az amerikai Dorothy Park Benjamin lett a felesége, akitől egy lánya született. A levelekből az is kiderül, mennyire igénybe vette fizikailag is a fellépés. 1900-ben írta: "A közönség öt percig tapsolt ráadást követelve, de makacsul elutasítottam. Összeroskadtam, négyen emeltek fel, olyan fáradt voltam".

Egy 1904-ben Londonban írt levelében a lámpalázát is bevallja: "Minden előadás előtt olyan ideges vagyok, hogy szinte mindenkivel utálatosan viselkedem..."   Levéltárát röviddel a halála után Caruso egyik bostoni barátjára, Antonino Perronére hagyta, később kerültek a jelenlegi tulajdonos kezébe, akinek a személyazonosságát nem hozták nyilvánosságra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szijjártó már azért is bírálja Tuskot, mert nem segített lélegeztetőgépeket beszerezni

Szijjártó már azért is bírálja Tuskot, mert nem segített lélegeztetőgépeket beszerezni

Jön a digitális euró, és ami jó hír, hogy olcsóbban is lehet majd vele fizetni

Jön a digitális euró, és ami jó hír, hogy olcsóbban is lehet majd vele fizetni

Focirajongók, boruljunk le: Pelé 80 éves!

Focirajongók, boruljunk le: Pelé 80 éves!