szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A 80 éves Kóti Árpád idén kapta meg a Kossuth-díjat. Debrecenben játszik a hatvanas évek óta, kevés filmben szerepelt. Hétfőn a nemzet színészei közé választották a közelmúltban elhunyt Gera Zoltán helyére.

Kóti Árpád színművészt választották meg hétfőn a nemzet színészei közé a közelmúltban elhunyt Gera Zoltán helyére – közölte a Nemzeti Színház.  

A választást hagyományosan a Nemzeti Színházban tartották, ahol a nemzet színésze címet viselő tizenegy művész döntött arról, hogy a november 7-én elhunyt Gera Zoltán helyére Kóti Árpád Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, kiváló és érdemes művész kerül a testületbe.

A színház közlése szerint hétfő délután félórás tanácskozás után hozták meg döntésüket a nemzet színészei. Törőcsik Mari, Molnár Piroska, Tordy Géza, Bodrogi Gyula, Haumann Péter és Király Levente személyesen vett részt a tanácskozáson, Psota Irén, Berek Kati, Cserhalmi György, Máthé Erzsi és Bitskey Tibor pedig telefonon adta le voksát.

A Nemzet Színésze cím annak adományozható, aki fő- vagy epizódszerepekben kimagasló teljesítményt nyújtott, betöltötte a 62. életévét, 40 évet a színészi pályán vagy legalább 20 évadot - évadonként legalább egy szerepben - a Nemzeti Színház színpadán töltött.

Az idén Kossuth-díjjal kitüntetett Kóti Árpád színművész a debreceni Csokonai Nemzeti Színházban
©

Az új nemzet színészének elsőként Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója gratulált telefonon. Az elismerést a Nemzeti Színház egyik előadása előtt adják majd át Kóti Árpádnak.

Kóti Árpád 1934-ben született a Békés megyei Bucsán. Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas magyar színész, érdemes, kiváló művész. Idén kapta meg a Kossuth-díjat, két hete ünnepelte 80. születésnapját.

Több vidéki színházban játszott – Egerben, Békéscsabán, Szolnokon, Veszprémben, Kaposváron –, de végül a debreceni Csokonai Színházban horgonyzott le.

Debrecenben is elsősorban drámai karakterszerepek alakítója. Hat év után osztották rá az első főszerepet. Hasonló elosztásban kapott további címszerepeket (Ványa bácsi, Lear király, Márton partjelző fázik, Dundo Moraje, Károli Gáspár).

Kóti Árpád Oszip szerepében játszik Nyikolaj Vasziljevics Gogol: A revizor című színjátékának próbáján a debreceni Csokonai Színházban
©

Kóti Árpád a legszebben, legtermészetesebben beszélő magyar színészek egyike. Mindezek ellenére méltatlanul ritka alkalommal állhatott kamera elé – írják róla a Wikipédián. Néhány színházi felvétel mellett nem találkozhatunk nevével a Magyar Rádió, illetve a Magyar Televízió archívumában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Új tervet mutatott be Novák Katalin: Az idősek bármikor mehetnének boltba, a fiatalabbakat nem engednék be a védett idősávban

Új tervet mutatott be Novák Katalin: Az idősek bármikor mehetnének boltba, a fiatalabbakat nem engednék be a védett idősávban

Nagyvadak diétán: menetpróbán a konnektoros Audi Q7-es és az A8 L

Nagyvadak diétán: menetpróbán a konnektoros Audi Q7-es és az A8 L

Trump támogatója szándékosan lehelt rá két nőre, most vádat emeltek ellene

Trump támogatója szándékosan lehelt rá két nőre, most vádat emeltek ellene