szerző:
MTI

Megdöbbentek a sztárok azon, hogy a Sony nem mutatja be, az észak-koreai vezető megölésére szőtt összeesküvésről szóló vígjátékot, a The Interview-t.

Ben Stiller amerikai filmszínész a kifejezés szabadsága elleni fenyegetésnek tartja a döntést, Rob Lowe pedig a Sony Pictures filmstúdió számítógépes rendszerét feltörő hackerek győzelmének nevezte azt – tudósított a BBC hírportálja.

A hackerek kedden támadással fenyegették meg azokat az amerikai mozikat, amelyek műsorra tűzik a filmet. A vígjátékban két amerikai újságíró megbízást kap a CIA-tól, hogy öljék meg az észak-koreai vezetőt, Kim Dzsong Unt.

A csütörtökre kitűzött New York-i bemutatót a fenyegetés hatására törölték. A Sony azt mondta: nem tervezi a film későbbi vetítését sem. A Sony nagy-britanniai cége sem mutatja be a filmet az országban.

Más világhírű sztárok is kritizálták a Sony döntését. Aaron Sorkin Oscar-díjas forgatókönyvíró azt mondta: "Az Egyesült Államok a példátlan támadás miatt engedett abból az alapelvből, amelyet a legjobban kedvel: a szólás szabadságból".

Steve Carell a kreatív önkifejezés szomorú napjának nevezte a döntést. Olyan történt már korábban, hogy egy film vetítéseit beszüntették, ám a The Interview bemutatójának törlése példátlan körülmények között történt. A szakmát belülről ismerők szerint ez fordulópontot jelent.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!