szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Igor Sztravinszkij életműve maga a XX. század. Merész újító volt, amihez akkor is tartotta magát, ha egy-egy premier hangos botrányba és pofozkodásba fulladt. Picasso, Coco Chanel és a Walt Disney is felbukkant az életében. Öt érdekesség, amit biztosan nem tudott az orosz zeneszerző óriásról.

1. Az orosz zeneszerző nem volt klasszikus értelemben jóképű, és elég alacsony is volt (körülbelül 163 centi), mégis nagyon fotogénnek tartották.

2. Picasso is több portrét készített róla, a Pulcinella című balettjéhez pedig a festőművész tervezte a díszletet és a kosztümöket is 1920-ban. A bemutató hatalmas feltűnést keltett, egymást inspiráló, elsöprő művészbarátságuk pedig éveken át tartott.

3. Bár Igor Sztravinszkij megrögzött szoknyapecér volt, a gyerekeivel is rengeteg időt töltött. Első házassága utolsó tizennyolc éve már megosztva telt: hol súlyosan beteg feleségével, Katyával, hol a leendő nejével, Vera de Bosettel töltötte az idejét.

4. Néhány hónapos fellángolás volt közte és Coco Chanel között, a románcról pedig film is készült 2009-ben Coco Chanel és Igor Sztravinszkij - Egy titkos szerelem története címmel. A zeneszerzőt a filmben a Vadászatból, a Zöld hentesekből, vagy a Hannibál-sorozatból jól ismert Mads Mikkelsen alakítja.

5. Elérte, hogy a Tavaszi áldozat bekerüljön a Walt Disney 3. egészestés filmjébe, a Fantáziába. A zene a dinoszauruszok kihalása alatt szól, amit korszakalkotónak tartanak az animáció történetében.

A Budapesti Fesztiválzenekar és a Művészetek Palotája 2015. február 7-én Sztravinszkij-maratont tart, ahol délelőtt 10:30-tól este 21:00-ig élvezhetjük a 20. század egyik legmeghatározóbb zeneszerzőjének műveit. Az esemény Facebook-oldalát itt találja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már nem nyomoz L. Simon László panziójának támogatása miatt a NAV

Már nem nyomoz L. Simon László panziójának támogatása miatt a NAV

Civil Közoktatási Platform: Táppénzt a szülőknek, oltást a pedagógusoknak!

Civil Közoktatási Platform: Táppénzt a szülőknek, oltást a pedagógusoknak!

Magyarországon a zöld rendszámos 8-as Golf

Magyarországon a zöld rendszámos 8-as Golf