szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy 2006-ban készült felvételt tett közzé a New York Times arról, hogy hogyan dolgoztak a Charlie Hebdo munkatársai a szerkesztőségben. Ekkor született az egyik elhíresült Mohamed-címlap is.

A Charlie Hebdo a mészárlás előtt – ez a címe annak a hatperces videónak, amelyet a Youtube-ra töltött fel a New York Times és amely bemutatta, hogy hogyan zajlott egy szerkesztőségi értekezlet a tragikus sorsú szatirikus lapnál.

A megbeszélésen beszéltek a Dániában nem sokkal korábban közzétett, nagy botrányt kavart Mohamed-karikatúrákról is. Látszik, hogy 2006-ban még egy utcára nyíló, üvegajtós szerkesztőségük volt a karikaturistáknak, az ajtón a Charlie Hebdo címlapja díszelgett. Ez azért érdekes, mert miután 2011-ben egy Molotov-koktéllal felgyújtották a lap szerkesztőségét, már óvatosabban választottak irodát.

A kis videóban felbukkannak a szerdán agyonlőtt rajzolók: Bernard "Tignous" Verlhac, aztán Georges Wolinski, aki elmondja, hogy bár megpróbálták meginterjúvolni őt a dániai karikatúrákról, nem adott interjút, mert nem tudott volna mit mondani azon a szokásos megállapításon túl, hogy ők mindenen és mindenkin nevetnek, megkötés nélkül. Az ugyancsak megölt Jean "Cabu" Cabut hozzáteszi, hogy a világon elsőként világesemények sorát indította el egy karikatúra.

Közben Tignoust mutatják, aki az iráni elnököt rajzolja le éppen atombomba-fejfedővel, és az a felirat áll fölötte, hogy "Az iráni elnök erősebb, mint Mohamed".

Cabu azt mondja, hogy most mindenki azt várja tőlük, hogy Mohamed-karikatúra szerepeljen a címlapjukon, és erre egyetértően helyesel Philippe Val is, aki 2009-ig dolgozott lapigazgatóként a magazinnál, és a vérengzés után is nyilatkozott: "Meghalt minden barátom". Aztán egymás közt beidézik Nicolas Sarkozy akkori államfőt, aki azt nyilatkozta, inkább választok egy eltúlzott karikatúrát, mint az eltúlzott cenzúrát. "A végén még Sarkozyre szavazok" – tette hozzá egyikük.

Wolinski aztán azt mondja: ezért nem szeretem Sarkozyt lerajzolni, mert ő túlzottan élvezi, ha foglalkoznak vele. "Tudom, hogy igazam van. Imádják. Akkor is, ha támadjuk őket, imádják" – mondja nyilvánvalóan a francia politikusokra utalva.

Közben vágóképen egy olyan rajz készülését mutatják, amelyen a karikaturisták állnak gyufával a kezükben, azzal a jelszóval, hogy "Fel kell gyújtani a Charlie Hebdót!".

Szóba kerül a cenzúra is, Wolinski elmeséli, hogy amikor a kommunista L'Humaniténél dolgozott, sosem rajzolta le senki George Marchais kommunista párti vezetőt, és Kubában sem rajzolja le senki Castrót, pedig egy sor szatirikus lap van. "Szerencsések vagyunk, Franciaország igazi paradicsom" – mondják. A kamera a falra szögelt Mohamed-karikatúrákat mutat, az eddigi címlapterveket, amelyek előtt állva Val azt magyarázza, hogy erős címlapot akar, ami nagyot durran. Végül azt az elhíresült címlapot választják, amelyen Mohamed végeredményben nem látható, hiszen kezét az arcába temeti és úgy mondja: Nehéz ügy, amikor az embert seggfejek szeretik. Ezzel arra céloznak, hogy a Mohamedet dicstelen módon ábrázoló dán lap karikaturistája halálos fenyegetéseket kapott szélsőséges iszlamistáktól.

A videó angol nyelven feliratozott és végignézhető itt:

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Útmutató az árnyékos oldalhoz – mit tudnak a magyarországi műtárgyhamisítók?

Útmutató az árnyékos oldalhoz – mit tudnak a magyarországi műtárgyhamisítók?

Kormány: Kicsi az esély, hogy a koronavírus elkerülje Magyarországot – hírek percről percre

Kormány: Kicsi az esély, hogy a koronavírus elkerülje Magyarországot – hírek percről percre

Rengeteg tűzoltó és rendőr lepte el a Király utca környékét

Rengeteg tűzoltó és rendőr lepte el a Király utca környékét