szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szerdán megjelent Charlie Hebdóból szemezgettünk.

A múlt heti vérengzés után szerdán először megjelent Charlie Hebdo francia szatirikus lap új száma néhány óra alatt elfogyott a francia újságosoknál, de az internetes oldalakon már horribilis összegekért kínálják az egyes példányokat.

A lap több rajzon is foglalkozik a muszlimokkal, a muszlim terroristákkal, a merénylet utáni szolidaritási tüntetésekkel és a politikusok reakcióival, illetve több oldalon át emlékeznek a meggyilkolt rajzolókra azok korábbi munkáival és velük kapcsolatos rajzokkal. Kiválasztottunk ötöt, amelyek szerintünk a legtalálóbbra sikerültek.

1. "Milyen jövő vár a dzsihádistákra?"

A múlt heti vérengzésben meggyilkolt Cabu (Jean Cabut) egy korábbi rajzán fegyveres dzsihádisták állnak sorban a munkaügyi központban, ahol az ügyintézőnő azt kérdezi tőlük: "Biztonsági őr a Carrefour szupermarketben?".

©

2. "Az utána következő napok első mérlege"

Luz (Renald Luzier) egy hosszabb rajzban vonta meg a merénylet utáni első napok mérlegét, ahol pozitív és negatív dolgokat helyezett szembe egymással. Pozitívként mutatja, hogy a "Je suis Charlie" logó alatt vonultak fel az emberek "mindannyian együtt" felkiáltással, de a negatív oldalra került az, hogy mindeközben a Marseillaise-t énekelték és zászlókat lobogtattak. Füvet vitt neki egy énekes, de kezet kellett fognia Manuel Valls miniszterelnökkel. A szerelme csókkal üdvözölte és mindenki örült, hogy megmenekült, de mindeközben a "zászló félárbocon, a libidó is félárbocon". Madonna kiállt a Charlie Hebdo mellett, és ledobja nekik a bugyiját, de közben Angela Merkel is... (Aki azt mondja a képen, nem is hord bugyit). Pozitív, hogy dohányozhattak a Libération irodáiban, ahova átköltöztek, de közben a meggyilkolt volt vezető szerkesztő, Charb szavai zengtek a fülükbe, aki a tüdőrákra figyelmeztette őket. Végül a pozitív oldalra került az, hogy Francois Hollande, a Google és még sokan mások is pénzfelajánlásokat tettek a lapnak, de a negatív oldalra egy szó nélküli rajz a mészárlásról, amelyen megölték a rajzolókat munka közben és nincs, aki dolgozzon.

©

3. "Mindeközben Bangladesben"

A lapszám végén egy külön oldalon szerepelnek azok a "Címlapok, amelyektől megmenekültek", ezek között szerepel Catherine (Meurisse) rajza is, amelyen lesoványodott bangladesiek varrják a "Je suis Charlie" feliratú pólókat egy üzemben, és azt mondják: "Teljes szívvel veletek vagyunk".

©

4. "Na de hát hol van a 70 szűz?"

Luz rajzán a két gépfegyveres merénylő a mennybe érkezve meglepődik azon, hogy nem várja őket a mártíroknak megígért 70 szűzlány. Felteszik a kérdést, hogy hova lettek a szűzlányok, a válasz pedig egy felhő mögül érkezik: "A Charlie csapatával, vesztesek!"

©

5. "Egy újságnál tett látogatás után halál egy nyomdában"

"Félek, hogy egy kicsit túl intellektuális lesz a végén" – mondja az egyik maszkos merénylő a társának, miközben meglőve fekszenek papírhalmok között a Dammartin-en-Goele-ben található nyomdában, ahol végül lelőtték őket.

©

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Süsü, Pom Pom, Bagaméri: Csukás Istvánnak egy egész univerzumot köszönhetünk

Süsü, Pom Pom, Bagaméri: Csukás Istvánnak egy egész univerzumot köszönhetünk

Balla István: Kásler Miklós nem mond igazat

Balla István: Kásler Miklós nem mond igazat

Klórozott csirkék: Boris Johnsonnak választania kell az EU és az USA között

Klórozott csirkék: Boris Johnsonnak választania kell az EU és az USA között