szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

A Liget-projekt keretében a Dózsa György út mellett felépítendő Fotóművészeti és Építészeti Múzeum fekete illetve fehér kockaépületét hasonlította az ősi kínai szimbólumhoz a projekt stratégiai igazgatója. Építészek beszélték át a nyertes múzeumi terveket, a Városliget tervezett új arculatát.

A Design Terminál és a Városliget Zrt. által a nyertes pályaművekből rendezett kiállításhoz kapcsolódva beszélték át építészek a 2018-ig felépítendő múzeumépületek értékeit. A Múzeumi negyed elhelyezési ötletpályázata 2013-ban zajlott le, közben külön munkacsoportok állították össze az intézmények részletes programját, majd ezekre az eredményekre támaszkodva írták ki 2014 februárjában az építészeti tervpályázatokat - idézte fel a Városliget Zrt. tervpályázati projektvezetője.

Jelinek Balázs hozzátette: a zsűribe igen neves külföldi építészeket, építészetkritikusokat, múzeumi szakembereket is sikerült megnyerni. A Múzeumi negyed nyílt, kétfordulós nemzetközi tervpályázatát a Nemzetközi Építész Szövetség irányelvei szerint bonyolították.

Az első fordulóban 470 pályamű érkezett be, ebből 360 volt érvényes, melyek közül 2014 júniusában a zsűri 17 pályaművet választott ki, de az Új Nemzeti Galéria - Ludwig Múzeum épületére nem talált olyat, amelyet megvalósításra érdemesnek tartott volna. Erre az épületre ezért új, meghívásos pályázatot írtak ki, amelyre hat nagy nemzetközi iroda is elfogadta a felkérést, ami komoly eredmény - közölte.Jelinek Balázs beszámolója szerint a másik négy épület tervpályázatán, amelynek nyerteseit 2014. december 19-én hirdették ki, a zsűri városépítészeti, építészeti, funkcionalitásbeli, fenntarthatósági és az építési költségekkel kapcsolatos szempontokat egyaránt mérlegelt.

Finta Sándor, Budapest főépítésze, a nemzetközi tervpályázat bíráló bizottságának tagja a Magyar Zene Háza pályázatának nyertes tervéről - a Sou Fujimoto Architects munkájáról - elmondta: szinte minden zsűritag beválasztotta az első hatba ezt a "nagyon poétikus" művet, amely a zenei hanghullámokat áttört, felhőszerű tetővel idézi meg a parkban. Mint elárulta, nagy verseny alakult ki, hiszen a második helyezett belgrádi iroda terve is figyelemre méltó volt, a harmadik helyezettnél pedig a nagyon érdekes forma - amelyet van, aki lebegő lepénynek, lebegő palacsintának ír le - funkcionálisan nem működött volna olyan jól, ráadásul nagyon drága lett volna a megvalósítása.

A Néprajzi Múzeum pályázatáról Finta Sándor elmondta, a pályázók itt kevesebb expresszív gondolatot fogalmazott meg; a győztes Vallet de Martinis DIID Architectes terve is vállaltan pragmatikus épület, amely bár az "első ránézésre cipősdoboza hasonlít", a funkciókat a kiírásban meghatározott módon elhelyezi el. Így a földszintre kerül az időszaki kiállítótér, fölötte kap helyet az állandó kiállítás, legfölül pedig az irodák.

Finta Sándor kiemelte az épület közepébe tervezett, a parkba vezető áttörést, valamint azt, hogy az új múzeum nem éri majd el a környező házak magasságát. Rostás Zoltán, a Városliget Zrt. stratégiai igazgatója emlékeztetett arra, hogy a Néprajzi Múzeum főigazgatója, Kemecsi Lajos múzeumtechnológiai szempontból ezt az épületet találta a legjobbnak, de a zsűri által szakértőnek felkért múzeumtechnológiai fejlesztő cég is hasonló véleményen volt.

Tima Zoltán, a KÖZTI Zrt. vezető tervezője nyertes pályázóként a Magyar Építészeti Múzeum és a Fotómúzeum Budapest ikerépületeinek terveiről ejtett szót. Mint felidézte, valamikor a Városligeti fasor végén álló Rondó volt a Liget főbejárata, ezért ennek a fontos városszerkezeti elemnek a helyreállításával számolnak.

A két rombusz alaprajzú épületnél arra törekedtek, hogy azok a lehető legkisebb helyet hasítsák ki - még akkor is, hogy ha jelenleg leburkolt téren állnak -, és egyáltalán ne nyúljanak be a jelenlegi zöldterületre, ennek érdekében a föld alá kerültek a kiegészítő, kiszolgáló funkciók - jegyezte meg.

Tima Zoltán szerint a szimmetrikus épületelhelyezést tartották logikusnak, tömegében a két épület ennek meg is felel, de a megfogalmazásokban próbáltak olyan finom utalásokat tenni, amelyek a belső tartalomra utalnak. Így az Építészeti Múzeum statikusabb, a Fotómúzeum dinamikusabb, kéthéjú, LED raszterrel burkolt külsőt kap, és a két külső réteg között vezet majd fel egy lépcső.

A nyertes magyar pályázatot dícsérte Rostás Zoltán is, aki – „félve, hogy le fogják írni” – kifejtette, hogy a két épület a magyar Jin és Jang – kockából.

A pályázat második fordulójába jutott munkákból rendezett tárlat január 24-ig látogatható a Design Terminállal szemben felállított kiállítótérben.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
Áder aláírta a kata szigorítását

Áder aláírta a kata szigorítását

Gulyás: Ismét karanténba kell vonulni a fertőzött országokból érkező magyaroknak

Gulyás: Ismét karanténba kell vonulni a fertőzött országokból érkező magyaroknak

Csak pár hónapig védhet a koronavírus elleni vakcina, ha elkészül

Csak pár hónapig védhet a koronavírus elleni vakcina, ha elkészül