szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A népszerű énekesnő három évvel ezelőtt ezen a napon hunyt el, és felmerült, hogy ma pedig egyetlen gyermekét, Bobbi Kristinát is lekapcsolhatják a kórházi gépekről, bár ez utóbbit ma cáfolta Brobby Brown ügyvédje. A hatszoros Grammy-díjas Whitney Houstonra emlékezünk, karrierjének legfontosabb momentumainak felidézésével.

Whitney Houston talán akkor sem kerülhette volna el az énekesi pályát, ha ez szándékában állt volna: az 1963-ban, Newarkban született lány édesanyja az egykor Elvisszel is turnézó Cissy Houston volt, aki közeli barátságban állt Aretha Franklinnel, így Whitney igazi ikonok társaságában tölthette gyerekkorát. Tizenegy éves korától a helyi baptista templomi kórusban is állandó lehetősége volt megcsillogtatnia hangját, majd hamar szólistának választották egy ifjúsági gospelkórusban, ahol a zongorával is megismerkedett.

Középiskolai évei alatt édesanyjától vett énekleckéket, és olyan soul-, illetve R&B-előadók zenéin nevelkedett, mint Chaka Khan vagy Roberta Flack. Mindössze 14 éves volt, amikor először került rögzítésre a hangja: a Michael Zager Band Life's A Party című diszkóslágerén vokálozott édesanyjával együtt. Később Chaka Khan nagy sikerű kislemezén, az I'm Every Womanen is énekelt – ezt a számot később ő maga is feldolgozta, és természetesen még nagyobb sikereket ért el vele. Később még számos előadó, például Jermaine Jackson lemezén is volt lehetősége háttérénekesként dolgozni, a nyolcvanas évek elején pedig egy másik pályán is kipróbálta magát: modellként kezdett el dolgozni. Megfordult a Glamour és a Cosmpolotian lapjain is, és üdítőreklámokban is lehetett látni a tévében.

©

Legelső alkalommal 1982-ben adtak ki olyan lemezt, amelyen szólóénekesként szerepelt Houston – ez a Material nevű no wave-csapat One Down című albuma volt, amelynek Memories című számában volt hallható az énekesnő. Ezt a New York-i underground szcéna egyik meghatározó lapja, a Village Voice konkrétan úgy jellemezte, mint "az egyik leggyönyörűbb ballada, amit valaha hallottál". Bár korábban már kétszer is ajánlottak neki lemezszerződést, édesanyja nem engedte, hogy bármit is aláírjon, amíg be nem fejezi a középiskolát.

Így aztán 1983-ban, húszéves korában írhatta alá első szerződését az Arista Recordsszal, azzal a kiadóval, amely aztán végigkísérte az egész karrierjét. Az első lemez előkészületei nem mentek egyszerűen, több producer váltotta egymást, és az sem segített a helyzeten, hogy a diszkó- és rock-orientált korszakban nem igazán találtak helyet a poppiacon Houston soulos hangjának. Az első felvétel, a Teddy Pendergrasszel közös, Hold Me című duett végül nem is az énekesnő debütáló lemezére, hanem a férfi aktuális albumára került fel elsőként.

1985-ben végre megjelenhetett a Whitney Houston című bemutatkozó anyag, amely végigsöpört a zenei világon és elindított egy olyan, még 27 évig tartó karriert, amelyhez fogható kevés volt a huszadik századi poptörténet során. Pályájának legnagyobb mérföldköveivel emlékezünk a három éve elhunyt énekesnőre.

1. The Michael Zager Band - Life's A Party (1978) – az első dal, amelyben vokálozott, 14 évesen.

2. Material feat. Whitney Houston & Archie Sepp - Memories (1982) – az első olyan kiadott dal, amin szólóénekesként hallhatjuk.

3. Canada Dry reklám (1983) – 20 éves korában még modellként is dolgozott és reklámfilmekben is megmutatta magát, ez volt közülük az első.

4. Teddy Pendergrass feat. Whitney Houston - Hold Me (1984) – az első dal, ami elkészült a debütáló albumhoz.

5. Whitney Houston - Save Me All My Love for You (1985) – az első dal, amiért Grammy-díjat kapott.

6. Whitney Houston - I Wanna Dance with Somebody (1987) – a második, Whitney című lemezének legnagyobb slágere, amiért a második Grammyjét nyerte.

7. Whitney Houston - I Will Always Love You (1992) – az a bizonyos ikonikus dal, a harmadik Grammy okozója, a Több mint testőr című film betétdala.

8. Whitney Houston - It's Not Right but It's Okay (1999) – a negyedik, egyben utolsó legjobb dalért járó Grammy-díját nyerte ezért a számért.

9. Whitney Houston feat. Bobbi Kristina Brown - Little Drummer Boy (2003) – egyetlen közös dala az ekkor 10 éves lányával, egy karácsonyi lemezen.

10. Whitney Houston - I Look to You (2009) – az utolsó nagy sláger, az utolsó albumról.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Reménymorzsa a gluténérzékenyeknek: segít a mesterséges intelligencia

Reménymorzsa a gluténérzékenyeknek: segít a mesterséges intelligencia

Portik szerint rendőrök megbízására húzta csőbe Gyárfást és Princzet

Portik szerint rendőrök megbízására húzta csőbe Gyárfást és Princzet

Így fog kinézni az újra felépített József főhercegi palota a budai Várban

Így fog kinézni az újra felépített József főhercegi palota a budai Várban